Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – Πρωτοφανής επίθεση σε βάρος μιας ψυχιάτρου

Το απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής όταν ένας άνδρα, που βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών, επιτέθηκε στην ψυχίατρο

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό επίθεσης σε μια ψυχίατρο του νοσοκομείου, από έναν άνδρα, που βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών και σε κατάσταση διέγερσης, το απόγευμα της Κυριακής.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο, ιδιαίτερα μάλιστα για επαρχιακές πόλεις και δημόσιες δομές υγείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο άνδρας ο οποίος μέχρι αργά το απόγευμα αναζητούνταν από την Αστυνομία, καθώς σε βάρος του έχει υποβληθεί μήνυση, βρέθηκε στα επείγοντα του ΠΓΝΙ το απόγευμα της Κυριακής και όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Γ. Πρέντζας, νοσηλευτής της Ψυχιατρικής Κλινικής, βρισκόταν σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τον εαυτό του κατάσταση, όπως αποδείχθηκε όμως και για τους γιατρούς που κλήθηκαν να τον εξετάσουν και να διαχειριστούν την περίπτωσή του.

Η ψυχίατρος αφού εξέτασε τον άνδρα, που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση, αποχώρησε προκειμένου να δοθεί εντολή για την θεραπευτική του αντιμετώπιση, όμως ο άνδρας άρπαξε έναν πυροσβεστήρα, άρχισε να σπάει τζαμαρίες στις πόρτες κα τα παράθυρα και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της.

Η παρέμβαση του φύλακα του νοσοκομείου που βρισκόταν στο χώρο των ΤΕΠ, είχε ως αποτέλεσμα να τον καθυστερήσει για λίγο, όμως στη συνέχεια κινήθηκε στους διαδρόμους του νοσοκομείου, όπου κυνήγησε την γιατρό, την πρόλαβε και την ξυλοκόπησε, για να αποχωρήσει στη συνέχεια από το νοσοκομείο.

Ο κ. Πρέντζας σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα έκανε λόγο για ένα περιστατικό που πέραν της βιαιότητας και των ιδιαίτερων  χαρακτηριστικών του, λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο ασθενής και δράστης του ξυλοδαρμού, ανέδειξε και τις τεράστιες δυσλειτουργίες στο χώρο του νοσοκομείου και ειδικότερα στα ΤΕΠ.

«Σίγουρα, ήταν ευτύχημα, που η εξέτασή του έγινε στα ΤΕΠ και όχι σε κάποιον απομονωμένο χώρο, όπου δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η κατάληξη. Από την άλλη όμως, δε μπορεί να λέμε για κάθε περιστατικό, ότι είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, γιατί έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη κατάσταση στον καιρό της πανδημίας με τη λειτουργία των ΤΕΠ και την αναστολή ή υποβάθμιση πολλών λειτουργιών του νοσοκομείου. Δύο χρόνια και δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το μείζον, που είναι ότι όποιος θέλει μπαίνει από όπου θέλει στο νοσοκομείο», ανέφερε αρχικά ο κ. Πρέντζας.

Σε βάρος του δράστη της επίθεσης και του ξυλοδαρμού της ψυχιάτρου, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει υποβάλλει μήνυση.

Η 6η ΥΠΕ

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, επικοινώνησε με την Ιατρό που ήταν θύμα της επίθεσης και της εξέφρασε το ενδιαφέρον του ιδίου, αλλά και της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ενώ κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, πάντα σε πλήρη συνεργασία με την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε ο Γιάννης Καρβέλης, ζητήθηκε η παρέμβαση του Εισαγγελέα, ενώ κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά του δράστη.

Καταδικάζουμε κάθε μορφής βία εναντίον των εργαζομένων και επιστημόνων που στελεχώνουν τις υγειονομικές μας μονάδες.

«Η Υγεία είναι αγαθό για τον πολίτη και οι εργαζόμενοι που την υπηρετούν και προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτό τον αγώνα, πρέπει να είναι θωρακισμένοι και ασφαλείς, προκειμένου να είναι προσηλωμένοι στο έργο τους. Δεν θα επιτρέψουμε καμία βιαιοπραγία εις βάρος των ιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων μας. Με απόλυτο αρωγό σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε τέτοια περιστατικά να αποτελέσουν παρελθόν στον χώρο της Υγείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ.

Υποβάθμιση

Τέλος, με την ιδιότητα παράλληλα και του μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και του μέλους του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ ο κ. Πρέντζας αναφέρθηκε γενικότερα στην υποβάθμιση των λειτουργιών και υπηρεσιών του ΠΓΝΙ, ειδικά μετά την αναστολή καθηκόντων για 100 περίπου υγειονομικούς σε διάφορες Κλινικές και τμήματα, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το ΤΕΠ σήμερα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό από ότι πριν την πανδημία. Στο νοσοκομείο έχουμε 100 υγειονομικούς που είναι σε καθεστώς αναστολής και στη θέση τους έχουν έρθει δύο νοσηλευτές. Στην Ψυχιατρική Κλινική, που έχει αναλάβει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, είναι σε αναστολή τρεις γιατροί και τέσσερις νοσηλευτές, που δεν έχουν αντικατασταθεί», σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ