Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – «Μαγνήτης» για τους επισκέπτες ο εναλλακτικός τουρισμός

Σημαντικές παρεμβάσεις στην Κόνιτσα το επόμενο διάστημα καθώς στην την Αναγνωστοπούλειο Σχολή θα λειτουργήσει έδρα του εναλλακτικού τουρισμού στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης του δήμου με τη ΓΓΑ – «Χαμόγελα» και από την αύξηση της επισκεψιμότητας στα Ιωάννινα

 

Τα πάνω του και μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς παίρνει χρόνο με τον χρόνο ο εναλλακτικός τουρισμός, μέσω του τουρισμού περιπέτειας και των extreme sports.

Στον συγκεκριμένο τομέα επενδύει μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου, με το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 και το έργο με ακρωνύμιο EX.TOUR.

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου στην πόλη των Ιωαννίνων, με παρουσίαση των στόχων που είχαν τεθεί από την αρχή και επιτεύχθηκαν στην πορεία υλοποίησης του έργου στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Αλβανίας αντίστοιχα.

Η Καλλιόπη Τέσσια, υπεύθυνη του έργου για την περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, που έγιναν ή προγραμματίζεται να γίνουν, με επίκεντρο την Αναγνωστοπούλειο Σχολή της Κόνιτσας στην οποία θα λειτουργήσει έδρα του εναλλακτικού τουρισμού στο πλαίσιο και μίας νέας προγραμματικής σύμβασης του δήμου Κόνιτσας με τη ΓΓΑ.

Στο πλαίσιο του έργου αναδείχθηκαν ακόμη τα αναρριχητικά πεδία της Κόνιτσας και της Πρεμετής αντίστοιχα. Για την προσθήκη ενός ακόμη όπλου στη φαρέτρα της Περιφέρειας Ηπείρου για την προσέλκυση του εναλλακτικού τουρισμού έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος, Ηλ. Γκαρτζονίκας.

Χαιρετισμό τέλος στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα τουρισμού Γιώργος Λώλης.

Ειδικότερα, ο κ. Εξάρχου εξέφρασε την ικανοποίηση του δήμου για τα αποτελέσματα, τονίζοντας πως η περιοχή έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο προορισμό του εναλλακτικού τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Τα Ιωάννινα

Εν τω μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Λώλης, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, σημείωσε πως η εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική για την επισκεψιμότητας στην πόλη.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Ιωαννιτών επιχειρεί να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε λόγω της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, μέσω της αρμόδιας αντιδημαρχίας για τον τουρισμό και του γραφείου τουριστικής προβολής, στοχεύοντας στην επικαιροποίηση της προβολής των πλεονεκτημάτων αυτών στην εγχώρια και τη διεθνή τουριστική αγορά.

Η πανδημία είναι ακόμη παρούσα, πλην όμως είναι σαφές, πως από τον Ιούλιο έχει δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ελλάδα, με τους καλοκαιρινούς προορισμούς να θυμίζουν εικόνες του 2019, ως προς τους αριθμούς των επισκεπτών.

Αν και ελάχιστοι περίμεναν να συμβεί κάτι παρόμοιο και στους προορισμούς που δεν είναι αμιγώς καλοκαιρινοί, όπως τα Ιωάννινα, η πραγματικότητα τούς διέψευσε, αφού ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κατέγραψαν υψηλούς δείκτες επισκεψιμότητας στην περιοχή, κάτι που συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο.

Η εικόνα αυτή της ικανοποίησης καταγράφεται και στο επίπεδο της πληρότητας στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, με σημαίνοντα ρόλο να έχουν παίξει μεταξύ άλλων, αθλητικά γεγονότα, όπως ο Γύρος της λίμνης, η διοργάνωση πολλών επιστημονικών συνεδρίων και πολλές άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου.

Η εικόνα αυτή επίσης, αποτυπώνεται και στην επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο Περάματος, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος, Γιώργο Λώλη, να τονίζει πως η επισκεψιμότητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο άγγιξε τα επίπεδα του 2019.

Σημαντικό για την πόλη είναι επίσης, να μην προκύψουν ακυρώσεις στη διεξαγωγή των προγραμματισμένων συνεδρίων μέχρι τα Χριστούγεννα και από την άνοιξη και μετά, να ξεκινήσει και πάλι ο μαθητικός τουρισμός (σχολικές εκδρομές).

Ο δήμος Ιωαννιτών σύμφωνα με τον κ. Λώλη συνεχίζει τις προσπάθειες του για βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, και σύντομα μέσω της Διπλωματίας των Πόλεων, θα γίνει μία παρουσίαση του προορισμού «Ιωάννινα» στη Λευκωσία της Κύπρου και στην Αθήνα.

Παράλληλα, σε νέα βάση αναμένεται να εκκινήσουν και πάλι, οι συζητήσεις για απευθείας αεροπορικές πτήσεις από και προς τα Ιωάννινα, με την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Γερμανία.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ