Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Π.Δ. ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ – Στη γραμμή εκκίνησης, εκ νέου, η διαβούλευση

Μια εκκρεμότητα πολλών ετών, τίθεται επί τάπητος, με στόχο να δώσει λύσεις σε ζωτικά ζητήματα της παραλίμνιας ζώνης – Πρόταση για εξουσιοδότηση του Δήμου να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης για περιοχές όπως ο Μάτσικας

Επί τάπητος τίθεται εκ νέου μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας.
Ο λόγος για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης, για το οποίο από χθες δόθηκε το έναυσμα για την επανεκκίνηση της διαβούλευσης, μέσω της πρώτης ευρείας σύσκεψης, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τις εργασίες άνοιξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και στη συνέχεια οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και οι μελετητές παρουσίασαν τα βασικά σημεία της μελέτης.
Εκ μέρους του Δήμου συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Βλέτσας.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι μία εκκρεμότητα πολλών ετών η οποία θα πρέπει να κλείσει και κυρίως να δώσει λύσεις σε ζωτικά ζητήματα της παραλίμνιας ζώνης, των κατοίκων και του οικοσυστήματος.
Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας υπογράμμισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να δίνει λύσεις τόσο για θέματα της παραλιμνίου όσο και για προβλήματα του λιμναίου οικοσυστήματος.
Πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμος ώστε να προχωρήσει στην εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης που θα αντιμετωπίζει προβλήματα των κατοίκων, όπως για παράδειγμα αυτών της περιοχής του Μάτσικα.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση της βιοποικιλότητας της λίμνης.
«Είναι μία ευκαιρία το Προεδρικό Διάταγμα να δώσει ρεαλιστικές λύσεις και να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο για όλους που θα επιτρέψει να αναβαθμιστεί το οικοσύστημα της Παμβώτιδας» τόνισε ο κ. Βλέτσας.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ