ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – Χιλιάδες υποψήφιοι εκτός Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας στα ύψη έφτασαν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές – Χιλιάδες κενές θέσεις σε χαμηλόβαθμα τμήματα μετά τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής – 3.412 νέοι φοιτητές εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

Χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εκτόξευση των βάσεων σε τμήμα χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αλλά και άνοδο ακόμη και στις περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ που προσφέρουν επαγγελματικές προοπτικές, ανέδειξαν τα αποτελέσματα με τις βάσεις εισαγωγής που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σε 429 σχολές κατέγραψαν άνοδο οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ 112 ήταν οι σχολές όπου σημειώθηκε πτώση, όπως προκύπτει μετά και την ανακοίνωσή τους χθες το πρωί, από το υπουργείο Παιδείας.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1.725%, 11.406 μόρια από 625 το 2020). Παράλληλα, η μεγαλύτερη άνοδος ως προς τον αριθμό των μορίων καταγράφηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ (από 2.450 μόρια πέρυσι σε 15.588 φέτος).

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ (-46%, από 19.550 μόρια πέρυσι, 10.549 μόρια φέτος).

Από την άλλη, η μεγαλύτερη βάση εισαγωγής είναι αυτή στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (19.929, άνοδος 4% σε σχέση με πέρυσι) και η χαμηλότερη στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (7.141 μόρια).

Παράλληλα, συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368). Επισημαίνεται παράλληλα πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους.

Με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια. Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη πως το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.

Από την ανάλυση προκύπτει ακόμη πως υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό οφείλεται: 1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων. 2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Επισημαίνεται ακόμη πως πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, ενώ τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ.

3.412 νέοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις 3.412 νέοι φοιτητές εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αφήνοντας κενές πάνω από 1.000 θέσεις καθώς ο αριθμός εισακτέων που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από το υπουργείο Παιδείας ήταν 4.626.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγινα γνωστά χθες, τα τμήματα που δέχονται βαρύ «πλήγμα» είναι το Γεωπονίας στην Άρτα όπου εισάγονται μόλις 17 νέοι φοιτητές και το Λογιστικής στην Πρέβεζα όπου εισάγονται 40. Επίσης σημαντικό έλλειμμα έχει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ενώ 100 θέσεις λιγότερες μετρά το Ιστορικό Αρχαιολογικό.

Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουράκης συνεχάρη δημόσια όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των βάσεων έγινε και με τον «παραδοσιακό» τρόπο ανάρτησης στα σχολεία αλλά και με γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα των υποψήφιων.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ήδη έχει προχωρήσει καθώς δεκάδες αναπληρωτές ενημερώθηκαν με μήνυμα τόσο για την πρόσληψη όσο και για το σχολείο που θα παρουσιαστούν.

«Είναι μια κατάκτηση της εκπαίδευσης συνολικά καθώς με τις δυσκολίες του προηγούμενου διαστήματος κάναμε άλματα στην ψηφιακή εποχή της εκπαίδευσης» συμπλήρωσε ο κ. Καμπουράκης.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Εξάλλου, μετά την ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των μαθητών που πήραν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, σε γραπτό μήνυμά του αναφέρει τα εξής :

«Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων του Δήμου Ζίτσας,  αλλά και σε όλα τα Ηπειρωτόπουλα  που κατάφεραν με σκληρή και επίπονη προσπάθεια, κάτω από δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία,  να πετύχουν την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εύχομαι το νέο ταξίδι της ζωής τους, που ξεκινά από εδώ και στο εξής, να είναι καλότυχο και δημιουργικό.

Θέλω να συγχαρώ επίσης, τόσο τους γονείς, όσο και τους εκπαιδευτικούς που στάθηκαν πολύτιμοι συμπαραστάτες στον αγώνα των μαθητών, προσφέροντας τους την απαιτούμενη υλική και ηθική υποστήριξη, σε μια τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία. Όμως και εκείνοι που φέτος δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως η προσπάθεια και ο αγώνας δεν σταματούν στη πρώτη δυσκολία. Η καταξίωση απαιτεί καθημερινή προσπάθεια αρκεί να υπάρχουν  φιλοδοξίες, οράματα και στόχοι που μπορούν να κατακτηθούν από κάθε μετερίζι. Σε όλους λοιπόν,  επιτυχόντες και μη, εύχομαι  να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ο καθένας από τη δική του αφετηρία. Καλή τύχη σε όλους».

Τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια

Τέλος, μετά την ανακοίνωση των βάσεων προκύπτει πως το 90,2 % των μαθητών των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων πέτυχε σε ΑΕΙ εκ των οποίων οι περισσότεροι  από τους μισούς (75 %), σε σχολές υψηλής ζήτησης, ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι σε σχολές πρώτης προτίμησης.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων η οποία καταλήγει ως εξής: «Ενδεικτικά αναφέρουμε εννέα ιατρικές, 3 νομικές Αθηνών, πολυτεχνεία, ψυχολογίες κτλ. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και καλή σταδιοδρομία».