Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Και με τη… βούλα στον Δήμο Ιωαννιτών

Οκτώ μήνες μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη, η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου στην οδό Δομπόλη – Μ. Ελισάφ: «Συνεργασία με όλες τις παρατάξεις, τους φορείς και την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη λήψη οριστικών αποφάσεων»

 

 

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Μια εξαιρετικά θετική είδηση περιελάμβανε η χθεσινή ημέρα για τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Αντώνης Μπέζας, ανακοίνωσε την απευθείας μίσθωση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, για 20+20 χρόνια στον Δήμο Ιωαννιτών.

Στην ανάρτηση ο κ. Μπέζας σημειώνει αρχικά πως το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αποφάσισε στην χθεσινή συνεδρίασή του την απευθείας μίσθωση στο Δήμο Ιωαννιτών τμήματος του ακινήτου επί της οδού Δόμπολη (πρώην ακίνητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), συνολικής οικοπεδικής επιφάνειας 5.789τμ, με το κτίσμα που βρίσκεται σε αυτό και αποτελείται από υπόγειο 244 τ.μ., ισόγειο όροφο 1.984 τ.μ, 1ο όροφο 1.742 τ.μ., 2ο όροφο 1.124 τ.μ., 3ο όροφο 1.124 τ.μ. και 4ο όροφο 448 τ.μ.

«Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται όπως η ΔΟΥ Ιωαννίνων, η Κτηματική, η Διεύθυνση Μεταφορών κλπ θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου. Σκοπός της μίσθωσης είναι να χρησιμοποιηθεί το κτίριο για τη δημιουργία διοικητηρίου του Δήμου Ιωαννιτών και τη στέγαση των υπηρεσιών του, η διάρκεια της μίσθωσης είναι 20 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 20 έτη ενώ το ετήσιο αντάλλαγμα είναι 6.000 ευρώ για τα πρώτα 6 έτη και 12.000 ευρώ μετά το πέρας της 6ετίας», αναφέρει ο κ. Μπέζας.

Στη συνέχεια τονίζει και τα εξής: «Το Διοικητικό μας Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών, αίτημα που είχε τεθεί και στον Πρωθυπουργό. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα στην πλήρη αποκατάσταση και ανακαίνιση του κτιρίου της οδού Δόμπολη, με σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του αξία. Η διαιώνιση της θλιβερής κατάστασης του κτιρίου και η απουσία μιας ευοίωνης προοπτικής, ήταν μια απαράδεκτη εκκρεμότητα για όλους, κυρίως όμως για τον ιδιοκτήτη του, που είναι το ελληνικό Δημόσιο. Ελπίζουμε με την απόφαση αυτή να έχουμε συνεισφέρει από τη μεριά μας στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης».

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων

Λίγη ώρα μετά, ανακοίνωση εξέδωσε και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, στην οποία αρχικά επισημαίνεται πως «οκτώ μήνες μετά την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, η ΕΤΑΔ και μέσα από συνεχή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε την διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη».

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως το κτίριο για επόμενα 40 χρόνια (20+20) και με το συμβολικό τίμημα των πεντακοσίων ευρώ το μήνα για τα πρώτα έξι έτη και των χιλίων ευρώ για τα επόμενα παραχωρείται στο Δήμο Ιωαννιτών.

«Πρόκειται για μία καθοριστική απόφαση που αφενός θα επιτρέψει να ξαναζωντανέψει ένα ιστορικό κτίριο της πόλης και αφετέρου θα δώσει λύσεις σε στεγαστικά προβλήματα», αναφέρεται.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με δήλωσή του αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας στον οποίο θέσαμε το αίτημα της παραχώρησης του παλιού πανεπιστημίου λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο. Είχα την δυνατότητα να το συζητήσω και πάλι μαζί του στην συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο όπου δημόσια τότε έκανε γνωστή την πρόθεση παραχώρησης. Χρειάστηκε ένας πραγματικός αγώνας δρόμου από τις υπηρεσίες μας και συνεχής συνεργασία με την ΕΤΑΔ ώστε να έχουμε την οριστική της απόφαση. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εταιρείας Στέφανου Βλαστού τον οποίο επίσης ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστούμε επίσης όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ και τον Ηπειρώτη πρόεδρό της Αντώνη Μπέζα.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την βουλευτή του Νομού Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα για την σημαντική της συμβολή ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το παλιό πανεπιστήμιο θέλουμε να αποτελέσει το σύμβολο της νέας εποχής για τα Γιάννενα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με όλους τους φορείς της πόλης και κυρίως με την πανεπιστημιακή κοινότητα για να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις. Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που θα βάλουν τέλος στην φθορά του χρόνου και θα αποδώσουν στην πόλη ένα κτίριο στο οποίο θα συνυπάρχουν η παιδεία, ο πολιτισμός, ένα κομμάτι της ιστορίας της αλλά και όλα όσα θα συμβολίζουν το μέλλον της».

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η παράταξη «Ιωάννινα 2023», μέσω της οποίας «χαιρετίζει την ευτυχή για την πόλη κατάληξη της διεκδίκησης τμήματος του παλιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη».

Αμέσως μετά η παράταξη της κας Καλογιάννη επισημαίνει και τα εξής: «Ένα κτιριακό «φάντασμα» σε μια από τις εισόδους της πόλης, το οποίο όχι μόνο δεν περιποιούσε τιμή στις τοπικές αρχές αλλά ήταν και στίγμα για την ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδρύματος που είναι συνδεμένο απόλυτα με την ταυτότητα της πόλης και του Δήμου μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες από την Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, με χειρισμούς της τότε αντιπεριφερειάρχου και επικεφαλής της παράταξής μας κ. Τατιάνας Καλογιάννη, να περιέλθει το ακίνητο στην Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αξιοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Οι λόγοι που δεν προχώρησε αυτός ο σχεδιασμός δεν έχουν πια καμιά σημασία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια προς το Δήμαρχο Ιωαννίνων και προς όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια και οφείλουμε από ένα μεγάλο «ευχαριστώ» τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική βούληση που επέδειξε ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της περιοχής μας, όσο και στον Ηπειρώτη Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ ΑΕ κ. Αντώνη Μπέζα, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2020 εργάστηκε μεθοδικά και σιωπηρά για την ικανοποίηση της διεκδίκησης των Ιωαννίνων.

Μόλις κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ωστόσο, θα πρέπει η δημοτική αρχή να εξηγήσει στους δημότες κατά πόσο οι χειρισμοί του Δημάρχου δεσμεύουν το παραχωρούμενο κτίριο για έναν και αποκλειστικό σκοπό, αυτόν της δημιουργίας διοικητηρίου του Δήμου Ιωαννιτών και της στέγασης των υπηρεσιών του, όπως από το 2019 αιτήθηκε με επιστολή του προς την ΕΤΑΔ ΑΕ ο κ. Ελισάφ, μιας και το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τη συγκεκριμένη χρήση. Οφείλουμε δε άμεσα, να έχουμε ως Δήμος μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ