Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΠΑΡΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ – Η καινοτομία περνάει από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η οριστική λίστα των προτεινόμενων έργων που θα υποβληθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας στα Ιωάννινα, καλύπτοντας το σύνολο του προϋπολογισμού των 25 εκ. ευρώ του έργου

 

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση που στο μέλλον αναμένεται να βάλει την πόλη Ιωαννίνων, στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων της καινοτομίας και της τεχνολογίας, περιελάμβανε η χθεσινή ημέρα.

Συγκεκριμένα και όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης άναψε το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Η οριστική λίστα των προτεινόμενων έργων που θα υποβληθεί από το υπ. Ανάπτυξης στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει όπως έκανε γνωστό χθες ο Αλ. Καχριμάνης και το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Ιωάννινα, καλύπτοντας μάλιστα το σύνολο του προϋπολογισμού των 20 εκ. του έργου και των 5 περίπου εκ. του ΦΠΑ.

Το σχετικό έγγραφο έφτασε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον κ. Καχριμάνη να το κοινοποιεί στα τοπικά μέσα σημειώνοντας ότι πλέον ζητείται από τις υπηρεσίες της περιφέρειας να προετοιμάσουν το οριστικό τεχνικό δελτίο.

Για την ανέγερση του κτιρίου θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός με τον περιφερειάρχη Ηπείρου να τονίζει, ότι το έργο θα είναι από εκείνα που θα έχουν εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση, καθώς πιέζουν για την γρήγορη ολοκλήρωση και παράδοσή του και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού που έχουν εγκατασταθεί στα Ιωάννινα (Team Viewer, P&I), αλλά και άλλες που επίσης θέλουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.

«Δε μπορώ να σας κρύψω, ότι μέχρι σήμερα έγινε αφενός μεγάλος αγώνας και αφετέρου υπήρχε τεράστια αγωνία για το αν θα καταφέρουμε τελικά να ενταχθεί το έργο προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό πλέον έχει ξεκαθαρίσει, θα γίνει και είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, που εξέφρασε δημοσίως θερμές ευχαριστίες για τη βοήθειά του στο θέμα, προς τον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο.

Στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα θα βρίσκονται οι επικεφαλής των ως άνω εταιρειών όπως και της μητρικής εταιρείες της Team Viewer, της Permyra, προκειμένου να έχουν συναντήσεις και επαφές με τους τοπικούς φορείς για να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Η αρχική πρόθεση ήταν να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του Πάρκου ως το τέλος του 2023, όμως πλέον πιέζουν για ακόμη ταχύτερη παράδοση, τουλάχιστον του τμήματος του κτιρίου, στο οποίο θα φιλοξενούνται τα γραφεία.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ