Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Νέες «πληγές» λόγω κακοκαιρίας και παγετού

«Εξαφανίστηκε» τμήμα του δρόμου, λόγω της καθίζησης του εδάφους, ανάμεσα στα χωριά Μανασσή και Καλουτά, στο Ζαγόρι – Υλικές ζημιές σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που βγήκε εκτός δρόμου στη Μάζια

 

Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν χθες, ο οδηγός, ο συνοδός και οι μαθητές από τη Μάζια που πηγαίνουν με λεωφορείο στα δημοτικά σχολεία της Αμφιθέας και του Περάματος αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, μόλις βγήκε από την παλιά εθνική Ιωαννίνων – Τρικάλων, για να φτάσει στην πλατεία του χωριού και να παραλάβει τους μαθητές, βρέθηκε σε ένα σημείο που είχε μετατραπεί σε παγοδρόμιο.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του λεωφορείου, το οποίο σταμάτησε σε ένα δένδρο, προκαλώντας ευτυχώς μόνον υλικές ζημιές στο όχημα. Ούτε ο οδηγός, αλλά ούτε και ο συνοδός που βρισκόταν  εντός του οχήματος τραυματίστηκαν, ενώ το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έστειλε άμεσα ένα δεύτερο λεωφορείο για να παραλάβει τους μαθητές και να τους μεταφέρει στο σχολείο.

Στο συγκεκριμένο σημείο, όπως ανέφεραν κάτοικοι του χωριού δεν έχει «πιάσει» άλλη φορά παγετός, και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που κανείς δεν αντιλήφθηκε την επικινδυνότητα του δρόμου το πρωί, ώστε να ενημερώσει τον οδηγό. Εργαζόμενοι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ έριξαν σακιά με αλάτι προκειμένου να σπάσει ο πάγος στο δρόμο και στη συνέχεια, ειδικό γερανοφόρο όχημα απεγκλώβισε το λεωφορείο.

Ο δρόμος για Μανασσή – Καλουτά

Παράλληλα, σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, σε τμήματα του εθνικού κυρίως όμως του επαρχιακού οδικού δικτύου, λόγω καθιζήσεων, καταπτώσεων και κατολισθήσεων.

Μία από τις μεγαλύτερες ζημιές των τελευταίων ετών είναι αυτή που σημειώθηκε στο δρόμο που συνδέει τα χωριά Μανασσή – Καλουτά στο δήμο Ζαγορίου. Ένα τμήμα του δρόμου μήκους περίπου 100 μέτρων, εξαφανίστηκε, λόγω της καθίζησης του εδάφους και η κυκλοφορία διακόπηκε και διεξάγεται από άλλες παράπλευρες οδούς κυρίως μέσω Ανατ. Ζαγορίου.

Επί τόπου βρέθηκαν από το πρωί μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και του δήμου Ζαγορίου, ωστόσο για την αποκατάσταση της βατότητας στο συγκεκριμένο σημείο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και αρκετά χρήματα.

Τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων ντύθηκαν στα λευκά με τις χιονοπτώσεις της Τρίτης, τις οποίες χθες και σήμερα ακολουθεί καλοκαιρία, με ηλιοφάνεια, αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ μηχανήματα ρίχνουν συνέχεια αλάτι στους δρόμους για την αντιμετώπιση του παγετού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ