Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ούτε βήμα πίσω για την Μονάδα ΑΣΑ

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περφιερειάρχης, απέρριψε και πάλι κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον ΦοΔΣΑ το εργοστάσιο, υπενθυμίζοντας πως δεν γίνεται να παραχωρηθεί η χρήση των εγκαταστάσεων  – Πολιτική δέσμευση Καχριμάνη για ένταξη του Πάρκου Τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ειδικότερα ο κ. Καχριμάνης για πολλοστή φορά απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον ΦοΔΣΑ το εργοστάσιο, λέγοντας, ότι αυτό που θα γίνει, εφόσον το επιθυμεί και ο ΦοΔΣΑ, είναι να παραχωρηθεί η χρήση των εγκαταστάσεων και όχι της κυριότητας.

Πρόσθεσε όμως πως ακόμη περιμένει την απάντηση του ΦοΔΣΑ στην πρόσκληση που έχει αποστείλει ώστε να υπάρξει συνάντηση της περιφερειακής αρχής, με το σύνολο των 18 δήμων της Ηπείρου.

«Δεν έχει κανένα νόημα να συναντηθώ με τον κ. Καλαντζή. Να έρθουν και οι 18 δήμαρχοι να συζητήσουμε και να λύσουμε τα θέματα. Είναι ξεκάθαρο, ότι τους ΣΜΑ θα τους λειτουργήσουμε εμείς για οκτώ μήνες δοκιμαστικά και στη συνέχεια ας αναλάβουν αυτοί να την κάνουν, όπως θέλουν. Επαναλαμβάνω, ότι δε γίνεται λόγω των συμβάσεων που υπάρχουν σε ισχύ να παραχωρήσουμε την κυριότητα των εγκαταστάσεων. Μπορούμε όμως να τους δώσουμε μόνο τη χρήση», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Για το Πάρκο Τεχνολογίας

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, ο κ. Καχριμάνης, ανέλαβε την πολιτική δέσμευση, αλλά και τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την ένταξη του Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης αφενός και την υποστήριξη του συνόλου του εγχειρήματος ως το τέλος.

Συγκεκριμένα, όπως είχε πει και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα την Παρασκευή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου στάθηκε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία και την προσπάθεια της Περιφέρειας να υλοποιήσει το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, με την παρουσίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και τα καλά λόγια που ακούστηκαν εκεί για την πρωτοβουλία. Συνέκρινε μάλιστα την προσπάθεια αυτή, με αντίστοιχες προσπάθειες που εξελίσσονται, όπως είναι της Θεσσαλονίκης, που όμως βρίσκεται αρκετά πιο πίσω στον σχεδιασμό, όπως ανέφερε.

Επίσης, με αφορμή την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ και για την Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε, ότι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί, θα είναι η σύνδεση της Ιόνιας οδού από την Καμπή μέχρι την παράκαμψη Νικόπολης στην Πρέβεζα, τμήμα που ήδη εξελίσσονται εργασίες.

Η αντιπολίτευση

Εξάλλου, από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητήθηκε από την περιφερειακή αρχή, να παρουσιάσει τις μελέτες που έχει στα χέρια της για το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, αντί να προτείνει στον καθένα να περάσει από το γραφείο του για να τις δει. Το ίδιο αίτημα κατέθεσαν οι κ.κ Ζάψας και Δημητρίου, ενώ ο κ. Ριζόπουλος τόνισε, ότι εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για το τι ακριβώς θέλει να δημιουργήσει η Περιφέρεια και πως θα χρηματοδοτηθεί από το Ανάκαμψης.

Ο Γ. Πρέντζας επέμεινε επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας και ότι στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θα πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και να μην εξαντλείται η ενημέρωση μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Τέλος, ο Ζ. Γαλατάς τόνισε, ότι στο Σώμα θα πρέπει να συζητηθούν και άλλα θέματα επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις με την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το εξωτερικό και τον ερχομό αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

«Δώσαμε λύσεις

σε δύσκολες καταστάσεις»

Συνοψίζοντας τη συζήτηση της Δευτέρας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την απολογισμό εσόδων- εξόδων οικονομικού έτους 2021, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό απορροφήσεων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Έχουμε κάνει τόσα πολλά με τόσα  λίγα λεφτά, δεν αφήσαμε τίποτε που μπορούσαμε να κάνουμε. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά δώσαμε λύσεις».

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει αποκτήσει δύο στρατόπεδα για νέα διοικητήρια σε Πρέβεζα –  Άρτα, ενώ ειδικά για το της Πρέβεζας, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίας από το ΚΑΣ και  αφού απομακρυνθούν τα ελενίτ θα αρχίζουν οι κατεδαφίσεις.

Για την κακοποίηση του γαϊδάρου στο Δήμο Ζίτσας

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με το περιστατικό κακοποίησης, που οδήγησε τελικά στο θάνατο το γαϊδουράκι στο Δήμο Ζίτσας ανέφερε τέλος, ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τον τρόπο με το οποίο ενήργησε ο κτηνοτρόφος, ενώ όσον αφορά τις «καταγγελίες» που είχαν δημοσιοποιηθεί σχετικά με την ύπαρξη ψύλλων, είπε ότι η Περιφέρεια δεν επιλήφθηκε επειδή ήταν αναρμόδια.

Επίσης έκανε γνωστό ότι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκε υγειονομικός έλεγχος στο παρελθόν και η Έκθεση έχει αποσταλεί από τις 25 Σεπτεμβρίου 2019 στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ ως προς την αδειοδότηση της μονάδας, εξήγησε ότι βάσει της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  έχει δοθεί παράταση μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.

 

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ