ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στο… περίμενε για τις αποφάσεις για τους μικρούς οικισμούς

 

Σε αναμονή βρίσκονται πολλοί δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και αρκετοί στην Ήπειρο, για το μείζον ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο τρίμηνο μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει ως αντισυνταγματικές το σύνολο των αποφάσεων των πρώην Νομαρχών, για τις επεκτάσεις των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων από το 1983 και έπειτα.

Στο πλαίσιο αυτό και η ΠΕΔ Ηπείρου, αναμένει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης που θα δοθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το συγκεκριμένο θέμα να αντιμετωπιστεί με θεσμικό τρόπο που δεν θα αμφισβητείται από το ΣτΕ.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν ζήτημα και στην Κυβέρνηση, η οποία αναζήτησε μία μέση οδό σε συμφωνία με το ΣτΕ ώστε να προχωρήσει σε μία θεσμική κατοχύρωση της Ζώνης Γ’ των οικισμών, προκειμένου να μην απαξιωθούν περιουσίες εκατομμυρίων πολιτών κάτι που πέραν των άλλων θα επιφέρει και τεράστιο πολιτικό κόστος.

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου υπήρχε η συζήτηση του θέματος στην ημερήσια διάταξη, πλην όμως ακριβώς λόγω των εξελίξεων και της ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, οι τοποθετήσεις δεν μπήκαν στην ουσία.

Υπάρχει όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Παν. Νταής μία στάση αναμονής με την ευχή και ελπίδα ότι θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και πως τουλάχιστον οι περιουσίες που αποκτήθηκαν από το 1983 μέχρι και σήμερα με καθόλα νόμιμο τρόπο, δε θα χάσουν την αξία τους.

«Ήταν μία ακατανόητη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις αποφάσεις των νομαρχών μετά το 1983 πολύ δε περισσότερο επειδή οι νομάρχες ήταν διορισμένοι υπάλληλοι του Κράτους σε αποκεντρωμένες διευθύνσεις, όπως ήταν οι Νομαρχίες», ανέφερε ο κ. Νταής.

Για τον Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Νταής έθεσε υπόψιν του Σώματος τις εξελίξεις με την επικείμενη ολοκλήρωση και κατάθεση προς ψήφιση του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης που πέραν των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα και τον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών αρχών, περιλαμβάνει και μία σειρά προτάσεων που δύνανται να πλήξουν τον πυρήνα της λειτουργίας των φορέων της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, ενώ υπάρχουν και θετικά στοιχεία και προβλέψεις. Παρόλα αυτά, η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ περιμένουν την επίσημη κατάθεση του Κώδικα καθώς η πληροφόρηση μέχρι σήμερα είναι μόνο μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών, ώστε να τοποθετηθούν επισήμως.