Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στην αντεπίθεση και πάλι για τους ΣΜΑ

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή, απαντά αυτή την φορά, στην παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»

Διαξιφισμοί μεταξύ της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» και της Περιφερειακή Αρχής Ηπείρου, είχαμε αυτή τη φορά, για το έργο των ΣΜΑ.
Σε ανακοίνωση της παράταξης Ζάψα, σημειώνεται πως το «Κοινό των Ηπειρωτών» καταψηφίζει τη νέα (17η) παράταση για τους ΣΜΑ, σημειώνοντας αρχικά πως «διαφωνήσαμε με την απόφαση Περιφερειάρχη για τη μετάθεση του συμβατικού χρόνου  παράδοσης του εξοπλισμού του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου», από την ανάδοχο Κ/Ξ ENACT Α.Ε. – βάσει της από 15-06-2018 σύμβασης, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Υποστηρίζουμε τη θέση μας, για το θέμα, ό,τι η ακολουθούμενη πολιτική των επαναλαμβανόμενων παρατάσεων παράδοσης – παραλαβής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των ΣΜΑ και της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου δεν επιτυγχάνει τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Ήπειρο».
Και στη συνέχεια η παράταξη Ζάψα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των ΣΜΑ είναι αδικαιολόγητη – η πράξη ένταξης και χρηματοδότησης του ΠΕΠ χρονολογείται από 30/6/2017, τα έργα ακριβαίνουν, ο Η/Μ εξοπλισμός σκουριάζει και καταστρέφεται στις αποθήκες και η δοκιμαστική λειτουργία απομακρύνεται στο μέλλον, χωρίς  να υπάρχει δυνατότητα χρονικού προσδιορισμού ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση τους.
Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου 2021 με πρωτοβουλία των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης) όπου συμφωνήσαμε στα βασικά, ό,τι οι παρατάσεις ακριβαίνουν  το έργο και το κόστος από τις καθυστερήσεις και τη μη λειτουργία των ΣΜΑ μετακυλίεται στους πολίτες, γιαυτό και πρέπει να συνεργαστούν η Περιφέρεια και οι Δήμοι ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμός η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του δικτύου μεταφοράς των απορριμμάτων στο εργοστάσιο ΑΣΑ, από τον ΦΟΔΣΔΑ. Από τότε ελάχιστα πράγματα έγιναν και δυστυχώς η συνεργασία Περιφέρειας και ΦΟΔΣΔΑ αναζητείται ή ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο και επιτομή κοινής δράσης και ενδιαφέροντος των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Η περιφερειακή Αρχή αδυνατεί να βάλει ένα τέλος σε ένα έργο το οποίο η ίδια σχεδίασε, μελέτησε και προκήρυξε, λόγω της ανοχής που επέδειξε κατά την επίβλεψη των εργασιών κατασκευής των ΣΜΑ στην Ήπειρο αλλά και εξαιτίας του λαθεμένου τρόπου με τον οποίο επιχείρησε να το υλοποιήσει δημοπρατώντας χωριστά το κάθε υποέργο και ξεχωριστά το σύνολο του εξοπλισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σταδιακή παράδοση – παραλαβή του εξοπλισμού των οκτώ σταθμών και  η κατά περίπτωση λειτουργία τους», και η ανακοίνωση της παράταξης καταλήγει με μια σειρά από ερωτήματα.

Η Περιφερειακή Αρχή

Χθες, η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, αναφέρει στην απάντησή της πως «το Κοινό Ηπειρωτών συντάσσεται ευθέως με τις προλαλήσασες σειρήνες του λαϊκισμού και παρατάσσεται απέναντι στην πραγματικότητα, ενώ γνωρίζει τον λόγο καθυστέρησης της λειτουργίας των ΣΜΑ. Επ’ αυτού έχει ενημερωθεί «από πρώτο χέρι» ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γ. Ζάψας, ο οποίος μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, όπου λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις, με τελευταία ενημέρωση και λήψη σχετικής απόφασης την περασμένη Πέμπτη 7/10».
Και στη συνέχεια η Περιφέρεια αναφέρει μεταξύ άλλων: «Γνωρίζει λοιπόν η παράταξη και ιδίως ο επικεφαλής της ότι η 17η παράταση παραλαβής εξοπλισμού δεν αφορά όλους τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), όπως αφήνει να εννοηθεί, αλλά αποκλειστικά τον ΣΜΑ Πρέβεζας,  η κατασκευή του οποίου ρητά είχε εξαιρεθεί από την Προγραμματική Σύμβαση κατά τον χρόνο υπογραφής της και όχι βέβαια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Στην Προγραμματική εντάχθηκαν τα έργα και οι προμήθειες που πρότεινε ο τότε ΦοΔΣΑ.
Συνεπώς η μετάθεση του χρόνου παράδοσης του εξοπλισμού του ΣΜΑ Πρέβεζας μόνο από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας (17η όπως ανακοινώνει η παράταξη αυτή) είναι αυτονόητη ως επακόλουθο στην καθυστέρηση αποπεράτωσής του. Δηλαδή, τί θα έπρεπε να κάνει στην περίπτωση αυτή η Περιφέρεια; Να μην χορηγήσει άλλη παράταξη και στην ουσία να «ακυρώσει» τον ΣΜΑ Πρέβεζας που δεν έχει αποπερατωθεί με αποκλειστική ευθύνη του ΦοΔΣΑ με τις συνέπειες που συνεπάγεται τυχόν απένταξή του για το σύνολο των ΣΜΑ;
Άλλωστε αν δεν είχαν αποπερατωθεί προ πολλού οι λοιποί ΣΜΑ, όπως παραπληροφορεί η παράταξη, τότε πώς ο ΦοΔΣΑ τον Νοέμβριο του 2020 -έστω και καθυστερημένα, αφού από την Περιφέρεια υπάρχει γραπτό ‘αποτύπωμα’ όχλησής του από τον Μάϊο του 2020- προκήρυξε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη λειτουργού τους;
Όσον αφορά τη  χωροθέτησή τους, αυτή  έγινε από τους κατά τόπους δήμους, γι’ αυτό και η σχετική καθυστέρηση στην αποπεράτωση του ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη, αφού λόγω γεωλογικής ακαταλληλότητας του αρχικώς υποδειχθέντος γηπέδου, χρειάσθηκε να μετατοπισθεί η θέση του. Αναφορικά με τον εξοπλισμό και τις ετεροχρονισμένες ανησυχίες της παράταξης, ας μην ανησυχούν. Άλλωστε ο κ. Ζάψας που μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, αν ήταν λίγο επιμελής, οφείλει να γνωρίζει τους όρους της προμήθειας, τις ευθύνες που έχει αναλάβει ο Ανάδοχός και τις εγγυήσεις που έχει παράσχει, όπως εγκρίθηκαν από το συλλογικό αυτό όργανο.
Σχετικά με το  ερώτημα που απευθύνει για την συμπερίληψη του ΣΜΑ Πρέβεζας στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΦοΔΣΑ, αν και  δεν έχει αποπερατωθεί ακόμα με αποκλειστική ευθύνη του ΦοΔΣΑ, σε λάθος αποδέκτη το απευθύνει. Τέλος  το «Κοινό Ηπειρωτών» και ο επικεφαλής τους κ. Ζάψας, ας πάρει θέση: Συμφωνούν ή όχι ότι η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ οφείλουν να «τιμήσουν» τις υπογραφές τους στην προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή των ΣΜΑ; Συμφωνούν ή όχι ότι η Περιφέρεια οφείλει να σεβαστεί τους όρους ένταξης του έργου στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»; Σε διαφορετική περίπτωση ποιόν προτείνουν να πληρώσει το κόστος της τυχόν απένταξης του έργου;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ