Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Αύξηση κρουσμάτων λόγω… έλλειψης πειθαρχίας

Ο έντονος προβληματισμός για τη διασπορά του ιού στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και σε Τ.Κ. του δήμου Ζίτσας, εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Επικοινωνία για την επιδημιολογική κατάσταση και το ενδεχόμενο νέου lockdown, είχε ο Μ. Ελισάφ με τον Σωτ. Τσιόδρα

 

Η έλλειψη πειθαρχίας και η ανθρώπινη αβλεψία στην τήρηση των μέτρων για πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού,  είναι η βασική αιτία που τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται συνεχώς θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο,   ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης, έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο Δήμο Ζίτσας, από το οποίο, όπως είπε, προέρχονται τα 2/3 από τα θετικά κρούσματα που ανακοινώνονται  τελευταία, αλλά και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο οποίο τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή δύο κλινικές.

«Δεν μπορεί υγειονομικοί να αρνούνται το εμβόλιο, είναι υποχρεωμένοι έναντι της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο επιβολής lockdown, το οποίο συζητείται από την περασμένη Πέμπτη για την Π.Ε. Ιωαννίνων, εξηγώντας ότι προέβη σε σχετική δήλωση, ως προς την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται βάσει της στατιστικής, ώστε να τη λάβουν υπόψη τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Με ενημέρωσαν καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που εμπλέκονται στη διαδικασία ότι στις ΜΕΛ και ΜΕΘ, ότι μεγάλο ποσοστό (50%) των  ασθενών που νοσηλεύονται στις  ΜΕΛ και όσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία, ομογενείς μεν – που διακομίζονται  με νόμιμες διαδικασίες μέσω Υπουργείου Εξωτερικών –  αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου και δεν πρέπει να μετρούνται στις παραμέτρους που λαμβάνονται για να μας επιβάλλουν το lockdown. Μου ζητήθηκε να το δημοσιοποιήσω, ώστε να ληφθεί υπόψη από την Πολιτική Προστασία,  πράγμα που έκανα και το οποίο κάποιοι από τη Βόρειο Ήπειρο το  διάβασαν με “άλλους φακούς”», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η αντιπολίτευση

Με την ανάγνωση για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη γειτονική χώρα συμφώνησαν και οι περισσότεροι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφ. συμβούλιο, με τον Δημ. Δημητρίου πάντως να ζητά από τον κ. Καχριμάνη να παρέμβει και προς τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, ώστε να στεγανοποιηθούν και εκεί όλες οι είσοδοι των συνοδών.

Ως τη μία πλευρά της ανάγνωσης των πραγμάτων χαρακτήρισε την προσέγγιση Καχριμάνη ο Γ. Πρέντζας, που τόνισε, ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, εάν είχαν λειτουργήσει στην Ήπειρο και στη Λευκάδα περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ενώ επέκρινε τη διοίκηση του Χατζηκώστα για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων στις Κλινικές και για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

«Το πρόβλημα στο Χατζηκώστα προέκυψε στην ιχνηλάτηση και στην αναποφασιστικότητα της διοίκησης να κλείσει τις Κλινικές στις οποίες υπήρχε ήδη πρόβλημα. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όμως δεν είναι μόνον αυτό», ανέφερε. Ο περιφ. σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση Ζ. Γαλατάς σημείωσε, ότι δεν πρέπει να γίνεται επιμερισμός των ευθυνών για την κατάσταση σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όπως είναι η Ζίτσα, επικαλούμενος παράλληλα και την σημαντική κόπωση των πολιτών από τα μέτρα και τα συνεχόμενα lockdown.

Η συζήτηση Ελισάφ – Τσιόδρα

Εν τω μεταξύ, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επικοινωνία για την επιδημιολογική κατάσταση και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στα Ιωάννινα, είχαν την Παρασκευή, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο κ. Ελισάφ, ανέφερε πως ο κ. Τσιόδρας, επισήμανε, ότι με βάση τα αριθμητικά στοιχεία της καταγραφής των κρουσμάτων τα Ιωάννινα έχουν εισέλθει σε μία επικίνδυνη πορεία και θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους στην τήρηση των μέτρων, ώστε οι δείκτες να πέσουν χαμηλότερα.

Ο κ. Ελισάφ από την άλλη έδωσε την εικόνα των κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονται σε συγκεκριμένες συρροές (Πεδινή, Χατζηκώστα, Πωγώνι και πλέον με μεγάλη διασπορά στη Ζίτσα), που ελέγχονται μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ελισάφ έθεσε και το θέμα της αδόκιμης διαρροής πληροφοριών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη από την οποία προέκυψε και το ενδεχόμενο νέων μέτρων στα Ιωάννινα, τονίζοντας, ότι θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργούν σύγχυση στην τοπική κοινωνία, την ίδια στιγμή, που κανείς δεν έχει συζητήσει με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την πορεία της διασποράς και για επιμέρους παραμέτρους, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία.

«Δε γίνεται να στέλνουν κάποιοι ένα SMS από τη συνεδρίαση και να ενημερώνουν τα μέσα για κάποιες περιοχές στη χώρα, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίσημη ενημέρωση και επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Όπως προέκυψε, οι λοιμωξιολόγοι στη συνεδρίασή τους την περασμένη Τετάρτη είχαν μόνο την αριθμητική εικόνα των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων στα Ιωάννινα και όχι την γεωγραφική τους κατανομή ή προέλευση. Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις των τοπικών αρχών σχετικά με την «χρέωση» στην περιοχή μίας πιο επιβαρυμένης εικόνας από την πραγματική, λόγω των νοσηλειών από τη γειτονική χώρα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη χθεσινή απόφαση, που δεν περιλαμβάνει τα Ιωάννινα στις «κόκκινες» περιοχές.

Τα κρούσματα στο «Χατζηκώστα»

Εκτός από τη διασπορά στην ΤΚ Ζίτσας και σε όμορες Κοινότητες το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι η εκτεταμένη διασπορά στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, που συνεχίζει να «δίνει» κρούσματα ακόμη και μεταξύ των υγειονομικού προσωπικού.

Ο κ. Ελισάφ απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του ιατρούς και το λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, να εμβολιαστούν, ως μία πράξη ύψιστης ατομικής και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εαυτούς τους, στο έργο που επιτελούν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης και στην τοπική κοινωνία.

Σε ότι λοιπόν αφορά το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», θετικός στον Covid-19 βρέθηκε και δεύτερος γιατρός της Χειρουργικής Κλινικής.

Εξαιτίας του αριθμού των υγειονομικών που θεωρούνται στενές επαφές και  έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα, αποφασίστηκε να αναβληθούν έως την Κυριακή όλα τα τακτικά χειρουργεία για όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» εκτός από τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Το θετικό κρούσμα έθεσε σε συναγερμό το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο των Ιωαννίνων καθώς και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν θετικά κρούσματα.

Μέχρι στιγμής σαν στενές επαφές του κρούσματος έχουν τεθεί σε καραντίνα 6 χειρουργοί και 6 αναισθησιολόγοι. Επίσης, σε καραντίνα έχουν τεθεί 19 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό από το Χειρουργείο και το  Αναισθησιολογικο τμήμα του νοσοκομείου που επίσης αποτελούν πιθανές επαφές του γιατρού που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Τα διαδοχικά γεγονότα κλήθηκε να διαχειριστεί η διοίκηση του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την λειτουργία των τμημάτων.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» παραμένουν ενεργοί τρεις αναισθησιολόγοι και τρεις χειρουργοί οι οποίοι καθημερινά κάνουν μοριακό έλεγχο για να μπορέσουν να αναλάβουν υπηρεσία.

Στο μεταξύ,  έχει ζητηθεί και θα συνδράμει το Νοσοκομείο Χατζηκώστα ένας αναισθησιολόγος από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Την Πέμπτη αναμένεται να γίνει μοριακός έλεγχος σε όλους όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κριθεί εάν θα επιστρέψουν ή όχι στην εργασία τους στο νοσοκομείο.

Καθημερινά επίσης γίνονται rapid test σε όσους επισκέπτονται το νοσοκομείο Χατζηκώστα ενώ έχουν ήδη γίνει επανειλημμένες αυστηρές συστάσεις σε όλους να τηρούν εντός και εκτός των χώρων του Νοσοκομείου όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και την ασφαλή λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα χθεσινά κρούσματα

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 880 κρούσματα του νέου κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι.

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή χθες στην Ήπειρο, εντοπίστηκαν συνολικά 32 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 14 κρούσματα βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα επτά στην Π.Ε. Άρτας, τα εννέα στην Π.Ε Θεσπρωτίας και δυο κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ