Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

OPEN MALL – Ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης

Από την οδό Ανεξαρτησίας άρχισαν τα πρώτα έργα για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση και αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας στο πλαίσιο της δράσης του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου που περιλαμβάνει πλέγμα παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ και η περιοχή παρέμβασης οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.

Ειδικότερα, χρονικό ορίζοντα δύο περίπου μηνών, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, έχουν οι εργασίες που ξεκίνησαν στην οδό Ανεξαρτησίας και θα επεκταθούν σε όλο το εύρος των οδών που εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο δήμος Ιωαννιτών ως εταίρος του έργου έχει αναλάβει το σκέλος των τεχνικών εργασιών στο οδόστρωμα που θα αντικατασταθεί στο σύνολό του, επίσης όμως με παρόμοιο υλικό (κυβόλιθους), ώστε να εξομαλυνθούν οι υψομετρικές διαφορές σε όλο το φάσμα της κεντρικής οδού Ανεξαρτησίας και των κάθετων αξόνων, που επίσης περιλαμβάνονται στο έργο.

Σκοπός του έργου, είναι το οδόστρωμα, να αποκτήσει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά από τα υπάρχοντα και να είναι περισσότερο φιλικό προς τους χρήστες, πεζούς και οδηγούς.

Αφού ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, τότε θα ξεκινήσει η επόμενη φάση του που είναι τα έργα ανάπλασης στους κοινόχρηστους χώρους, η τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού, νέες φυτεύσεις, τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων, εξοπλισμός πρόσβασης στο διαδίκτυο, αλλά και παρεμβάσεις στις προσόψεις των καταστημάτων στην περιοχή όπου εκτίνεται το έργο.

Το πρωί της Πέμπτης με την έναρξη των εργασιών στην οδό Ανεξαρτησίας, στο σημείο βρέθηκαν ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για θέματα έργων, Γ. Αρλέτο, τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών Ορ. Μπρίκο και στελέχη της υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην έναρξη υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, το οποίο εκτιμάται, ότι όταν ολοκληρωθεί, θα έχει αναβαθμίσει σημαντικά το ιστορικό κέντρο, προσδίδοντάς του την αξία και την αισθητική που του ταιριάζει.

Ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία που θα υπάρξει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και την κατανόηση των επαγγελματιών και των περιοίκων, τονίζοντας πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εργασιών.

«Είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αναβαθμίσει το ιστορικό κέντρο, το ιστορικό εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων που πρέπει να αποκτήσει και πάλι την αίγλη του» δήλωσε ο κ. Ελισάφ.

Από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας, η επιβλέπουσα Ζανέτ Ιωάννου αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αρχικής παρέμβασης στο οδόστρωμα, με τη χρήση κυβόλιθων και πάλι, που θα έχουν ωστόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον υφιστάμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ