ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Αγωνία για τα κενά σε προσωπικό στο ΠΠΝΙ

Περίπου 130 υγειονομικοί απουσιάζουν από το νοσοκομείο, είτε επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή νοσούν – 884 νέα κρούσματα χθες στην Ήπειρο, στα Γιάννενα τα 464 – Δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα κάτω των 18 ετών

 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, 27.766 νέα κρούσματα έπειτα από 130.443 τεστ. Παράλληλα, αύξηση είχαμε σε νεκρούς και διασωληνωμένους. Συγκεκριμένα, 85 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και 654 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.766, εκ των οποίων 85 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.535.382 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 610 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.727 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.479 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 654 (57.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (83.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 109 (16.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.828 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 536 (ημερήσια μεταβολή -15.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στην Ήπειρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 884 νέες μολύνσεις. Συγκεκριμένα στην Π.Ε. Ιωαννίνων εντοπίστηκαν 464 νέα κρούσματα, στην Π.Ε. Άρτας 178, στην Π.Ε. Πρέβεζας 138 και στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, είχαμε χθες 104 νέα κρούσματα.

Το υγειονομικό

προσωπικό

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, αδύνατο και σε πρακτικό επίπεδο πλέον, είναι να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε θέσεις υγειονομικού προσωπικού στο ΠΓΝΙ, αφού στις 80 περίπου απουσίες εργαζομένων που είναι ανεμβολίαστοι και έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής, προστίθεται και ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων που νοσεί.

Ο αριθμός αυτός στο ΠΓΝΙ, σύμφωνα με τον Γ. Φλούδα, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων, είναι πλέον 50 υγειονομικοί, ενώ τα κενά γίνονται μεγαλύτερα εάν προστεθούν και μερικές ακόμη δεκάδες εργαζόμενοι, που υπέβαλλαν αίτηση αποχώρησης για συνταξιοδότηση στο τέλος του 2021.

«Είναι ένας αριθμός, που δεν καλύπτεται από το υπάρχον προσωπικό, πολύ δε περισσότερο που ο αριθμός εκείνων που νοσούν, αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Οι δηλώσεις του υπ. Υγείας Θαν. Πλεύρη την Κυριακή, όπου για πρώτη φορά έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο καταγγελίας των συμβάσεων (άρα απόλυσης) των υγειονομικών που δε θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Μαρτίου, άνοιξαν ένα νέο χορό αντιδράσεων, με τον κ. Φλούδα να κάνει λόγο για μία «σκληρή γραμμή», που δεν πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

«Θεωρούμε, ότι υπάρχει και θέμα συνταγματικότητας, με το σκεπτικό, πως οι υγειονομικοί και η μεταχείρισή τους από τη διοίκηση, δεν είναι ισότιμη για όλους. Θα έπρεπε να έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε όλους τους υπαλλήλους που μισθοδοτούνται από το δημόσιο και να μην υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Προφανώς, δε μπορούμε να το αποδεχθούμε, αλλά ευχόμαστε να επικρατήσει η λογική», πρόσθεσε ο κ. Φλούδας.

Για τις νοσηλείες

Από την άλλη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η πίεση στις ΜΕΛ και στις δύο ΜΕΘ – covid, δεν είναι τόση μεγάλη, όση θα περίμενε τουλάχιστον κάποιος με βάση τους τεράστιους αριθμούς κρουσμάτων στην κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην τελευταία εφημερία του νοσοκομείου, προσήλθαν για εξέταση στα εξωτερικά 120 άτομα, θετικοί στον ιό, εκ των οποίων μόλις επτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στον χώρο των ΤΕΠ, όπου συνωστίζονται θετικοί στον ιό ασθενείς και άλλοι πολίτες που προσέρχονται για άλλες παθήσεις.

Το πρωί της Δευτέρας παρουσία του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Νικόπουλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΠΓΝΙ, για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η νέα οδηγία – σύσταση του υπ. Υγείας για δύο rapid test την εβδομάδα για το σύνολο των υγειονομικών στα νοσοκομεία.

Η χθεσινή ενημέρωση

Εξάλλου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν χθες όλα τα τελευταία δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε στην τοποθέτησή της: «Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άνοιγμα των σχολείων. Η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στον εμβολιασμό, η συμμετοχή είναι πολύ ικανοποιητική. Σε άτομα κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση χορήγησης τρίτης δόσης. Χορηγείται μόνο σε περιπτώσεις ανασοκαταστολής. Ερωτήματα υπάρχουν για παιδιά που έχουν λοίμωξη χωρίς ή με λίγα συμπτώματα κι έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς. Συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση».

Και συνέχισε: «Είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος της νόσου MISC, που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με τον SARS. Δυο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ. Άλλη μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε άτομα κάτω των 18, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση. Για την τέταρτη δόση, η ειδική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στη δήλωση πως το πρόγραμμα με την τρίτη δόση προσφέρει πολύ καλή προστασία. Επιπλέον, η εξάπλωση της Omicron είναι ταχεία και πιθανά νέα μέτρα δεν θα επηρεάσουν. Η χορήγηση τέταρτης δόσης θα απασχολήσει στο μέλλον».

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του, είπε: «Ξεπεράσαμε τα 18,1 εκατ. εμβολιασμούς. Πάνω από 7,15 εκατ. ή 68,1% του γενικού πληθυσμού, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Για την αναμνηστική δόση, έχουν γίνει 3,97 εκατ. εμβολιασμοί στους δικαιούχους. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες μετά την πρώτη, στο μονοδοσικό εμβόλιο. Έχουν προθεσμία ως τις 31 Ιανουαρίου. Για τα παιδιατρικά εμβόλια, έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού. Την Παρασκευή δόθηκαν 40.000 περισσότερα ραντεβού. Παράλληλα, έχουν κλειστεί περισσότερα από 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους άνω των 60. Από σήμερα, όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ, θα μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους στην πλατφόρμα anagnorisi. emvolio.gov.gr. Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η βεβαίωση προστίμων».

Σε ερώτηση για την εμφάνιση της γρίπης, η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Δεν έχουμε ενδείξεις για επιδημία γρίπης ως τώρα. Υπάρχουν σποραδικά κρούσματα, έχουν αυξηθεί μεν, αλλά δεν φοβόμαστε. Για τους συνδυασμούς με τον κορωνοϊό, τη flurona, αφορά σε μια περίπτωση, της εγκύου από το Ισραήλ. Για τον συνδυασμό Delta και Omicron πάντα υπάρχει όταν κυκλοφορούν και οι δυο ιοί, αλλά δεν έχουμε ακόμα σημαντικές καταγραφές. Πάντως θα υπάρξουν. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι με Omicron, σύμφωνα με στοιχεία από τους γιατρούς στα νοσοκομεία. Ας μη γινόμαστε Κασσάνδρες με την Omicron και την τέταρτη δόση, έχει ήπια κλινική προβολή. Όσα ακούσαμε από την αρχή, επαληθεύονται τώρα».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας