Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΣ – Το έργο θα γίνει, παρά την ακύρωση του διαγωνισμού…

Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών, υποστηρίζουν πως παρά το γεγονός πως ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, το έργο του οδοφωτισμού θα υλοποιηθεί, αφού γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στη διακήρυξη – Δριμεία κριτική από Τ. Καλογιάννη και Θ. Μπέγκα

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είχαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αναφορικά με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού στα Γιάννενα, ένα έργο που απασχολεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο την πόλη και τους φορείς της.

Επί της ουσίας, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, ο διαγωνισμός για το έργο του οδοφωτισμού ακυρώθηκε, ωστόσο δεν ακυρώθηκε το ίδιο το έργο.

Έτσι τουλάχιστον διευκρινίζουν, και η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με ανακοινώσεις τους, μετά την είδηση που έγινε γνωστή χθες με ανακοίνωση της παράταξης «Ιωάννινα 2023», σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η  ακύρωση του διαγωνισμού ήταν ένα νέο στάδιο σε μία πολύμηνη διαδικασία αντιπαραθέσεων σε πολιτικό επίπεδο και προσφυγών σε τεχνικό – κατασκευαστικό επίπεδο. Ωστόσο το κρίσιμο ζητούμενο είναι να διευκρινιστεί εάν η ακύρωση αυτή συνεπάγεται και ακύρωση του έργου, πέρα από την καθυστέρηση στη διαδικασία που είναι προφανές, ότι θα ακολουθήσει.

Χθες, στις ανακοινώσεις τους, τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών υποστηρίζουν, ότι το έργο θα γίνει, αφού γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στη διακήρυξη. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο και στις δύο ανακοινώσεις είναι το ότι «στήνεται στον τοίχο» ο τεχνικός σύμβουλος του έργου, και εμμέσως η Τατιάνα Καλογιάννη, που ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης είχε άμεση γνώση των τεχνικών λεπτομερειών της διακήρυξης.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Ηπείρου, στη χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρει και τα εξής: «Δεδομένου ότι οι αιτιάσεις της Αρχής άπτονται του αντικειμένου του τεχνικού συμβούλου και των υποδειχθέντων από αυτόν, τέθηκαν ήδη υπόψη του ώστε ο όλος σχεδιασμός να εναρμονισθεί με τις απαιτήσεις της απόφασης το συντομότερο.

Όσοι σπεύδουν να «πανηγυρίσουν» για την αρχική απόφαση της Αρχής ας μη βιάζονται και εάν πραγματικά ήθελαν και θέλουν να προχωρήσει το έργο, όφειλαν και οφείλουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην Περιφέρεια η οποία προετοίμασε τη διακήρυξη του έργου. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσπάθεια που κατέβαλε για την υλοποίηση του προγράμματος ELENA η κα Τατιάνα Καλογιάννη, από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και θεωρούμε ότι η ίδια, έχοντας άμεση γνώση των τεχνικών λεπτομερειών, υπό τις οδηγίες της οποίας άλλωστε ενήργησε ο τεχνικός σύμβουλος, καθόν χρόνο ήταν αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, είχε έναν επιπλέον λόγο για να συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην υλοποίηση του έργου.

Τόσο η περιφέρεια Ηπείρου, όσο και ο δήμος Ιωαννιτών στην όλη διαδικασία ακολούθησαν τις οδηγίες του τεχνικού συμβούλου, έχοντας ως βασική αρχή τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού  με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή  και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων   των εταιριών του κλάδου. Στην ίδια κατεύθυνση, με απόλυτη διαφάνεια, θα κινηθούμε και στη συνέχεια, ώστε το έργο να υλοποιηθεί κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για το δήμο Ιωαννιτών, για το δήμο Πρέβεζας  και τους πολίτες γενικότερα».

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, κινείται και η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που υπεραμύνεται της πολιτικής της απόφασης να προχωρήσει το έργο με τη συγκεκριμένη διαδικασία της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης μέσω του μηχανισμού ELENA. Γίνεται έτσι λόγος για πλημμέλειες από τον τεχνικό σύμβουλο που έχει επιλέξει η περιφέρεια Ηπείρου ως αναθέτουσα αρχή, τον οποίο και καλεί να τις θεραπεύσει.

«Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού ELENA και η συνεργασία με την Περιφέρεια επέτρεψαν την ολοκλήρωση των μελετών μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η δημοτική αρχή θεωρεί, ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη και να θεραπευτούν άμεσα όλες οι πλημμέλειες από τον τεχνικό σύμβουλο που έχει επιλέξει η περιφέρεια Ηπείρου ως Αναθέτουσα Αρχή.

Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι η συνεργασία της με την περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να οδηγήσει στην εκ νέου δημοπράτηση του έργου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και να εγγυηθεί την ολοκλήρωση και την παραγωγική του λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ισούται με ακύρωση του έργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Πυρά από την Τ. Καλογιάννη

Η ανακοίνωση της είδησης της ακύρωσης του διαγωνισμού, ήρθε χθες το πρωί από την παράταξη «Ιωάννινα 2023».

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μία δυσμενή εξέλιξη, για την οποία είχε προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή, την οποία καλεί και σήμερα να επανεξετάσει από την αρχή τον όποιο σχεδιασμό και την πρακτική που ακολούθησε για το συγκεκριμένο έργο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη σε δήλωσή της τονίζει τα εξής: «Προσπαθήσαμε να προφυλάξουμε τη δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή αδιαφόρησε, μας υποτίμησε και προτίμησε τις προσωπικές επιθέσεις. Την καλούμε έστω και τώρα, στο σημείο μηδέν στο οποίο επιστρέφουμε μετά από ενάμιση χαμένο χρόνο, να αναλάβει τις ευθύνες της και να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου τεκμηριωμένα και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες».

Η παράταξη στην ανακοίνωσή της επισημαίνει και μερικές από τις παρατηρήσεις της Αρχής, που οδήγησαν στην ακύρωση του διαγωνισμού και συγκεκριμένα:

«…Επειδή, κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι τα τεύχη της σύμβασης, ιδίως οι τεχνικές προδιαγραφές, ενέχουν ασάφειες και ελλείψεις ως προς το φυσικό αντικείμενο της δημοπρατούμενης υπηρεσίας, και συγκεκριμένα δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια και επάρκεια τα στοιχεία για την επιλογή κατάλληλων κατ’ είδος και ποσότητες φωτιστικών, για την εγκατάσταση των οποίων πρέπει να υποβληθεί προσφορά, καθώς και τα στοιχεία των υφισταμένων υποδομών του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, για τη συντήρηση του οποίου και την αποκατάσταση των βλαβών του επίσης πρέπει να υποβληθεί προσφορά, ασάφειες και ελλείψεις που καθιστούν μη νόμιμη και ακυρωτέα τη διακήρυξη…».

Ο Θ. Μπέγκας

Τέλος, χθες, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η παράταξη για τις εξελίξεις με το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θώμας Μπέγκας σχολίασε την εξέλιξη για το έργο του οδοφωτισμού, και εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη στάση της παράταξης. «Επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο είπαμε στη δημοτική αρχή, ότι έχει παραχωρήσει λευκή επιταγή στην περιφέρεια και στον τεχνικό σύμβουλο για ένα έργο που αφορά τον δήμο Ιωαννιτών. Η δημοτική αρχή έχει τραβήξει μία μαύρη κουρτίνα μπροστά από τις παρατάξεις και τις υπηρεσίες που δε λαμβάνουν γνώση. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου απουσιάζει από τη διαδικασία, αλλά και η δημοτική αρχή δε γνωρίζει ούτε ένα σημείο της προκήρυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ