ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου

Στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς έχει θέσει το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου στο Δήμο και της αξιοποίησής του, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

 

Μια μεγάλη συζήτηση για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, έχει ανοίξει εκ νέου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για το θέμα αυτό, χθες η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, πήρε δημόσια θέση με ανακοίνωσή της, απαντώντας μάλιστα σε όσους εγκαλούν τον Δήμο για αδιαφορία και του καταλογίζουν ευθύνες για την εγκατάλειψη του κτιριακού συγκροτήματος.

Στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής σημειώνεται αρχικά πως το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου αποτελεί ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης και στη συνέχεια αναφέρεται πως «η ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, η ευθύνη για την εγκατάλειψη επί δύο και πλέον δεκαετίες ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο κράτος».

Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της παραχώρησης του κτηρίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υπενθυμίζει, ότι και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν ζητήσει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων προς όφελος της πόλης. Το ίδιο έπραξε και η σημερινή δημοτική αρχή, που έθεσε το ζήτημα της παραχώρησης του κτηρίου στον δήμο Ιωαννιτών, και της αξιοποίησής του, στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

«Μέχρι σήμερα το ίδιο αίτημα έχει τεθεί στους αρμόδιους υπουργούς και σε στελέχη της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να υπάρχει η κατάληξη που όλοι επιθυμούμε. Ο δήμος Ιωαννιτών δεν αδιαφορεί και δεν ολιγωρεί. Όσοι πραγματικά καλοπροαίρετα εκδηλώνουν την αγωνία τους για την τύχη του κτιρίου μπορούν να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη φωνή του δήμου ώστε αφενός το κτίριο να παραχωρηθεί στην πόλη και αφετέρου να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ζωτικών αναγκών της», αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, διαπιστώνει πως κινείται στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης αυτής της εκκρεμότητας που υπάρχει με την παραχώρηση και αξιοποίηση, με κάποιες από τις δεύτερες σκέψεις της να φτάνουν μέχρι και στην αξιοποίησή των εγκαταστάσεων για το νέο δημαρχείο της πόλης.

Παράλληλα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, υπάρχουν πολλές προτάσεις οι οποίες έχουν αναφερθεί στο δημόσιο διάλογο με ίσως πιο ενδιαφέρουσα, αλλά σίγουρα περισσότερο προχωρημένη την πρόταση του Εμμανουήλ Κολοκυθά, αρχιτέκτονα ΕΜΠ και απόφοιτου του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η πρότασή του καταλήγει στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης με την κεντρική ιδέα να συμπεριλαμβάνει το Πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας, τις Οικονομικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και το Κέντρο, ώστε όλα μαζί, να συνιστούν μία κτηριολογική συνέχεια, με όμοια εξωτερικά χαρακτηριστικά και διακριτές εισόδους.

Επίσης για το κτήριο της Δομπόλη έχουν δημοσιοποιηθεί και άλλες προτάσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου όμως και όχι με βάση κάποια μελέτη, όπως είναι η ανέγερση φοιτητικών εστιών, η δημιουργία ενός σύγχρονου πνευματικού και καλλιτεχνικού κέντρου, ακόμη και ενός πολυδύναμου χώρου που θα μπορεί να φιλοξενήσει εικαστικές, μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις, διαθέτοντας και έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο.

Για το Υπερταμείο

Την ίδια στιγμή και πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, σημαντικό ρόλο στην προοπτική αξιοποίησης του εν λόγω κτηρίου έχει να κάνει με το αν βρίσκεται ή όχι στη λίστα των ακινήτων του Υπερταμείου.

Στη λίστα που εξέδωσε το Υπερταμείο στις αρχές του 2020, με τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του δε συμπεριλαμβάνεται το ακίνητο της Δομπόλη.

Αυτό σημαίνει, ότι η κυριότητα του κτηρίου παραμένει στο υπ. Οικονομικών, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί, όπως επισημαίνει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε αναλυτικό της ενημερωτικό έγγραφο από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2019, στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016.