Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΦΟΔΣΑ – Όλο και πιο κοντά στη «χρυσή τομή» για τα απορρίμματα

Μετά τη συνάντηση του Αλ. Καχριμάνη με τους δημάρχους, και μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις φαίνεται να βρίσκεται λύση για τη Μονάδα ΑΣΑ – Ομόφωνη η συμφωνία για τους ΣΜΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες

 

Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για να προχωρήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, έγινε την Πέμπτη, με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας στο Διοικητήριο της Περιφέρειας, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και την παρουσία των μελών της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ και των Δημάρχων της Ηπείρου.

Εκτός του Περιφερειάρχη στη συνάντηση συμμετείχε από πλευράς Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας και ο εκτελεστικός γραμματέας Δημήτρης Σιώλος.

Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, μετείχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα ενώ απόντες ήταν αρκετοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτών.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΦoΔΣΑ και δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο αντιπρόεδρος του Φορέα Θωμάς Μπέγκας, οι δήμαρχοι Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου και Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης. Παρόντες ήταν επίσης  οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας και Γιώργος Αρλέτος καθώς και ο αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ι. Δαρδαμάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και αφού, όπως αποδείχθηκε, υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις, φάνηκε ότι πλέον δεν απέχει πολύ η στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου, θα αποδεσμευθεί από τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία που για να πάρει «σάρκα και οστά», πρέπει να περάσει από αρκετά γραφειοκρατικά και νομικά στάδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια της, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντησης, υπήρξε η βούληση της Περιφέρειας να συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ο ΦοΔΣΑ, εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο.

Ο Αλ. Καχριμάνης

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Καχριμάνης, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την συμφωνία που επήλθε.

Αρκέστηκε στο να επαναλάβει ότι η Περιφέρεια θέλει να αποδεσμευτεί από την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά με κανόνες. Συγκεκριμένα είπε τα εξής: «Έγινε συζήτηση πρώτα για το Εργοστάσιο για το οποίο η Περιφέρεια θα δώσει τη χρήση για κάποια θέματα που είναι στην αρμοδιότητά της στον ΦΟΔΣΑ, όχι το εργοστάσιο, το οποίο έχει παραχωρηθεί για 25 χρόνια στην Εταιρεία (Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης-ΙΦΣ) που το δουλεύει. Επίσης συζητήσαμε και αποφασίσαμε ομόφωνα για του ΣΜΑ να βρούμε λύσεις σε όλα τα θέματα για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ΥΓΟΣ και το ΕΠΕΡΡΑΑ και με συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Ως Περιφέρεια θέλουμε να αποδεσμευτούμε από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες και χωρίς βάρη των δημοτών».

Αναφορικά με την λειτουργία των ΣΜΑ, ο κ. Καχριμάνης, δεν έδωσε λεπτομέρειες και δήλωσε ότι θα συναποφασίσουν επαναλαμβάνοντας όμως ότι «η λύση βρέθηκε και είναι οριστική».

Ο ΦΟΔΣΑ

Λίγα λεπτά μετά, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα και δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής υποστήριξε ότι ήταν μια συνάντηση εργασίας η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει και υπηρεσιακά.

Εξήγησε ότι υπήρξε συνεννόηση αλλά παράλληλα είπε ότι αναμένουν να την δουν και έμπρακτα. Στάθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν κυρίως γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και νομικές για την μεταβίβαση της Μονάδας.

«Είπαμε κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν και με τις προγραμματικές συμβάσεις και με το προσωπικό και με την μεταφορά του υπολείμματος. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα σενάριο, ένας τυφλοσούρτης, υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις. Θα συνεργαστούμε και με την Περιφέρεια και με τις υπηρεσίες. Θα γίνει και μια επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δεσμεύθηκε ο περιφερειάρχης, για να επικαιροποιήσουμε και αυτά που είπαμε σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαντζής δήλωσε αισιόδοξος ενώ εξήγησε ότι και ο Φορέας έχει πολλή δουλειά να κάνει μιας και πρέπει να τρέξει πολλές διαδικασίες ταυτόχρονα

«Αν με ρωτάτε εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος και σε αυτή τη φάση είμαι αισιόδοξος. Αρκεί αυτά που είπαμε να τηρηθούν και πιστεύω ότι θα τηρηθούν και θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

Τέλος, συμπλήρωσε ότι πολλές από τις υποδομές όπως οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  είναι συγχρηματοδοτούμενες και άρα  θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.

«Αυτά πρέπει να μπουν σε λειτουργία άμεσα. Αν καίγεται η Περιφέρεια μια φορά για να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ καταλαβαίνετε πόσο καιγόμαστε εμείς και ειδικά οι απομακρυσμένοι Δήμοι» κατέληξε ενώ ερωτηθείς για το πότε θα τεθούν σε λειτουργία οι ΣΜΑ απάντησε «άμεσα».

 

Βασίλης Λούπας

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ