Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» – Προβληματισμός για τις αναστολές εργασίας

Το πιθανό ενδεχόμενο, τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην πορεία του τέταρτου κύματος της πανδημίας, εξέφρασαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο – 81 νέα κρούσματα χθες στην Ήπειρο

 

Mε αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιεί σήμερα κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αντιδρώντας στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την αναστολή καθηκόντων για ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται στη Δημόσια Υγεία», καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ».

Παράλληλα, την εκτίμηση, ότι οι αναστολές εργασίας που επιδόθηκαν ήδη σε 6.000 περίπου υγειονομικούς σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ αυτών και στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, εκφράζουν συνδικαλιστές εκπρόσωποι των υγειονομικών και στην περιοχή, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της ή να δώσει μερικές ημέρες παράταση.

Κάτι τέτοιο όμως, όπως ξεκαθαρίστηκε ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να γίνει, και αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες Πέμπτη από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, που παράλληλα προχωρά στη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις τριών μηνών για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Το καθόλα πιθανό ενδεχόμενο, τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην πορεία του τέταρτου κύματος της πανδημίας, εξέφρασαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», που συμμετείχαν στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως τόνισαν, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων. Καλαμπόκας, όσο και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών Γ. Γεωργάρας, η κυβέρνηση τραβώντας το σχοινί στα άκρα, αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που είναι η δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που με τις αναστολές γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα οι επιδόσεις αναστολών εργασίας αφορούν προς το παρόν 32 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων 16 νοσηλευτές, 11 διοικητικούς, τέσσερις εργαζόμενους στο παραϊατρικό προσωπικό και έναν ιατρό.

«Θεωρούμε, ότι η κατάσταση αυτή θα είναι δυναμική και θα εξελίσσεται, αφού υπάρχει ένας αριθμός εργαζόμενων που βρίσκεται σε αναστολή και ένας αριθμός που περιμένει να εξεταστούν οι αιτήσεις εξαίρεσης που έχουν καταθέσει. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική σε όλες τις πλευρές και η κυβέρνηση να αντιληφθεί, ότι τα νοσοκομεία δε μπορούν να λειτουργούν υπό το καθεστώς των εκβιασμών. Αν και στα Γιάννενα, η πίεση δεν είναι μεγάλη, εκτιμούμε, ότι αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο, λόγω της κατάστασης στις όμορες περιοχές και με τα κρούσματα αλλά και με τις αναστολές του προσωπικού», ανέφερε αρχικά ο κ. Καλαμπόκας για να απευθύνει παράλληλα έκκληση και στους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Όπως απαιτούμε από την κυβέρνηση να σκεφτεί διαφορετικά για τις αναστολές., έτσι λέμε και στους συναδέλφους μας να εμβολιαστούν», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Γεωργάρας, που σημείωσε, πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το εμβόλιο γα να περάσει τις νέες της θέσεις και απόψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με το χαρτί της αναστολής στα χέρια της, μία από τις νοσηλεύτριες του Χατζηκώστα, η Αθανασία Ζαμπακοπούλου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας, ότι αποτελεί πολιτική της επιλογή, να στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, που αρνούνται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κράτος στέλνε στην ανεργία υπαλλήλους του, με στέρηση μισθού. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή από την αρχή της πανδημίας, δεν πήραμε αναρρωτικές, αντιμετωπίσαμε τον ιό με τα ατομικά μέσα προστασίας και πάντα ήμασταν παρόντες, όμως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απέναντι στις ζωές μας, γιατί αυτό γίνεται από τη στιγμή, που δεν έχουμε εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζαμπακοπούλου.

Τα χθεσινά κρούσματα

Από την άλλη, σε 362 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς από κορωνοϊό την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Από αυτούς, οι 332 είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ οι 30 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Παράλληλα, εντοπίστηκαν 2.840 νέα κρούσματα έπειτα από 103.435 τεστ και σημειώθηκαν 33 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 13.777. Τέλος, έγιναν 232 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας και δόθηκαν 308 εξιτήρια.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.840, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 593.668 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 173 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.456 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.777 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 332 (91.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.988 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 232 (ημερήσια μεταβολή -13.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 252 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως βρέθηκαν 81 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 31 εντοπίστηκαν στην Π.Ε Ιωαννίνων, 25 στην Π.Ε. Πρέβεζας, 13 στην Π.Ε. Άρτας και 12 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ