Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

ΟΚΠΑΠΑ – Ο παγετός τους οδήγησε στο Υπνωτήριο Αστέγων

Το φαινόμενο των άστεγων συμπολιτών στα Ιωάννινα δεν ήταν ποτέ έντονο, ούτε έλαβε μεγάλη έκταση, ακόμη και τα πρώτα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ωστόσο ανά περιόδους ο αριθμός των αστέγων, αυξάνει.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, που παρουσιάστηκε χθες στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, πέντε άτομα που δεν έχουν στέγη και οι οποίοι εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στον ΟΚΠΑΠΑ, βρήκαν καταφύγιο και ασφάλεια από τον παγετό, στο Υπνωτήριο Αστέγων στις εγκαταστάσεις του πρώην ΚΕΚΩΠ στη Λιμνοπούλα.
Οι συνθήκες του παγετού τις τελευταίες ημέρες κινητοποίησαν άμεσα τον μηχανισμό του ΟΚΠΑΠΑ και την ειδική ομάδα που συστάθηκε στο Υπνωτήριο με τη βοήθεια συμπολιτών, να εντοπίζει συνολικά πέντε άτομα, που βρισκόταν για διάφορους λόγους χωρίς στέγη, οι οποίοι και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στο Υπνωτήριο.
Εκεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου φιλοξενούνται συνολικά 13 άτομα και υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας άλλων 21 ατόμων, ίσως και περισσότερων.
«Δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των άστεγων στην πόλη μας και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο που υπάρχει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που εντοπίστηκαν τελευταία και υπάρχουν και κάποια άτομα που είναι ψυχικά πάσχοντες και ως εκ τούτου δε μπορούν να φιλοξενηθούν στη δομή. Διαθέτουμε 17 δίκλινα δωμάτια στο οποία μπορούν να φιλοξενηθούν και να έχουν σίτιση, 34 άτομα και έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα και ένα χώρο στο ισόγειο, όπου σε μία έκτακτη συνθήκη θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε και άλλα άτομα», τόνισε ο κ. Πάνου.

Για τα ΚΑΠΗ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθημερινά είναι πλέον τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας που δέχεται ο ΟΚΠΑΠΑ από ηλικιωμένους, ωφελούμενους των ΚΑΠΗ του δήμου Ιωαννιτών, που έχουν βάλει λουκέτο λόγω της πανδημίας και το χειρότερο, δεν υπάρχει κανείς που να προσδιορίζει έστω την προοπτική και τους όρους πιθανής επαναλειτουργίας τους.
Ο κ. Πάνου έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, με τις δομές των ΚΑΠΗ και τους ωφελούμενους να έχουν «πληρώσει» πολλαπλά την πανδημία.
«Το χειρότερο είναι, ότι παρά τις εκκλήσεις της αυτοδιοίκησης, όπως έγινε και από τον δήμο Ιωαννιτών και από τον ΟΚΠΑΠΑ προς συναρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες, την ΚΕΔΕ και αλλού, δεν υπάρχει καμία επαρκής απάντηση. Νομίζουμε, ότι με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν ασχολείται κανείς, παρότι έχουμε εξηγήσει, ότι όπως άνοιξαν διάφορες άλλες δραστηριότητες, με εξίσου αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν και τα ΚΑΠΗ. Σχεδόν καθημερινά δεχόμαστε τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, αγωνίας και διατύπωσης ερωτημάτων από τους ωφελούμενους και βρισκόμαστε εμείς στη δύσκολη θέση και να απαντήσουμε και να αναλάβουμε ευθύνες που δε μας αναλογούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ