ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – Πλήρης η επαναλειτουργία της Μονάδας Καινοτομίας

Ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις για τις startups, το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ημέρα Καινοτομίας

 

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων για τις startups, το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολοκληρώθηκε η Ημέρα Καινοτομίας που διοργανώθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Found.ation.

Το αμφιθέατρο κατέκλυσαν περισσότεροι από 200 φοιτητές, απόφοιτοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφοι, αλλά και μέλη της ευρύτερης πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσημα η επαναλειτουργία της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον επιστημονικά υπεύθυνο Γιώργο Γκωλέτση, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναδρομή στη MOKE και κατόπιν αναφέρθηκε στους νέους στόχους και τις επόμενες δράσεις της.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ο αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης, Θεόδωρος

Ματίκας, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Κωνσταντίνος Καραμάνης και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, Αλκιβιάδης Παϊπέτης, σημειώνοντας τη χαρά τους για την επανέναρξη των δράσεων της ΜΟΚΕ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημήτριος Δημητρίου.

«Υπάρχει ένα χάσμα που όλο μικραίνει, αλλά εξακολουθεί να είναι μεγάλο, ανάμεσα στην έρευνα και το τι παράγουμε στο Πανεπιστήμιο καιτο πώς αυτό μεταφέρεται ως καινοτομία στις εφαρμογές. Αυτό είναι το έργο που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε, δηλαδή να μεταφέρουμε όλη αυτήν την τεχνογνωσία, όλη αυτήν την έρευνα που γίνεται, και έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία μέσα στο πανεπιστήμιο, στις επιχειρήσεις, σε όλους τους επιχειρηματίες και σε όποιον μπορεί να ωφεληθεί, ώστε μέσω της καινοτομίας να δημιουργηθούν εκείνα τα προϊόντα τα οποία πραγματικά θα κάνουν καλό στην κοινωνία. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε αυτήν τη γέφυρα και ξεκινάμε εκπαιδεύοντας τους φοιτητές μας πώς να το κάνουν αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Άννα Μπατιστάτου.

Ακολούθησε σειρά ομιλιών και συζητήσεων σχετικά με θέματα όπως η δημιουργία μίας επιτυχημένης startup, η εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αλλά και η στρατηγική για την ανοικτή καινοτομία.

Η ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελεί μία μονάδα που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την επιχειρηματική ενασχόληση φοιτητών, ερευνητών και αποφοίτων, και να συμβάλλει στην καλλιέργεια γνώσεων σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων.

Απευθύνεται σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου, καλύπτοντας όλα τα τμήματα σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα.

Ανάμεσα στις δράσεις της περιλαμβάνονται:

Υπηρεσίες:

• Συμβουλευτική και Mentoring

Εκπαίδευση:

• Εξειδικευμένα μαθήματα επιχειρηματικότητας για φοιτητές

• Εξειδικευμένες ομιλίες και σεμινάρια

• Ηλεκτρονική Εκπαίδευση με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού

• Bootcamp Επιχειρηματικότητας

Επιχειρηματική Ανακάλυψη:

• Διερεύνηση λύσεων για επιχειρήσεις

• Φυτώρια Καινοτομίας και Living Labs Επιχειρηματικότητας

• Διαγωνισμοί Επιχειρηματικότητας – Καινοτομίας & Hackathon

• Αναζήτηση/διερεύνηση (scouting) των καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και ομάδων με επιχειρηματικές ικανότητες στα επιμέρους Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ωρίμανση-Επώαση και Επιτάχυνση:

• Λειτουργία θερμοκοιτίδας (υβριδικής φυσικής/εξ αποστάσεως)

• Διασύνδεση οικοσυστήματος

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν σταδιακά όλες οι δράσεις της Μονάδας, με ανοιχτό κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμενους,τόσο ωφελούμενους φοιτητές όσο και επιχειρήσεις και φορείς που θα αποτελέσουν στρατηγικούς συνεργάτες.