Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Έρευνα και καινοτομία οι «πρωταγωνιστές» του νέου ΕΣΠΑ

Οι προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου παρουσιάστηκαν στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης – Στα 426,1 εκ. ευρώ το νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ακόμη δράσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα και την κοινωνική συνοχή

 

 

Τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιοποίηση του προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» περιέγραψε την Τρίτη, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα.

«Πρωταγωνιστές» του νέου ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που τέθηκαν είναι η έρευνα και η καινοτομία, όπως και επιτάσσει η ευρωπαϊκή στόχευση και πρακτική, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αξιοβίωτης και αειφορικής ανάπτυξης.

Τα παραπάνω συνθέτουν το τρίπτυχο του προσανατολισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, όπως τουλάχιστον περιέγραψε ο Περιφερειάρχης, κ. Καχριμάνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όραμα της περιφερειακής αρχής είναι να αξιοποιήσει κάθε ευρώ από τα 426 εκ. που αναλογούν στην Περιφέρεια στο νέο ΕΣΠΑ, ποσό αυξημένο κατά 131 εκ. ευρώ από την τρέχουσα προγραμματική.

«Καταλαβαίνετε, ότι αλλάζουν όλα και θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εταίρους για να κάνουμε αυτά που έχουμε προγραμματίσει και έχετε εγκρίνει ως Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε απευθυνόμενος και προς τα στελέχη της που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο κ. Καχριμάνης αναφερόμενος σε επιμέρους δράσεις, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει αρκετές στην έρευνα και στην καινοτομία.

«Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε 44 ενέργειες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Μέσα από αυτά προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και είδαμε μεγάλη διαφορά».

Οι υπόλοιπες δράσεις

Όπως αναφέρθηκε στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δράσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα, την κοινωνική συνοχή.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου στην Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, σε συνέχεια αυτής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επιτυχημένη της χώρας.

«Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα να έχουμε και άλλες χωρικές ενότητες, όπως για το Σούλι, για τα ιαματικά λουτρά και τα Μαστοροχώρια και για ένα τμήμα των Τζουμέρκων, εκτός από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Είχαμε παραλάβει την Ήπειρο στις τελευταίες θέσεις, έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες να πάμε καλύτερα. Στόχοι μας είναι η εξωστρέφεια και η αξιοβίωτη – αειφορική ανάπτυξη. Κοιτάμε, αξιοποιώντας το περιβάλλον να κάνουμε την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό. Ετοιμάζουμε επίσης και ενεργειακό χώρο για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, ενώ θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Έγινε ένας τεράστιος αγώνας για τα περιφερειακά μας προγράμματα και στους πέντε στόχους της Ε.Ε. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες με δράσεις στην έρευνα, στην υγεία,  στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές μεταφορών».

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε τέλος και σε δύο από τις μεγάλες εκκρεμότητες στα οδικά δίκτυα, ήτοι τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, για τον οποίο είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και για τη σύνδεση Ιόνιας – Πρέβεζας και τον παραλιακό άξονα, που θα τους αναλάβει η Περιφέρεια.

Ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στην εισαγωγική του τοποθέτησε ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΥΔ για το έργο τους, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η αύξηση των πόρων του, δημιουργεί και υψηλή ευθύνη για να αξιοποιηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να αλλάξουν τη ζωή στην Περιφέρεια.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ