ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Σε νέα βάση η κατανομή πόρων στους δήμους

Στο επίκεντρο η μελέτη της ΕΕΤΑΑ, μέσω της οποίας νέα κριτήρια στην κατανομή της χρηματοδότησης δίνουν «ανάσα» στους μικρότερους και τους μεσαίους Δήμους

 

Στη διαμόρφωση της πρότασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου που θα κατατεθεί από τον πρόεδρο της ΠΕΔ στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το οποίο ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, στο Βόλο, κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου, σε τακτική και δια ζώσης συνεδρίαση το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το ζήτημα της κατανομής χρηματοδότησης στους Δήμους της επικράτειας αναμένεται να απασχολήσει κατά κόρον το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η ΕΕΤΑΑ εκπόνησε σχετική μελέτη ύστερα από ανάθεση της ΚΕΔΕ, μελέτη που θέτει σε νέα βάση την κατανομή πόρων στους Δήμους.

Παρουσιάζοντας αυτή την πρόταση, μιας και το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου, ο πρόεδρός της, Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε πως σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι αυτή η μελέτη ξεφεύγει από την πεπατημένη στην κατανομή που ως τώρα γίνονταν με κριτήριο κατά 90% το μόνιμο πληθυσμό.

Μια σειρά νέων κριτηρίων έρχεται τώρα να δώσει ανάσα στους μικρότερους και τους μεσαίους Δήμους, ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, καθώς βάση του νέου μοντέλου χρηματοδότησης θα αποτελέσει το πρότυπο κόστος λειτουργίας, αναπληρώνοντας την απώλεια πόρων που μπορεί να υπάρξει στους Δήμους με βάση την απογραφή.

Επόμενα κριτήρια θα είναι η αποκέντρωση που έχει να κάνει με τις κοινότητες και τους οικισμούς, η έκταση των Δήμων – αναμένεται να αποτελέσει βασικό κριτήριο – η νησιωτικότητα και ορεινότητα αντίστοιχα και τέλος, ο μόνιμος πληθυσμός της τελευταίας απογραφής που θα συνυπολογίζεται. Ως προς το στοιχείο της ορεινότητας, η πρόταση της ΠΕΔ Ηπείρου επιβάλλει την αποσαφήνιση του κριτηρίου της ορεινότητας, με τον αριθμό των ορεινών κοινοτήτων, τη συνολική γεωγραφική έκταση του Δήμου κτλ., καθώς από τους 31 ορεινούς Δήμους στη χώρα κατά το παρελθόν, οι Δήμοι που έφτασαν να χρηματοδοτούνται σήμερα ως ορεινοί, ανέρχονται στους 87!

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, αίτημα της ΠΕΔ Ηπείρου είναι να υπάρξει αύξηση του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τα 1,4 δισ. ευρώ σήμερα στα 1,7 δισ. και τέλος το νέο σύστημα χρηματοδότησης να ισχύσει από το 2023 αλλά και ως «κόκκινη γραμμή» να μπει το αίτημα να μη μειωθεί κανενός Δήμου η χρηματοδότηση.

Ως προς τα αναπτυξιακά ζητήματα, η ΠΕΔ επικαιροποιεί την παλαιότερη δέσμη αιτημάτων της. Υπάρχει δυσαρέσκεια ως προς την απόδοση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και ο κ. Ντακαλέτσης ζήτησε όλοι οι Δήμοι να πάρουν οπωσδήποτε τουλάχιστον το προβλεπόμενο πλαφόν χρηματοδότησης.

Επίκαιρη παραμένει πάντα η διεκδίκηση κομματιού του ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τους Δήμους και ο πρόεδρος της ΠΕΔ υπενθύμισε την πρόταση της ΠΕΔ για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Η ΠΕΔ Ηπείρου είχε λάβει απόφαση προ έτους για τη χρηματοδότηση της ΟΧΕ Λίμνης Πουρναρίου.

Διακριτό κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τους Δήμους διεκδικεί επίσης πάγια η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε όπως τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης , να δημιουργούνται Δήμοι πολλών ταχυτήτων και παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Δήμων που οφελούνται υπέρμετρα από την Περιφέρεια έναντι των υπολοίπων.

Για το αυξημένο ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τους Δήμους ζητείται αύξηση της χρηματοδότησης αλλά και αποσαφήνιση των μέτρων που θα πρέπει να τηρούν οι Δήμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να πετύχουν τον εθνικό στόχο. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επανέλαβε το αίτημα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων που θα διαθέτουν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά τους, με την προϋπόθεση ότι το παραγόμενο ρεύμα θα γίνεται δεκτό στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ως προς τα θέματα τέλος του προσωπικού, επαναλαμβάνονται τα αιτήματα εξαίρεσης των Δήμων από τα προγράμματα κινητικότητας και θέσπισης της πλήρωσης τουλάχιστον του 80% των θέσεων των Δήμων. Επίσης, ζητείται η στελέχωση των ΥΔΟΜ και των γραφείων και τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και τέλος, πρόταση της ΠΕΔ Ηπείρου για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που μένουν εκτός μόνιμων πινάκων προσλήψεων, βάσει της τελευταίας προκήρυξης, είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνουν στη θέση τους.