Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΕΛΓΑ – Δεσμεύσεις για πληρωμές αποζημιώσεων

Στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή

 

Μετά από πρωτοβουλία, προσωπικές επαφές και παρεμβάσεις, από την  αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, αρμόδια για τα τοπικά προϊόντα,

Αναστασία Σίμου και της δημάρχου Νικ. Σκουφά Ροζίνας Βαβέτση, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, παρουσία του Σωτ. Χήρα, Προϊσταμένου ΕΛΓΑ Ιωαννίνων και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ Αθηνών.

Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης, έγινε μια επισκόπηση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως στους παραγωγούς εσπεριδοειδών.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν τα εξής:

Α. Στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια λόγω covid-19 και μη διάθεσης της παραγωγής.

Β. Αποζημίωση λόγω παγετού για τα πορτοκάλια βάσει των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς.

Επισημάνθηκε ότι πρέπει να επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης από τις πρώτες υποβληθείσες δηλώσεις για τον παγετό επειδή δεν υπήρξε αποτίμηση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, και επειδή υπήρξε μικρό διάστημα μεταξύ των δύο αναγγελιών.

Ζητήθηκε να συμπεριληφθούν στην αποζημίωση λόγω παγετού και οι παραγωγοί που διαθέτουν στα κτήματα τους ηλεκτροκίνητους ανεμομείκτες, επειδή η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν προστασία κατά του πάγου.

Τονίστηκε επίσης, και το πρόβλημα που αφορά στο φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί αυτοί είναι λίγοι σε αριθμό και το δίκαιο είναι να μην εξαιρεθούν. Στάλθηκε ήδη έγγραφο από τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων για το θέμα αυτό.

Γ.  Να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά το χρόνο πληρωμής και κρίνουμε σκόπιμο να δοθεί έστω μια προκαταβολή διότι η καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, και χρειάζονται άμεσα  χρήματα για να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα.

Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι θα επιστραφούν τα τέλη εκτίμησης στους παραγωγούς που υπέβαλαν δήλωση και δεύτερη φορά.

Επίσης ειπώθηκε από τον κ. Χήρα, ότι σήμερα Παρασκευή, ολοκληρώνεται η διαδικασία των εκτιμήσεων, και τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων προϊόντων από τον παγετό.

Τέλος, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για στρεμματική αποζημίωση για τα μανταρίνια (κλιμεντίνες), αφού εμπλέκονται τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και το υπουργείο Οικονομικών και συνεπικουρικά ο ΕΛΓΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ