ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Περνά στην αντεπίθεση και προειδοποιεί με νομικές ενέργειες

Μετά το έγγραφο της ΕΤΑΔ που ζητά από το Ίδρυμα να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις στην Ηγουμενίτσα, το Πανεπιστήμιο ζητά να υπάρξει άμεσα ανάκληση του σχετικού εγγράφου προειδοποιώντας με νομικές ενέργειες, ακόμη και για καταβολή αποζημίωσης για επενδύσεις που έγιναν στο χώρο

 

Στην αντεπίθεση πέρασε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην πρωτοφανή για διάφορους λόγους απαίτηση της ΕΤΑΔ να ζητήσει από το ακαδημαϊκό ίδρυμα να εγκαταλείψει άμεσα, εντός του Ιουνίου μάλιστα, τις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Ηγουμενίτσα, πολύ νωρίτερα μάλιστα από τη χρονική στιγμή που λήγει το διάστημα της παραχώρησης μέχρι τον Ιούνιο του 2027, επιδιώκοντας προφανώς να τις αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο, αλλά σίγουρα όχι για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η ΕΤΑΔ βέβαια δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να ακολουθήσει την πολιτική βούληση όπως εκφράστηκε πρόσφατα από τον βουλευτή Β. Γιόγιακα και υιοθετήθηκε και από το δήμο Ηγουμενίτσας ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω χρονική παραχώρηση χρήσης των εγκαταστάσεων για το Πανεπιστήμιο, αλλά το ακίνητο του πρώην Ξενία να αξιοποιηθεί ξανά ως ξενοδοχειακή – τουριστική εγκατάσταση.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πριν μερικούς μήνες με δημόσια τοποθέτηση της πρυτάνεως κας Μπατιστάτου στο ITV είχαν ξεκαθαρίσει πως στο στρατηγικό σχεδιασμό του ιδρύματος, η πόλη της Ηγουμενίτσας έχει ξεχωριστή θέση και ρόλο και για αυτό θα υποβληθεί αίτημα επέκτασης της παραχώρησης χρήσης των εγκαταστάσεων.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις και κυρίως μετά το έγγραφο της ΕΤΑΔ που ζητά από το Πανεπιστήμιο να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις και μάλιστα άμεσα, δύο χρόνια νωρίτερα δηλαδή από τη χρονική διάρκεια της εν ισχύ παραχώρησης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με μία μακροσκελή ανακοίνωσή του ζητά από την ΕΤΑΔ να ανακαλέσει άμεσα το έγγραφό της προειδοποιώντας με νομικές ενέργειες, ακόμη και για καταβολή αποζημίωσης για επενδύσεις που έγιναν στο χώρο.

Σημειώνει δε, πως προτίθεται να ξεκινήσει το διάλογο για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων για νέα περίοδο 30 ετών με σαφές θεσμικό, αναπτυξιακό και οικονομικό πλαίσιο, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς θεσμούς  και φορείς και με επίκεντρο τις ανάγκες και τις προοπτικές εξέλιξης της περιοχής, μέσω των μετοχών της Παιδείας.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισημαίνει αρχικά πως η παραχώρηση μέχρι 5 Ιουνίου 2027 παραμένει σε πλήρη ισχύ και δε μπορεί να ανακληθεί μονομερώς χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων που προβλέπονται από τον Αστικό Κώδικα και τη διοικητική νομολογία.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Ηπείρου, έχει επενδύσει συστηματικά στο ακίνητο με εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης, εξοπλισμού και φύλαξης. Το κόστος των παρεμβάσεων αποτιμάται σε ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ συνολικά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι λειτουργικές δαπάνες και οι διαρκείς εργασίες συντήρησης που συνεχίζονται ως σήμερα.

Η παρουσία του Πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα αποτελεί θεσμική, στρατηγική και γενικότερη αναπτυξιακή επιλογή, υπηρετώντας τους υψηλούς στόχους της Παιδείας με βάση τον διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς της πόλης.

Το εμβληματικό συγκρότημα του «Ξενία» Ηγουμενίτσας, όσο και τα κτήρια που ανεγέρθηκαν αργότερα από το ΤΕΙ Ηπείρου, θα αξιοποιηθούν με τη δημιουργία πολυδύναμου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα φιλοξενεί δράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Ήδη επιτροπή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση της Συγκλήτου, εκπόνησε μελέτη αποτίμησης υφισταμένης κατάστασης και πρόταση μεθοδολογίας διαχείρισης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ακίνητο για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ ομάδα φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη και θα παρουσιάσουν δημόσια στο τέλος της ακαδημαϊκής χρόνιας, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τη βιωσιμότητα, την εξέλιξη και την ανάπτυξη του κτηριακού συγκροτήματος.

Οι στόχοι για την Ηγουμενίτσα

Στη συνέχεια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περιγράφει τους στόχους και τις αποφάσεις που έχει λάβει για την επίτευξη αυτών σχετικά με την συνέχιση της παρουσίας του στην Ηγουμενίτσα.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενέκρινε την παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος του «Ξενία» Ηγουμενίτσας στη Σχολή Καλών Τεχνών προκειμένου να αξιοποιηθεί ως καλλιτεχνικός Σταθμός της Σχολής και να αποτελέσει σημείο διεθνούς συνάντησης και αλληλεπίδρασης επιστημόνων, καλλιτεχνών, φοιτητών/τριών και κοινού, μέσω εργαστηρίων, σεμιναρίων, θερινών σχολείων, εκθέσεων, ημερίδων και συνεδρίων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε τη δημιουργία πολυδύναμου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού κέντρου, για τη φιλοξενία ακαδημαϊκών, ερευνητικών και πολιτιστικών δράσεων όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας που θα αφορά, καταρχήν, στα εξής σημεία:

–       Ίδρυση Καλλιτεχνικού Σταθμού της Σχολής Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής.

–       Χρήση των εγκαταστάσεων από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αξιοποίηση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων για τα αγγλόφωνα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ARTEMIS. Τα προγράμματα θα προσελκύουν φοιτητές και φοιτήτριες, διδάσκοντες και διδάσκουσες από χώρες της αλλοδαπής.

–       Διοργάνωση Προγράμματος Μικτής Βραχυχρόνιας Κινητικότητας (BIP) με θέμα τη γαλάζια οικονομία, τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και την προστασία των οικοσυστημάτων, στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού δικτύου Αδριατικής- Ιονίου  UniAdrion, σε άμεσο χρονικό ορίζοντα.

–       Εκπαίδευση και φιλοξενία φοιτητών και φοιτητριών στο πλαίσιο της κινητικότητας του Προγράμματος Erasmus+.

–       Ανάπτυξη συνεργασιών με θεσμικούς φορείς της περιοχής.

–       Διοργάνωση ανοικτών μαθημάτων στο κοινό της πόλης και στο μαθητικό δυναμικό της περιοχής.

–       Εγκατάσταση μονάδας μελέτης και προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Η παιδεία αποτελεί πρώτιστο Δημόσιο αγαθό και θεμέλιο του δημοσίου συμφέροντος. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την εξηντάχρονη πορεία του, συνιστά θεμελιώδη θεσμό για την Ήπειρο. Οποιαδήποτε άλλη αξιοποίηση του ακινήτου, που απομακρύνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισής της στον Νομό Θεσπρωτίας της Ηπείρου, αντιστρατεύεται ευθέως το δημόσιο συμφέρον, την συνταγματική αποστολή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και γεννά πλήθος άλλων ερωτημάτων.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητά από την Πολιτεία και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου να αξιολογήσουν με αίσθημα ευθύνης τη μακροχρόνια συμβολή του Πανεπιστημίου στην πολύπλευρη τοπική ανάπτυξη και την δυναμική της παρουσίας του στον χώρο της Ηπείρου και στην Ηγουμενίτσα ειδικότερα και να εξετάσουν:

–       Τη συνέχιση της χρήσης του ακινήτου έως τη λήξη της παραχώρησης (05.06.2027), όπως προβλέπεται ρητά.

–       Την εκκίνηση διαλόγου για την ανανέωση της παραχώρησης για μία νέα 30ετή περίοδο, με σαφές θεσμικό, αναπτυξιακό και οικονομικό πλαίσιο, σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς θεσμούς και φορείς και με επίκεντρο τις ανάγκες και τις προοπτικές εξέλιξης της περιοχής, μέσω των μετοχών της Παιδείας», καταλήγει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 7-6-2025