Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Η τελευταία προειδοποίηση και η νέα παράταση μέτρων

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για παράταση των μέτρων μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου – Από την Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου η επιβολή προστίμου 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους 60αρηδες

 

Παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποφασίστηκε χθες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει, πως αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν έως και τις 23 Ιανουαρίου:

– Καταστήματα εστίασης και διασκέδασης: Λειτουργούν έως τις 12 τα βράδυ χωρίς μουσική. Με 6 άτομα ανά τραπέζι, όλοι καθιστοί και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

– Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

– Επίσκεψη μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία. Στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

– Γήπεδα: Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών έως 10% της χωρητικότητας του γηπέδου, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, οι σκέψεις για χαλάρωση του πλαισίου φαίνεται πως «πάγωσαν» υπό τον φόβο νέας επιδείνωσης των δείκτες της πανδημίας. Ο κ. Οικονόμου είχε χαρακτηρίσει «πρόωρη» τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες «σημειακές» αλλαγές.

Τελευταία προειδοποίηση

Εξάλλου, «καμπανάκι» και ίσως την ύστατη προειδοποίηση στους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, απηύθυναν με ξεχωριστές τους τοποθετήσεις τόσο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο υπουργός των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Όπως ξεκαθάρισαν και οι δύο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 του μηνός, θα αρχίσει να επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής. Μπορεί βεβαίως ο κάθε υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημα, η κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων, οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό» τόνισε, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, σημείωσε, καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες, επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα.

Υπάρχει, επισήμανε, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διευκόλυνση των πολιτών, έτσι ώστε εκεί να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο, έαν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο.

«Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, υπογράμμισε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό, γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό».

«Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα γι’ αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα, είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται» εξήγησε.

Από την πλευρά του, μήνυμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως είπε, «δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά στους άλλους θα δώσουμε παράταση». Συμπλήρωσε, δε, πως «τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό».

Αντέχουν τα νοσοκομεία

Εξάλλου, απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τα κενά που προκύπτουν σε υγειονομικό προσωπικό που νοσεί έδωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στο Ioannina TV, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, Γιάννης Καρβέλης.

Ο κ. Καρβέλης υποστήριξε ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν εξαιτίας νόσησης του υγειονομικού προσωπικού με επικουρικό προσωπικό.

Υποστήριξε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αναμένεται σύντομα να τρέξει διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία ενώ τόνισε ότι «όλοι συντάσσονται στη λογική ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας» υπογραμμίζοντας ότι «παρά την πίεση που έχουν δεχτεί τα νοσοκομεία όλα τα περιστατικά στα δυο νοσοκομεία της περιοχής των Ιωαννίνων ανταποκρίθηκαν στην φροντίδα των ασθενών.

«Ποιος δεν θέλει τη μέγιστη ενίσχυση; Η προσπάθεια όλων μας είναι όπου υπάρχουν κενά να καλύπτονται μέσα από τη λίστα ενδιαφέροντος επικουρικού προσωπικού. Γνωρίζω ότι είναι σε εξέλιξη από πλευράς του Υπουργείου Υγείας διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό», τόνισε ο κ. Καρβέλης.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εξάλλου, περισσότεροι κατά 30 μέσα σε ένα 24ωρο είναι οι ασθενείς Covid-19 που νοσηλεύονται διασωλωνωμένοι σε ΜΕΘ, φθάνουν πλέον στους 670. Την ίδια ώρα, άλλοι 77 έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν τις 24.000.

Πιο αναλυτικά, με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα του, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 633 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 652 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 351 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 123 στην Π.Ε. Άρτας, 97 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 81 στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Για την μετάλλαξη «Όμικρον»

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με τη μετάλλαξη Omicron, σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, όπως αποκάλυψε χθες ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε ως προς αυτό στοιχεία που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι δεν θα δημιουργηθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μέσω των επαναλοιμώξεων, ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, μαζί με την Omicron, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις.

Ακόμα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος της Omicron και θα πρέπει να περιμένουμε γι’ αυτό τους επόμενους έναν με δύο μήνες.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ