ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ – Αγώνας για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών

«Θύμα» της πανδημίας «έπεσαν» και οι μόνιμοι εμβολιασμοί των παιδιών και εφήβων, καθώς τα τρία διαδοχικά κύματα του κορωνοϊού, δημιούργησαν ένα εμβολιαστικό κενό.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και τον πρόεδρό της καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο προκαλούν τεράστια ανησυχία καθώς αποτυπώνεται μία μείωση του αριθμού των εμβολιασμών που φτάνει κατά περιπτώσεις και το 80% .

Συγκεκριμένα, στο πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.

Με το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%.

Σε δηλώσεις του χθες, στο Ioannina TV, ο Τάσος Σέρμπης, πρόεδρος των ιδιωτών παιδιάτρων Ιωαννίνων, ανέφερε πως η κατάσταση δεν παρουσιάζεται διαφορετική και στην περιοχή, σημείωσε όμως, ότι στα μεσοδιαστήματα από το ένα lockdown στο επόμενο, οι παιδίατροι έκαναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν το κενό στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και εφήβων.

«Κάθε νόσημα είναι διαφορετικό και δε μπορούμε να ξέρουμε πότε είναι πιθανή να εμφανιστεί μία επιδημία που θα επηρεάσει τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η οδηγία των παιδιάτρων είναι να μη μείνει κανένα παιδί ανεμβολίαστο. Να μη χάνονται εμβόλια, ούτε στην ηλικία των 18-24 μηνών ούτε και στους εφήβους. Άλλωστε στα ιατρεία τηρούνται όλοι οι κανόνες για την ασφαλή προσέλευση και παραμονή των παιδιών και των συνοδών τους, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν οι γονείς τη χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά τους», ανέφερε ο κ. Σέρμπης.

Οι εμβολιασμοί

Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Ενδεικτικά, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία αναφέρει τα εξής στοιχεία μειώσεων στα ποσοστά εμβολιασμών:

• Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV) – μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,

• Μηνιγγίτιδα C  – μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%,

• Μηνιγγίτιδα Β – μείωση εμβολιασμών κατά 40%

Στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Εμβόλια για τον covid-19 στα παιδιά

Τέλος, μιλώντας στο Ioannina TV και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το στάδιο των κλινικών δοκιμών των εμβολίων για τον covid-19 στα παιδιά, που αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σέρμπης τόνισε, ότι επειδή πρόκειται για νέο νόσημα και για νέα εμβόλια, η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται βήμα – βήμα. «Αφού τα παιδιά και με την αρχική νόσο και με τις μεταλλάξεις του ιού δε φαίνεται να νοσούν βαριά, και ίσως δε μεταδίδουν κιόλας τη νόσο όπως οι ενήλικες, είναι σημαντικό να εμβολιαστεί όσο γίνεται γρηγορότερα το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων. Μέχρι τότε θα έχουμε πιο σαφή επιστημονικά δεδομένα και για τη νόσο και για τα εμβόλια στα παιδιά, ώστε να αποφασίσουμε εάν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να τους χορηγείται εμβόλιο», κατέληξε.