Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στο ζενίθ η αγωνία για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά

Την Τετάρτη στο υπουργείο Υποδομών η σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το μέλλον του σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την Ήπειρο – Ολοκληρώθηκαν οι οδικές συνδέσεις Εγνατία – Σούλι και Γέφυρα Μπαλντούμας – κόμβος Ζαγορίου

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, ένα θέμα για το οποίο, όπως έγινε γνωστό, από την βουλευτή Μαρία Κεφάλα, την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών.

Ταυτόχρονα, χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα που υπάρχει με τα τμήματα των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων Ιωάννινα – Κακαβιά και Γέφυρα Καμπής – Πρέβεζα.

«Έχουμε εκφράσει τον προβληματισμό μας για το τι μέλλει γενέσθαι από τον κόμβο της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, όπως και για τον κόμβο Καμπής μέχρι την Πρέβεζα και όλο το παραλιακό δίκτυο. Για άλλη μια φορά θα πω ότι αυτά είναι διευρωπαϊκά δίκτυα και ό,τι θα  γίνει – αφού είχε μια στασιμότητα για πέντε περίπου χρόνια – θα γίνει μετά από συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών», είπε ο Αλ. Καχριμάνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, είπε ότι  η Περιφέρεια βοηθάει να ωριμάσουν αυτή τη στιγμή οι μελέτες.

Ως προς τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την αύξηση της κίνησης τα τελευταία χρόνια, σημείωσε ότι «πως την τελευταία πενταετία οι συντελεστές που μπήκαν για την κυκλοφοριακή φόρτιση είναι τόσο μεγάλοι, που δεν μπορεί να τους πιάσει κανένας οδικός άξονας. Και  από ότι  μαθαίνουμε δεν θα μπει πουθενά (για χρηματοδότηση από την Ε.Ε.) τετράιχνος δρόμος».

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει ζητήσει από το Υπ. Υποδομών όλες τις μελέτες που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα κι αυτό «επειδή βλέπουμε για πάρα πολλά χρόνια αυτή τη στασιμότητα και θέλουμε να βοηθήσουμε εμείς», κατέληξε.

Σε ότι αφορά τη σύσκεψη για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, η βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα, είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών,. Γιώργο Καραγιάννη, όπου και ενημερώθηκε για την συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ συζήτησε μαζί του, θέματα υποδομών της περιοχής.

Επίσης, ο υφυπουργός ενημέρωσε τη βουλευτή ότι εντός του 2021 θα ξεκινήσουν οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023, με κόστος που θα αγγίξει τα 15,5 εκ. ευρώ.

Ολοκλήρωση οδικών έργων

Επίσης, την ολοκλήρωση δύο οδικών έργων – σύνδεσης με την Εγνατία Οδό ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Το πρώτο έργο αφορά την οδική σύνδεση της Εγνατίας με το Σούλι. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης πρόκειται για ένα έργο που δίνει άλλη διάσταση στην περιοχή του Σουλίου, την οποία μπορεί να την επισκεφθεί ο κάθε επισκέπτης μέσω του κόμβου Ελευθεροχωρίου της Εγνατίας Οδού.

Το δεύτερο  είναι η ολοκλήρωση του έργου βελτίωσης- διαπλάτυνσης του τμήματος της Εθνικής Οδού από τη γέφυρα Μπαλντούμας μέχρι τον κόμβο Ζαγορίου της Εγνατίας Οδού. Το τμήμα αυτό, μήκους περίπου 3 χλμ,- όπως είπε-  βοηθάει στην αποσυμφόρηση της περιφερειακής οδού και της πόλης των Ιωαννίνων από τα οχήματα που κινούνται από το βόρειο τμήμα  του νομού  Ιωαννίνων και την Αλβανία προς την Εγνατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ