Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ – Τιμούν τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Σήμερα, Σάββατο, στις 8.00 το βράδυ, η διαδικτυακή εκδήλωση

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του  Δήμου Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 29 Ιανουαρίου, εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Ελλήνων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Στην εκδήλωση, αλλά και στο μήνυμα της εκδήλωσης αναφέρθηκαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με ώρα έναρξης 8.00 το βράδυ, χωρίς όμως την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο Youtube (σύνδεσμος https://youtube.com/watch?v=EOBRMbg8Cr0).

«Είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 60.000 Ελληνοεβραίους που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, αλλά και στη μνήμη των 2000   Γιαννιωτοεβραίων, μεταξύ των οποίων και 650 παιδιά που χάθηκαν στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής», τόνισε ο κ. Ελισάφ ο οποίος αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες στα σχολεία.

«Αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα θα πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς και εδώ οφείλω να υπογραμμίσω τις πρωτοβουλίες  του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Υossi Amrani και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Θα ακολουθήσει ομιλία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θανάση Γιαλκέτση με θέμα «Η μνήμη του κακού ως αντίδοτο στο μίσος και στην αδιαφορία» και μουσικό πρόγραμμα.

Ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Αύριο τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας των ναζί., των αδελφών μας Εβραίων Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε  ότι δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει ξανά ναζισμός και φασισμός. Ειδικά στην περιοχή μας που οι πρόγονοί μας ζούσαν μαζί με την Ελληνική εβραϊκή Κοινότητα, άφησε ένα  τεράστιο κενό. Αυτό το κενό δεν θα σβήσει ποτέ. Τους τιμούμε, τους σκεπτόμαστε και στις νέες γενιές λέει ότι ποτέ, με οτιδήποτε και να συμβεί να μην ζήσουμε τέτοιες  καταστάσεις και να μην υπάρχουν άνθρωποι που να μετατραπούν σε ζώα και να κάνουν τέτοιες πράξεις εναντίον της ανθρωπότητας».

Μήνυμα του Πρύτανη

Τέλος, σε μήνυμά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αναφέρει για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος:

«Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί ημέρα ιστορικής μνήμης της μελανότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμά και μνημονεύει με σεβασμό τους χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες που υπήρξαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στη διαιώνιση και ενίσχυση των μισαλλόδοξων θεωριών και πρακτικών, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις και  τον ξενοφοβικό λόγο.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των μελών της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων που διώχθηκαν, οδηγήθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης πολυποίκιλων ακαδημαϊκών και ερευνητικών δράσεων. Το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μας μελετά ενδελεχώς την ιστορία και τις παραδόσεις των Εβραίων των Ιωαννίνων και του ευρύτερου ηπειρωτικού χώρου, με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής και πολιτισμικής γνώσης. Με τα  εξειδικευμένα  προγράμματα σπουδών μας η φοιτητική κοινότητα έρχεται σε άμεση επαφή με την ιστορία της κοινότητας, ενώ χάρη σε βιωματικές πρακτικές ενισχύεται η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην τοπική κοινότητα.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως βασικός πυλώνας της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο, διαδραματίζει διαχρονικά έναν ουσιαστικό ρόλο στον αγώνα για την δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία του λόγου. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα σε ιστορικό αναστοχασμό και επαγρύπνηση για την προάσπιση των υπέρτατων αξιών της ανθρώπινης ύπαρξης».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ