ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Πίεση από την αντιπολίτευση, ζητά ενημέρωση για την αργία

Με κοινό τους αίτημα που απεστάλη στο γραφείο του Αλ. Καχριμάνη, οι επικεφαλής των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση σχετικά με την επιβληθείσα ποινή της αργίας που επικυρώθηκε και κοινοποιήθηκε από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης

 

Μια σημαντική εξέλιξη είχαμε τις τελευταίες ώρες, αναφορικά με την επιβολή ποινής αργίας ενός μήνα και 15 ημερών στον Αλ. Καχριμάνη και την αναπληρώτρια περιφερειάρχη Αγνή Νάκου αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Epirusonline, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Ιωάννης Σάββας κοινοποίησε την απόφαση ας, υιοθετώντας απόλυτα το σκεπτικό της επιβληθείσας ποινής του Πειθαρχικού Συμβουλίου στη συνεδρίασή του την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για μια εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη και σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο συμβολισμού.

Πιο αναλυτικά είναι μια εξέλιξη που δίνει ένα «βαρύ χτύπημα» στην Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά στον Αλ. Καχριμάνη που βρίσκεται πρώτη φορά αντιμέτωπος με μία ποινή αργίας.

Μια ποινή που σε κάθε περίπτωση πλήττει την πολιτική του διαδρομή, αλλά διαμορφώνει και ένα νέο τοπίο και για τις μελλοντικές αποφάσεις, τόσο του ιδίου, όσο και του πολιτικού φορέα, της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης που τον έχει υποστηρίξει…

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας από την άλλη δεν έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να σεβαστεί την προσωπική του δημόσια δέσμευση, όταν μιλώντας στο Ioannina TV πριν την απόφαση του Πειθαρχικού είχε πει χαρακτηριστικά πως όποια κι αν είναι η εισήγηση, ο ίδιος θα την εφαρμόσει, κοινοποιώντας την όπως και έκανε στα δύο πρόσωπα.

«Ποιος είμαι εγώ να κρίνω διαφορετικά μία υπόθεση και να αλλάξω μία απόφαση Εφετών;», είχε αναρωτηθεί τότε.

Τι θα πράξει:

Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η Περιφερειακή Αρχή δεν είχε τοποθετηθεί επισήμως επί της επιβληθείσας ποινής αργίας.

Σχολιάζοντας πάντως την επιβληθείσα ποινή από το Πειθαρχικό, είχε δημοσίως δεσμευτεί, ότι «όταν θα λάβει γνώση επί της διατυπωθείσας γνώμης και ιδίως επί της αιτιολογίας της, θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση. Γι’ αυτό συστήνουμε σε όσους και όσες βιάζονται, να κάνουν λίγη υπομονή», έγραφε η τότε ανακοίνωση της Περ. Αρχής.

Πιέζει η αντιπολίτευση

Ταυτόχρονα, με κοινό τους αίτημα που απεστάλη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, οι επικεφαλής των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περ. Συμβούλιο ζητούν ενημέρωση σχετικά με την επιβληθείσα ποινή της αργίας που επικυρώθηκε και κοινοποιήθηκε από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Ιωάννης Σάββα.

Στο ίδιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητούν ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν τόσο ο κ. Καχριμάνης όσο και η κα Νάκου αντίστοιχα.

Το έγγραφο υπογράφεται από τους Γιάννη Στέφο, Στέφανο Ζούμπα, Γεώργιο Πρέντζα, Σπύρο Υφαντή και Λάμπρο Γεωργόπουλο.

Επί της διαδικασίας

Η ποινή αργίας αφορά στις διαδικασίες που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή για τη μεταφορά του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού στα Ιωάννινα και επιβλήθηκε με ψήφους 4-1, ενώ υπήρξε αθώωση για τη δεύτερη υπόθεση που αφορούσε στη διάνοιξη δρόμου στο Γράμμο.

Και οι δύο υποθέσεις έφτασαν στο Πειθαρχικό μετά το πόρισμα – καταπέλτης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που συμπεριλαμβάνει επίσης την υπόθεση των απευθείας αναθέσεων που κρίνεται από νομικούς κύκλους πολύ περισσότερο σοβαρή και «επικίνδυνη» να επισύρει μία πολύ μεγαλύτερη ποινή σε βάρος του περιφερειάρχη.

Επί της διαδικασίας, ο κ. Καχριμάνης και η κα Νάκου αντίστοιχα έχουν το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα ώστε να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της ποινής καθώς και αίτηση αναστολής αυτής. Η αίτηση αναστολής είναι αυτή που εξετάζεται γρηγορότερα, και από αυτήν θα κριθεί εάν τελικά θα εφαρμοστεί σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης η ποινή της αργίας ή όχι.

Η Περιφερεακή Αρχή στην ανακοίνωσή της στις αρχές Απριλίου ανέφερε πως «…πρέπει να καταστεί σαφές, ότι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, η προθεσμία της προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που επιβάλλει την ποινή, ενώ σε περίπτωση κατάθεσης προσφυγής και αναστολής, η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται έως ότου εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής αναστολών, που αν την αναστείλει και ακυρωθεί η απόφαση, η ποινή παύει να υφίσταται».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 29-5-2026