Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Αναγνώριση του σημαντικού της έργου

Απέσπασε «αργυρά» βραβεία Best City Awards, για τη νέα οδό Πλαταριάς – Συβότων και για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας

 

Τα «αργυρά» βραβεία Best City Awards που απονεμήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για δύο έργα της, παρέλαβε ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η απονομή των βραβείων αποτελεί ουσιαστικά και αναγνώριση του έργου της Περιφέρειας, που επιτελείται σε διάφορους τομείς.

Ειδικότερα, το ένα βραβείο απονεμήθηκε για τη νέα οδό Πλαταριάς- Συβότων και το δεύτερο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με αφορμή την παραλαβή των δύο βραβείων τόνισε αρχικά: «Η βράβευση της Περιφέρειας Ηπείρου πέραν του τιμητικού της χαρακτήρα, αποτελεί και αναγνώριση του έργου που επιτελείται σε διάφορους τομείς και το οποίο είναι συγκρίσιμο με ο, τι γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τιμητική διάκριση αφορά και το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας, τους μελετητές και τους επιβλέποντες τα δύο έργα, δίνει δε το ερέθισμα για νέες διακρίσεις στο μέλλον, οι οποίες θα έχουν αποδέκτη τον πολίτη, βελτιώνοντας υποδομές και αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ την εταιρία Boussias η οποία ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ανάδειξη και επιβράβευση δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους τομείς Καινοτομίας και Ποιότητας Ζωής, καθώς αυτή συμβάλλει στην προβολή επιτυχημένων πρωτοβουλιών και δημιουργεί μια “δεξαμενή” ιδεών για όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς».

Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε αμέσως μετά και στα δύο έργα που προτάθηκαν από την Περιφέρεια και τα οποία βραβεύτηκαν.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ευχάριστο δίλημμα όσον αφορά την επιλογή των προτάσεών μας, γιατί υπήρχε ένα ευρύ πεδίο έργων και δράσεων που θα μπορούσαν να προταθούν στον τομέα της Καινοτομίας και της Ποιότητας Ζωής. Θυμίζω ότι το 2020 βραβεύτηκε η Περιφέρεια για το έργο Medinno, αλλά φέτος προτείναμε δύο αντιπροσωπευτικά έργα με διαφορετική φιλοσοφία: Το ένα, της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Περιφέρειας, για να στείλουμε ένα επίκαιρο μήνυμα προς την κοινωνία για  την  επιλογή που έχουμε πλέον για να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος που αποτελεί σήμερα το βασικό πρόβλημα νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών. Το δεύτερο, η ανάπλαση της οδού Πλαταριάς – Συβότων, για να αναδείξουμε τις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Ηπείρου. Έργο, το οποίο συνδυάζεται με την αστική ανάπλαση ενός τουριστικού προορισμού, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την εικόνα του παράλιου «μετώπου» σε μια περιοχή της Θεσπρωτίας με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Έργα της ίδιας κατηγορίας βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, ενώ έχουμε προγραμματίσει και σειρά άλλων», κατέληξε.

Για το βραβείο της Κόνιτσας

Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε επίσης ενεργό συμμετοχή στο έργο για τον ανάπτυξη και προβολή του τουρισμού περιπέτειας  για το οποίο βραβεύτηκε με «Χρυσό βραβείο» ο Δήμος Κόνιτσας.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου Ex.Tour, (στο πλαίσιο του οποίου βραβεύτηκε ο Δήμος Κόνιτσας)., συντόνισε τους φορείς και τις παρεμβάσεις, συνέταξε και υπέβαλλε την σχετική  πρόταση εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση του έργου στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας του Διασυνοριακού Προγράμματος Interreg IPA «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».  Παράλληλα συμμετείχε και διοικητικά/ υπηρεσιακά στην πραγματοποίηση της παρέμβασης.

Τα Best City Awards 2022 οργανώθηκαν από την Boussias και τελούσαν υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος τους η ανάδειξη κορυφαίων πρακτικών και λύσεων από Περιφέρειες και Δήμους.

Τα δυο έργα που βραβεύθηκαν

Η οδός Πλαταριά – Συβότων, είχε προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ. Η διαμόρφωση της οδού περιλάμβανε την κατασκευή  δύο κατευθύνσεων  κίνησης με κεντρική νησίδα διαχωρισμού, πλάτους 1,5 μέτρου.

Στις εξωτερικές οριογραμμές κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια. Κατασκευάστηκαν επίσης δύο κυκλικοί κόμβοι με τους οποίους διευκολύνεται η αναστροφή των οχημάτων και αποτρέπεται η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων, που κατά το παρελθόν ήταν βασική αιτία τροχαίων ατυχημάτων.

Τοποθετήθηκε επίσης σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός και στα συμπληρωματικά έργα περιλαμβάνονταν αποχέτευση ομβρίων, κατασκευές τοίχων αντιστήριξης, ανακατασκευή τεχνικών κ.α. Κατασκευάστρια του έργου ήταν η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε., που αναδείχτηκε μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό.

Από την άλλη, η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα  Interreg IPA CBC «Ελλάδας – Αλβανίας με συνολικό προϋπολογισμό 959.511,72 ευρώ.

Οι κύριες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούν τις εγκαταστάσεις: Νέου συστήματος θέρμανσης – ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος γήινων εναλλακτών για τη λειτουργία γεωθερμικής αντλίας, εργασίες περιβαλλοντικής ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου των πεζοδρομίων που περιλαμβάνει πεζοδρόμηση, φύτευση πρασίνου εξωτερικό φωτισμό, κ.α., εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, εγκατάσταση θερμομόνωσης στην περιοχή τύλιξης των ρολών στην ερωτερική τοιχοποιία.

Το έργο υλοποιήθηκε από την Α.Π. Λάμπρης Ο.Ε., η οποία αναδείχτηκε ανάδοχος μέσω ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ