ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Νόμιμες οι παρεμβάσεις στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας

Τι απαντά η Περιφερειακή Αρχή σε αναφορά της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»

 

Απάντηση στην παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» για τις εργασίες στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας, έδωσε με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου.

Η Περιφέρεια σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής: «H απορία που εξέφρασε με χθεσινή του ανακοίνωση ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας για τις χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται παραπλεύρως της Εθνικής οδού  Ιωαννίνων – Άρτης, κοντά στη γέφυρα Καλογήρου, εξυπηρετεί λόγους εντυπώσεων, καθώς για τη συγκεκριμένη παρέμβαση έχουν ληφθεί δύο φορές παρόντος και του ιδίου – αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2022 εγκρίθηκε η δαπάνη και η διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου «Άμεση βελτίωση ορατότητας προς αποφυγή ατυχημάτων επί της Ε.Ο., Ιωαννίνων – Άρτας». Μειοψήφησε ο κ. Γ. Ζάψας, όχι ως προς το φυσικό αντικείμενο, αλλά ζητώντας ετήσιο προγραμματισμό και για τα έργα μικρής κλίμακας κλπ. Στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου 2022 της Οικονομικής Επιτροπής, την ίδια ημέρα δηλαδή που ο ίδιος επισκέφτηκε κατά δήλωσή του την περιοχή,  εγκρίθηκε ομόφωνα  η χορήγηση παράτασης (μέχρι 24 Ιουλίου) για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς οι εργασίες είχαν καθυστερήσει επειδή δεν είχε εκδοθεί έγκαιρα η άδεια επέμβασης από τη Δασική Υπηρεσία.

Η επέμβαση γίνεται με νόμιμο καθεστώς αλλαγής χρήσης, εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης  της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας και σύμφωνα με μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών, κάτι που αναφέρεται στις εισηγήσεις που τέθηκαν υπόψη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Ο κ. Ζάψας είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί και  από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αρκεί αυτός να ήταν ο αντικειμενικός του σκοπός και όχι η κριτική για την κριτική».

Η αναφορά της παράταξης Ζάψα

Υπενθυμίζουμε πως μια ημέρα νωρίτερα σε αναφορά της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», προς τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, Στράτο Ιωάννου, τον Δήμαρχο Δήμου Ζηρού, Νικόλαο Καλατζή, τη Δνση Δασών Π.Ε. Πρέβεζας, τη Δνση / Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Πρέβεζας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, αναφέρονταν τα εξής:

«Σας αναφέρω ότι στο Ελευθεροχώρι Φιλιππιάδος, μεταξύ του Λυκείου και του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ, λίγο πριν τη Γέφυρα Καλογήρου και έναντι της επιχείρησης “Κράψη”, πραγματοποιούνται εκσκαφικές – χωματουργικές εργασίες στα πρανή δυτικά της εθνικής οδού, από την μεριά του βουνού. Διαπίστωσα το γεγονός την Παρασκευή 10/6/2022 το πρωί, μετά από επιτόπια επίσκεψη και οι συνοδευτικές φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της παρέμβασης και των εργασιών που πραγματοποιούνται. Αναζήτησα ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου, για την ταυτότητα του φορέα πραγματοποίησης του έργου, αλλά η επικοινωνία μου με την Υπηρεσία δεν είχε αποτέλεσμα και ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής δεν γνωρίζω να έχουμε εγκρίνει τέτοιο έργο.

Επειδή με την παρέμβαση έχουμε εμφανή αλλοίωση του τοπίου, αφαίρεση αδρανών με άγνωστο προορισμό και εναπόθεση, αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του χώρου.

Επειδή υπάρχει προηγούμενο όμοιας παρέμβασης του Καποδιστριακού Δήμου Φιλιππιάδος, του 2007/2008, για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου, όπου πραγματοποιείται έκτοτε το ΠΑΖΑΡΙ Φιλιππιάδος, που όμως γνωρίζουμε ότι έγινε χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και προκάλεσε καταπτώσεις των πρανών του βουνού και αλλοιώσεις του τοπίου που ουδέποτε αποκαταστάθηκαν.

Επειδή είμαστε στο έτος 2022 και δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους εργασίες, χωρίς ΜΠΕ και την έγκριση των εμπλεκομένων δημοσίων Υπηρεσιών για ευνόητους λόγους που δεν χρειάζεται να εξηγήσω.

Σας παρακαλούμε να επέμβετε, ο κάθε Φορέας και Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ευθύνης σας και να διαπιστώσετε τι συμβαίνει, εάν το εκτελούμενο έργο έχει τις δέουσες αδειοδοτήσεις, την έκταση της παρέμβασης, τα οφέλη και τις επιπτώσεις που προκαλεί. Σε κάθε περίπτωση, εάν πρόκειται για υποέργο μιας συνολικής παρέμβασης που αφορά την διαπλάτυνση της ε.ο. δυτικά, από το Λύκειο Φιλιππιάδος μέχρι το ΦΙΞ, δεν θα είχαμε αντίρρηση αρκεί αυτό να αντιμετωπιστεί με συνολική ΜΠΕ και να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατασκευής δημοσίων έργων και πάντως το βουνό πρέπει να προστατευτεί».