ΠΑΡΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ – Δυναμική προοπτική ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας

Πολλαπλά τα οφέλη για τα Γιάννενα και την Ήπειρο από τη δημιουργία του Πάρκου, το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας – Το κόστος του έργου, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις, αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 40 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ

 

Τα  πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία και την κοινωνία της Ηπείρου από την δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ανέδειξε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, την Τρίτη το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια πολλών έγκυρων ξένων και ελληνικών  μέσων ενημέρωσης.   Δημιουργεί περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας επιστημόνων Πληροφορικής» τόνισε και συνέχισε: «Σύμφωνα με ανάλυση – μελέτη, που κατά σύμπτωση επικαλείται σήμερα η ιστοσελίδα Liberal σε άρθρο αφιερωμένο στο εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου και στην εγκατάσταση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στα Γιάννενα  υπολογίζεται πώς για κάθε 30 θέσεις εργασίας,  στην τοπική οικονομία εισέρχεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ».

Πέραν αυτών όπως είπε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης: «Το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί, τονίζοντας ότι το σχέδιο της Περιφέρειας είναι απόλυτα αποδεκτό από την Κυβέρνηση, επανέλαβε ότι η πρόταση έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ προς την ωριμότητά του εξήγησε ότι οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησής του, ενώ σε διπλανούς χώρους πρόκειται να δημιουργηθεί Data Center από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κέντρα του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το κόστος του έργου, μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις, αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 40 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ, από τα οποία τα μισά θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα από δανεισμό, με φορέα υλοποίησης  την  Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ήπειρος Α.Ε.».

Απαντήσεις

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και άλλες απόψεις που εκφράστηκαν, για τη χωροθέτηση του Πάρκου, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή του Πάρκου δεν αποκλείει τη δημιουργία Τεχνόπολης.

Ακόμη, απάντησε και στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει αρκετές φορές και ο βουλευτής κ. Καλογιάννης, με την επισήμανση, ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει χωροθετηθεί με βάση το Ρυθμιστικό και το ΣΧΟΑΑΠ Μπιζανίου η Τεχνόπολη Ιωαννίνων.

«Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Εκτιμούμε, ότι μόλις γίνει το Κέντρο η ευρύτερη περιοχή θα γεμίσει με παρόμοιες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως πρόκειται για τη σημαντικότερη πρωτοβουλία των τελευταίων ετών στην Ήπειρο.

«Έχω ένα φοβερό άγχος μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Η αντιπολίτευση

Από την αντιπολίτευση ο Γ. Ζάψας ζήτησε ενημέρωση για το ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο business plan, σε αντίθεση με παρόμοια Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ήδη ανακοινωθεί μέχρι και τα διοικητικά συμβούλια.

Η Τ. Ζέκα από την Λαϊκή Συσπείρωση μετέφερε την αντίθεση της παράταξης στο εγχείρημα με το σκεπτικό πως διατίθεται ένας πακτωλός χρημάτων από το ελληνικό δημόσιο για να εγκατασταθούν δωρεάν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που έρχονται στην Ελλάδα γιατί βρίσκουν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς επίσης που υπάρχουν για την κατασκευή αλλά και για τη λειτουργία του Κέντρου εξέφρασαν επίσης οι επικεφαλής κ.κ Γαλατάς, Νουτσόπουλος και Αναγνώστου.

 

Βασίλης Λούπας