ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Καινοτομεί και ενισχύεται η Οφθαλμολογική Κλινική

Η Κλινική προχώρησε σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως μεταμοσχευτικού κέντρου και στην εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς

 

Η Οφθαλμολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έχει να επιδείξει στα πλαίσια λειτουργίας του Τμήματος Κερατοειδούς και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς κατά τη διάρκεια του 2021 και με την είσοδο του 2022 σημαντικό έργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, το έργο της Οφθαλμολογικής Κλινικής αφορά, την ουσιαστική επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως μεταμοσχευτικού κέντρου με απόφαση του ΕΟΜ και την εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς που ονομάζονται εκτασίες με κυριότερη μορφή τον κερατόκωνο.

Συγκεκριμένα, η ομάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου διενήργησε κατά την διάρκεια του 2021, τρεις διαμπερείς κερατοπλαστικές (μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς) σε οφθαλμούς ασθενών με πλήρη θόλωση του κερατοειδούς, με απόλυτη επιτυχία και έβαλε εκ νέου τις βάσεις για την εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στην περιοχή μας.

Επιπλέον υπάρχει η πλήρης υποδομή και κατάρτιση για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των ασθενών αυτών.

Πρόσφατα ο εξοπλισμός της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής ενισχύθηκε και από την απόκτηση συσκευής για την διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (πρόκειται για το σύγχρονο μηχάνημα PXL Platinum 330).

Η διασύνδεση κερατοειδικού κολλαγόνου (corneal cross linking, CXL) με την χρήση της οργανικής χρωστικής ριβοφλαβίνης (η οποία είναι μια πρωτεινούχος ουσία) και υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των εκτασιών του κερατοειδούς και κυρίως του κερατοκώνου, παθήσεων που μπορούν να καταλήξουν σε επικίνδυνες λεπτύνσεις για την ακεραιότητα του κερατοειδούς.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η αναστολή της εξέλιξης της προόδου της νόσου και κατά συνέπεια η αναβολή ή ακόμη και η αποφυγή της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου έγιναν επιτυχώς οι δυο πρώτες επεμβάσεις σε ασθενείς με κερατόκωνο και στους 2 οφθαλμούς τους.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Χρήστος Καλογερόπουλος, ευχαρίστησε την διοίκηση του Νοσοκομείου ενώ παράλληλα απέδωσε τα εύσημα σε όλους και στους προκατόχους του καθώς εργάστηκαν με υψηλούς στόχους που στην πορεία του χρόνου ευοδώθηκαν ενώ όλοι τους συνέβαλαν ώστε η Κλινική να έχει ένα υψηλό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Τέλος, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εκφράζει με ανακοίνωσή της, τις ευχαριστίες της στον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής και όλους όσους συνεργάστηκαν για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς ως Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο και την εφαρμογή επεμβατικών πράξεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους Πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

 

Βασίλης Λούπας