Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Οικονομική «ανάσα» σε καταλύματα και ξενοδοχεία

Η πληρότητα ξεπερνά το 80% ενόψει Πάσχα, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες και οι μαθητικές εκδρομές – Αυξημένη η έξοδος των εκδρομέων φέτος, το πρώτο Πάσχα μετά από δυο χρόνια χωρίς περιορισμούς

 

Μεγάλη αναμένεται να είναι η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, το πρώτο μετά από δύο χρόνια, χωρίς περιορισμούς λόγω κορωνοϊού και οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς φτάνουν ακόμη και το 100%.

Ένας από τους πρώτους στη λίστα προορισμούς που συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη προτίμηση είναι και ο νομός Ιωαννίνων, με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 80%.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες η κίνηση στα ξενοδοχεία είναι αυξημένη και ενόψει του Πάσχα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει καλή πληρότητα στα καταλύματα εξαιτίας και των σχολικών εκδρομών που βοήθησαν σημαντικά στην αύξηση της κίνησης και στην άνοδο των τζίρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλοί είναι εκείνοι που θα εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και θα αναχωρήσουν με προορισμό τα χωριά και την ύπαιθρο ώστε να γιορτάσουν παραδοσιακά και μακριά από τις πόλεις το Πάσχα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης από τη μεριά του, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου που προτιμά τα Γιάννενα για να περάσει τις διακοπές του Πάσχα, με τους περισσότερους επισκέπτες, να προέρχονται από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη χωρίς να σημαίνει ότι δεν έρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας.

«Οι πληρότητες για το Πάσχα κινούνται πάνω από 80% και αυτό το ποσοστό μπορεί να διαφοροποιηθεί από περιοχή σε περιοχή. Μη ξεχνάμε ότι πρώτα γεμίζουν οι παραδοσιακοί προορισμοί» εξήγησε τονίζοντας ότι οι σχολικές εκδρομές βοήθησαν πάρα πολύ στην αύξηση συνολικά της κινητικότητας.

Όπως είπε, οι περισσότεροι εκδρομείς του Πάσχα είναι από τα αστικά κέντρα ενώ για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των οδικών δικτύων καθώς πια είναι εύκολο να προσεγγίσουν επισκέπτες και από μακρινές περιοχές.

Στη συνέχεια ο κ. Σιούτης ρωτήθηκε και για τις τιμές των ξενοδοχείων που μπορεί να ξεκινούν από 65 ευρώ και να φτάνουν και τα 250 ανάλογα με το κατάλυμα και την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καινούριες μικρές μονάδες και αυτό βελτιώνει συνολικά την παροχή των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων οι τιμές είναι για όλους και δεν έχουν γίνει αυξήσεις καθώς οι δυσκολίες είναι υπαρκτές.

Η κίνηση στην αγορά

Από την άλλη όμως, υποτονική είναι η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα. Το δώρο Πάσχα δεν φτάνει για να «ζεσταθεί» η αγορά πασχαλινών ειδών ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δε θα κάνουν αγορές καθώς είναι μια δύσκολη περίοδος και προσπαθούν να συγκρατήσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χρήστος Τάτσης μίλησε για την κατάσταση λέγοντας ότι ο κόσμος «μένει στη βόλτα» και δε μπαίνει στην διαδικασία των αγορών με διαφοροποίηση μόνο στα δώρα για παιδιά και βαφτιστήρια.

Την ίδια ώρα η εστίαση πάει λίγο καλύτερα καθώς αυξήθηκε η κίνηση εξαιτίας των σχολικών εκδρομών. Ωστόσο ο καιρός κάνει τα τερτίπια του και δεν αφήνει να γεμίσουν τα αίθρια. Παρόλα αυτά καλύτερα πηγαίνει η εστίαση καθώς γεμίζουν τα τραπέζια και ο κόσμος όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες θα βγαίνουν περισσότερο για μια βόλτα.

«Είναι καλύτερη η κατάσταση στα καταστήματα αν και ο καιρός δεν μας αφήνει να δουλέψουμε και να βγάλουμε τα… σπασμένα. Ωστόσο, οι σχολικές εκδρομές βοήθησαν πολύ» είπε ο κ. Τάτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ