ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Τριπλή τονωτική «ένεση» στον τουρισμό

Δέσμευση του Γ.Γ. του ΕΟΤ για ένταξη του αεροδρομίου στο πρόγραμμα στήριξης του χειμερινού τουρισμού μέσω συνδέσεων με προορισμούς του εξωτερικού, για ένταξη της πόλης στην καμπάνια προώθησης του αστικού τουρισμού και για ψηφιακή προβολή του προορισμού σε συγκεκριμένες αγορές στόχους

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης, που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στα Ιωάννινα, οι επαγγελματίες του τουρισμού και εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη.

Αρχικά να κάνουμε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης φάνηκε ξεκάθαρα πως μεταξύ των δυο πλευρών, υπήρξαν πολλά κοινά σημεία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων, ωστόσο υπήρξε και μια συγκεκριμένη διαφωνία.

Το σημείο της διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών φορέων εντοπίστηκε στη μελλοντική αξιοποίηση του διεθνούς αεροδρομίου Ιωαννίνων, που έχει περιληφθεί στα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων εξέφρασαν την άποψη, ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και διοίκηση, καθώς έτσι θα παραμείνει ανταγωνιστικό έναντι των αεροδρομίων του Ακτίου και της Κέρκυρας που είναι τα πλησιέστερα.

Ωστόσο, ο κ. Φραγκάκης εξέφρασε μία διαφορετική προσέγγιση καθώς σύμφωνα με αυτόν, η πορεία ανάπτυξης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί αποτελεί εχέγγυο για αντίστοιχη αναπτυξιακή πορεία και των άλλων 22 αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων. «Μιλάμε για τελείως διαφορετικές υποδομές και προοπτικές και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και το θέμα της προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών από το εξωτερικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τριπλή «ένεση»

Το σημείο εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων, έχει να κάνει με τη δέσμευση του κ. Φραγκάκη πως τα Ιωάννινα θα συμπεριληφθούν στις επόμενες φάσεις υλοποίησης τριών ξεχωριστών δράσεων, οι οποίες τέθηκαν ως αιτήματα από τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Στάθη Σιούτη.

Πρόκειται για την ένταξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων στο πρόγραμμα στήριξης του χειμερινού τουρισμού μέσω συνδέσεων με προορισμούς του εξωτερικού, την ένταξη των Ιωαννίνων στην καμπάνια προώθησης του αστικού τουρισμού (city break) και στην περαιτέρω ψηφιακή προβολή του προορισμού σε αγορές στόχους όπως η Κεντρική Ευρώπη, η Γαλλία, η Αλβανία, η Πολωνία, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Ο κ. Σιούτης, όπως και ο αντιπρόεδρος κ. Σουρέλης αναφέρθηκαν και σε άλλους επιμέρους στόχους της Ένωσης, που θα βοηθήσουν την προοπτική ανάπτυξης του κλάδου, όπως είναι η προσέλκυση τακτικών πτήσεων και εταιριών χαμηλού κόστους από το εξωτερικό, η άμεση λειτουργία της αεροπορικής γραμμής Ιωαννίνων – Ηρακλείου, η οριστική ρύθμιση των θεμάτων με τα πνευματικά δικαιώματα, η ρύθμιση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η ενίσχυση του ελέγχου και ακόμη, η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και η κατάργηση του φόρου διαμονής.

Ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ σημείωσε από την πλευρά του πως η Ήπειρος είναι ένας προορισμός με ανεξάντλητες δυνατότητες που μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρότυπο για τον τουρισμό.

«Το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς ξεπεράσαμε τα 18 δις έσοδα και τα 31 εκ. αφίξεις. Από το 2016 μέχρι και το 2021, η Ήπειρος παρουσιάζει αύξηση 18% στη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη και αύξηση 20% στη μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών, ενώ ισχυρό χαρτί αποτελεί η συνεχόμενη πρωτιά στο δείκτη ικανοποίησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκάκης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Λώλης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου.