ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΗΜΟΙ – Βήμα – βήμα η προσπάθεια για την ανάπτυξή τους

Με αργούς ρυθμούς προχωρά προς την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων η Υποεπιτροπή Ορεινών Δήμων της Βουλής – Επιτακτική η ανάγκη λήψης από την Πολιτεία συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα ανακόψουν την πορεία φυγής, των λιγοστών κατοίκων των χωριών του Πωγωνίου, προς τα αστικά κέντρα

 

 

Ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδώσει καρπούς, αλλά υπό προϋποθέσεις, εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό από την Πολιτεία.

Ο λόγος για την συντονισμένη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη Βουλή, με τη σύσταση της Υποεπιτροπής Ορεινών Δήμων, ώστε οι πολλοί δήμοι της χώρας που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές να δουν επιτέλους σημαντικές αλλαγές προς όφελος των λιγοστών κατοίκων τους.

Όπως είναι ήδη γνωστό η συγκεκριμένη Υποεπιτροπή, έχει συσταθεί σε επίπεδο ελληνικού κοινοβουλίου και σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνεδριάζει με στόχο να περάσει από το στάδιο της καταγραφής των προβλημάτων, σε αυτό της υποβολής προτάσεων προς την Κυβέρνηση.

Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και ανασυγκρότηση των ορεινών δήμων, μέσα από προτάσεις που θα οδηγήσουν σε «φρένο» τη σημερινή καθοδική πορεία δεκάδων ορεινών χωριών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία αντίστροφη πορεία.

Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης που μετείχε το πρωί της Πέμπτης σε μία ακόμη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι θετικό, το γεγονός πως έστω και με καθυστέρηση, γίνονται κάποια αναγκαία βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ειδικά μάλιστα για τις επιμεθόριες περιοχές, όπως είναι ο δήμος Πωγωνίου με δεκάδες χωριά του να βρίσκονται στα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία φαντάζει ως περισσότερο από επιτακτικό να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακόψουν την πορεία φυγής προς τα αστικά κέντρα και το εξωτερικό.

Ανακατανομή πόρων

Μία από τις αλλαγές που έγιναν από πέρυσι ήταν η ανακατανομή των πόρων της ΚΑΠ στους δήμους, με τους μικρούς και ορεινούς δήμους να ενισχύονται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, όπου το βασικό κριτήριο κατανομής ήταν το πληθυσμιακό.

«Από εκεί και πέρα, όμως από την πρώτη σύσκεψη που είχαμε οι εκπρόσωποι 33 δήμων με τον Πρωθυπουργό πριν από μία τριετία εκθέσαμε τα σοβαρότερα προβλήματα που ο καθένας αντιμετωπίζει στο δήμο του και σε κάποια από αυτά έχουν ληφθεί αποφάσεις και γίνονται παρεμβάσεις. Αυτά που ζητάμε δεν είναι παράλογα, αλλά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την Πολιτεία. Η εξαίρεση δηλαδή της καταβολής υψηλών ασφαλίστρων για τον ιδιοκτήτη ενός καφενείου στο χωριό είναι αυτονόητη, αλλά χρειάστηκε προσπάθεια να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δε μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πληρώνουν όσα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ενός καφέ στην πόλη.

Υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις που περιμένουμε να γίνουν αποδεκτές, όπως είναι τα κίνητρα για την επισκευή κατοικιών στα χωριά. Υπάρχουν προγράμματα επισκευαστικών εργασιών, όμως για να κάνει κάποιος εργασίες στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου, το κόστος είναι διπλάσιο από ένα σπίτι στην πόλη, κυρίως λόγω των μεταφορικών και της αδυναμίας εξεύρεσης συνεργείων. Θα μπορούσε να δοθεί μία επιπλέον επιδότηση σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τις εργασίες και να έχουν μία αξιοπρεπή κατοικία στο χωριό.

Επίσης, ζητάμε να επιτραπεί στους δήμους όπως γινόταν και παλαιότερα να εκδίδουν μία άδεια επέμβασης μικρής κλίμακας στις κατοικίες στα χωριά, για να κατασκευαστεί ένα επιπλέον δωμάτιο ή ένας χώρος υγιεινής, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία μέσω της Πολεοδομίας που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο», ανέφερε ο κ. Καψάλης, μιλώντας στο Ioannina TV.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 4-4-2025