Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Όλα έτοιμα για τη εκλογική «μάχη» της 21ης Μαΐου

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων έχουν καθοριστεί 491 εκλογικά τμήματα και ένα Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών, στα Ιωάννινα – Μέχρι σήμερα θα παραδοθεί σε όλους του δήμους το εκλογικό υλικό και τα tablet, που θα δώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής

 

Στην προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας στην Π.Ε. Ιωαννίνων, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνος Σιαράβας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι απόλυτα έτοιμη για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαράβα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων έχουν καθοριστεί 491 εκλογικά τμήματα και ένα Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών στα Ιωάννινα (7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων – Λ. Δωδώνης 33).

«Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, και μέχρι την Πέμπτη θα παραδοθεί σε όλους του δήμους του Νομού Ιωαννίνων το εκλογικό υλικό. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα tablet (συσκευές αναμετάδοσης SRT), τα οποία στη συνέχεια είναι αρμόδιοι να το διανείμουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους. Το Σάββατο προβλέπεται να πιστοποιηθεί η ενεργοποίηση των tablet», είπε ο κ. Σιαράβας.

Ψηφοφορία και αποτελέσματα

Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ιωαννίνων, αναφέρθηκε επίσης στην εκλογική διαδικασία στην οποία λαμβάνουν μέρος 30 κόμματα, ενώ υπάρχει και η επιλογή του λευκού.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 π.μ. και θα τελειώσει στις 7.00 μ.μ. Για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα, ή σχετική βεβαίωση αρμόδιας αρχής, ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας. Οι εκλογείς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μπορούν να σημειώσουν μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που θα επιλέξουν.

Ο κ. Σιαράβας επεσήμανε επίσης και τη διαφοροποίηση που υπάρχει σε σχέση με προηγούμενες εκλογές ως προς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ρητά ότι «δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών».

Οι Περιφέρειες σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου μπορούν για να ενημερώνουν τις ιστοσελίδες του και γενικότερα του ενδιαφερόμενους, λαμβάνοντας τα αποτελέσματα για συνδυασμούς και υποψηφίους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Πιστεύω και εύχομαι η προεκλογική περίοδος να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα και η Κυριακή να είναι μια πραγματική γιορτή δημοκρατίας», κατέληξε ο Κ. Σιαράβας.

Πόσοι θα εργαστούν για

τη διεξαγωγή των εκλογών

Από την άλλη, περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να εργαστούν για τις βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής, αν και πρόκειται για απλούστερη διαδικασία σε σχέση με το 2019.

Τον Μάιο του 2019 πραγματοποιήθηκαν τριπλές εκλογές, βουλευτικές (τον Ιούλιο), αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) και ευρωεκλογές, και η απόφαση που αφορούσε όσους επρόκειτο να απασχοληθούν με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών καθόριζε αριθμό που έφθανε τα 1.184 άτομα. Ανάλογη απόφαση, η οποία εκδόθηκε χθες, προβλέπει ότι θα εργαστούν υπερωριακά 1.622 άτομα.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση του 2019, σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση (συνολικά διοικητικά υπάρχουν επτά) ο μέγιστος αριθμός των εργαζομένων δεν υπερέβαινε τους 22, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην απόφαση του 2023 αυξάνει τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων ανά αποκεντρωμένη διοίκηση στους 40.

Οσον αφορά τους εργαζομένους των δήμων που θα απασχοληθούν, ο αριθμός τους είναι ελαφρώς αυξημένος στις 31.242 λόγω της αύξησης των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα από 1.336 το 2019 σε 1.464 το 2023, και στη Θεσσαλονίκη από 658 άτομα το 2019 σε 717 άτομα το 2023.

Προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν υπερωριακά 1.622 άτομα – Ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 1.184 άτομα.

Στην απόφαση για όσους θα εργαστούν στις εκλογές, οπότε και θα αμειφθούν επιπλέον, δεν αναφέρεται το συνολικό κόστος των αμοιβών, ούτε και συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ανά τομέα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ