ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ώθηση στην τοπική οικονομία από το νέο ΕΣΠΑ

Με διαφοροποιήσεις η κατανομή των κονδυλίων στις περιφέρειες, τη νέα Προγραμματική Περίοδο – Αυξημένα τα χρήματα στην Ήπειρο, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 403.288.795 εκ. ευρώ – Θετική εισήγηση από την Ε.Ε. για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά

 

Στις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν για τις περιφέρειες, σε ότι αφορά τη χρηματοδότησή τους από το νέο ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε χθες, εκτενώς ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης, τόνισε αρχικά πως οι διαφοροποιήσεις στη χρηματοδότηση των Περιφερειών οφείλονται στο γεγονός ότι δύο Περιφέρειες (Αττική και Νότιο Αιγαίο) έχουν «υποβιβαστεί» από την κατηγορία των «αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ άνω του 100% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου), στην κατηγορία των προς «μετάβαση» περιφερειών (με ΑΕΠ 75-100%) και άλλων έξι (Ιόνια Νησιά, Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη) από την κατηγορία των προς «μετάβαση» στην κατηγορία των «λιγότερων αναπτυγμένων» (με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.).

Αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει το ποσοστό  τους ως προς το ύψος της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς στο προηγούμενο είχαν λάβει μικρότερα ποσά σε σχέση προς τις υπόλοιπες της τρίτης κατηγορίας, στην οποία ανήκει η Ήπειρος.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, πρόκειται να λάβει το ποσό των 403.288.795, εκ των οποίων 299.031.603 είναι από το ΕΤΠΑ και τα 104.257.192 από το ΕΚΤ, που συνολικά είναι αυξημένο κατά 23,8% σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη και στις δύο συσκέψεις που έγιναν και με τη δική του συμμετοχή,  μία στην Ένωση Περιφερειών και μία με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τον καθορισμό του ύψους των χρηματοδοτήσεων, ανάλογα με τη διόρθωση της κατηγορίας και του ΑΕΠ.

Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός της μεγάλης αύξησης που προβλέπεται στο σκέλος του Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς όπως είπε, «δεν ξέρω πόσα θα μας βάλουν από Ευρωπαϊκής πλευράς να αντιμετωπίσουμε όλες οι Περιφέρειες».

Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις βασικές προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος ανέργων με υψηλά προσόντα με τριετή διάρκεια.

«Στόχος μας είναι να μη στείλουμε τους νέους  στο εξωτερικό, αλλά να τους εντάξουμε στα γρανάζια της Ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική διαδικασία», υπογράμμισε.

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι η Περιφέρεια θα δεχθεί όλες τις προτάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης θα έχει επικοινωνία με τις περιφερειακές παρατάξεις και τους Δήμους, ενώ τη δική της πρόταση θα καταθέσει στο τέλος και η Περιφερειακή Αρχή.

Επίσης, ο κ. Καχριμάνης, έκανε και δύο ακόμη επισημάνσεις. Αφενός, όπως είπε παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί  στην επόμενη περίοδο με τις υπερδεσμεύσεις που γίνονται σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφετέρου, το νέο πρόγραμμα αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια για έργα υποδομών.

Ο άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Παράλληλα, στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στην Αθήνα και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για ζητήματα Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Καχριμάνης.

Συγκεκριμένα σε συνάντηση του κ. Καχριμάνη, με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο συζητήθηκαν οι προοπτικές ένταξης έργων υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τον Γενικό Γραμματέα τονίστηκε ότι τόσο ο Ε-65, όσο και η οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού (Ιωάννινα) με την Κακαβιά, προτάθηκαν από την Κυβέρνηση και έχουν θετική εισήγηση από την Α’ Επιτροπή της Ε.Ε., με την οριστική απόφαση να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

«Μέχρι τότε εμείς πρέπει να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη και ειδικά για το τμήμα από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά», τόνισε ο Περιφερειάρχης  ο οποίος πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση που του έγινε,  με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να υποβληθεί άλλο έργο υποδομών προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση  από την Ε.Ε.

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Παράλληλα, στη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό έγινε εκτενής συζήτηση για την  ποιότητα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Ακόμη ο Περιφερειάρχης παρέδωσε και υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Άρτα – Θεσπρωτία τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε επίπεδο καιρικών συνθηκών.

Επίσης έγινε μια πρώτη συζήτηση και για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Για τον ΦΟΔΣΑ

Τέλος, χθες, ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε και για την δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Ξεκαθάρισε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων έγινε από την περιφέρεια Ηπείρου «όταν έπρεπε να γίνει», ενώ υπογράμμισε ότι η δοκιμαστική λειτουργία είναι στα πλαίσια της σύμβασης που έχει υπογραφεί και για την παραλαβή του μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Τα μηχανήματα πρέπει να ελεγχθούν κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας  είναι μέσα στους όρους που έχουμε υπογράψει. Δε μπορώ να τα αλλάξω αυτά, ελεγχόμαστε γι’ αυτά και από την ΕΔΕΛ και ευρωπαϊκά» τόνισε και επανέλαβε πως κανείς δεν τον έχει επισκεφθεί για να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι τη δοκιμαστική λειτουργία θα την κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων «αφού το θέλουν» είπε, συμπληρώνοντας «το θέμα είναι να βγει πρώτα η δημοπρασία».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας