Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Πρωτοπορεί στο εγχείρημα των σχεδίων βόσκησης

Κοινό μέτωπο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες – Ουσιαστική η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Σ. Κεδίκογλου με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, όπου τέθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των μελετών από το υπουργείο στις Περιφέρειες

 

Τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραμείνει αρωγός σε κάθε στάδιο των προσπαθειών των Περιφερειών για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης», έδωσε χθες  ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε κατόπιν πρωτοβουλίας του.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγ. Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας Λάμπρος Χατζηζήσης, ο Δασολόγος-μελετητής Θωμάς Λάγκας και ο νομικός σύμβουλος Στέλιος Μαυρίδης.

Συμμετείχαν επίσης, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης Δημήτρης Τσαγκαλίδης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου, η νομική σύμβουλος του υφυπουργού Μαίρη Φλωροπούλου, ο Διευθυντής του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέας Θεοφίλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τα αιρετά όργανα των παραπάνω Περιφερειών εξέφρασαν στον κ. Κεδίκογλου τους προβληματισμούς τους για μια σειρά από όρους που διέπουν τις προγραμματικές συμβάσεις, όπως η διαδικασία ανάθεσης του τεχνικού συμβούλου. Επιπλέον, τέθηκαν προς συζήτηση η χρηματοδότηση των μελετών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες και η παράταση ισχύος των συμβάσεων.

Αναφορικά με την παράταση, τονίστηκε ότι η προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 5 του Ν. 4351/2015 τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Υπήρξε δε η δέσμευση από τον κ. Κεδίκογλου, ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις όπου χρειαστεί αναφορικά με τα επιμέρους ζητήματα.

Επιπλέον, συνεχάρη ιδιαίτερα τις Περιφέρειες Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας για το γεγονός ότι πρωτοπορούν στο εγχείρημα των σχεδίων βόσκησης, με τα οποία ενισχύεται στην πράξη η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών συναίνεσαν στην προτροπή του ΥφΑΑΤ για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών του έργου.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ