Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Με συνεργασία η αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου

Την υπενθύμιση πως και η Περιφέρεια έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτιρίου στην Δομπόλη, έκανε χθες ο Αλ. Καχριμάνης – «Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημαρχείο», αναφέρει ο Μ. Ελισάφ – Στο τέλος του έτους η μεταφορά του Κλειστού Ξιφασκίας

 

Την υπενθύμιση προς κάθε κατεύθυνση, πως και η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτιρίου στην οδό Δομπόλη, όπου λειτουργούσε στο παρελθόν το Πανεπιστήμιο, έκανε χθες, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο κ. Καχριμάνης, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την πρόταση που κατέθεσε στον Πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, και στην απάντησή του, εξέφρασε μια κεκαλυμμένη δυσαρέσκεια για την πρωτοβουλία του δημάρχου να υποβάλλει αίτημα στον Πρωθυπουργό, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέου δημαρχείου ή να στεγαστούν δημοτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης, ρωτήθηκε σχετικά, υπενθυμίζοντας, ότι και η περιφέρεια Ηπείρου έχει αιτηθεί την παραχώρηση του κτηρίου, με την επισήμανση, ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο εάν η αναφορά στα έγγραφα της Κτηματικής για την παραχώρηση στην Περιφέρεια αναφέρεται στην αιρετή ή στην Αποκεντρωμένη. «Πουθενά δεν αναφέρεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει η περιφέρεια από το 2013 για την αξιοποίηση του κτηρίου με την κατασκευή συγκροτήματος επιπλωμένων διαμερισμάτων για φοιτητές με εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο, μέσω της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη. Μία πρόταση όμως που είχε απορριφθεί από την τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με έγγραφα της συντονίστριας κας Ευταξά προέβαλλε το επιχείρημα, ότι στο κτήριο πρέπει να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες και το έργο να γίνει με κρατική χρηματοδότηση.

«Έχουμε υποβάλει φάκελο για την παραχώρηση στην Περιφέρεια, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με όλους για τι δεν πρέπει το κτήριο να μείνει άλλο έτσι. Η κα Ευταξά τότε δε βοήθησε στην πρότασή μας. Δεν είμαστε ούτε θετικοί, ούτε αρνητικοί με την πρόταση του κ. δημάρχου. Το θέμα είναι, το κτήριο να αποκτήσει οντότητα. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις, όπως και αυτή του κ. δημάρχου. Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια, εάν μας πέφτει λόγος, θα συνεργαστούμε με όλους και θα αποφασίσουμε από κοινού», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης, φανερώνοντας μία σχετική δυσαρέσκεια για την αποτύπωση στο γραπτό κείμενο τουλάχιστον της πρότασης που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Ελισάφ στον Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται πως από την Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφραστεί διαχρονικά, το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου, με την προϋπόθεση βέβαια να είναι «καθαρό» ως προς την κυριότητά του και ως προς τη χρήση του.

Η Δημοτική Αρχή

Εξάλλου, χθες, το μεσημέρι η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Πρωθυπουργό ο κ. Ελισάφ, αλλά στο θέμα της αξιοποίησης του κτηρίου της Δομπόλη, γίνεται λόγος για μία από τις προτάσεις και όχι για κάποια οριστική πρόταση, για ανέγερση δημαρχείου ή στέγασης των υπηρεσιών του δήμου.

«Ο δήμαρχος μετέφερε στον Πρωθυπουργό το καθολικό αίτημα της πόλης για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου και το ενδιαφέρον της σημερινής δημοτικής αρχής να παραχωρηθεί στο δήμο ώστε να αντιμετωπιστούν ζωτικές ανάγκες της πόλης.

Μία από τις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο δημαρχείο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών του δήμου και των Νομικών του Προσώπων σε έναν χώρο, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον ίδιο αλλά και τους πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για το Κλειστό της Ξιφασκίας

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση που είχε ο κ. Καχριμάνης την Τρίτη με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου έθεσε και το θέμα της παραχώρησης του Κλειστού Ξιφασκίας από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τα συναρμόδια υπουργεία, προέκυψε η απάντηση, ότι το Κλειστό θα παραμείνει στο Ελληνικό μέχρι το τέλος Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου, όπου υπολογίζεται ότι θα γίνουν τα εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η αποξήλωσή του και η διαδικασία της μεταφοράς του στα Ιωάννινα.

«Θα είναι μεγάλη ευκαιρία πιστεύω για την περιοχή μας, να έρθει το Κλειστό γιατί δε θα δουλέψει μόνον ως γυμναστήριο, αλλά ως μεγάλο εκθεσιακό κέντρο, που όμοιό του δε θα υπάρχει ούτε στην Αθήνα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. Το εμβαδόν που καταλαμβάνει το Κλειστό Ξιφασκίας είναι περίπου 10.500 τ.μ. με διαστάσεις 150Χ75 μέτρα, ωστόσο το επόμενο κρίσιμο ζήτημα, εάν η μεταφορά ολοκληρωθεί, είναι η χωροθέτησή του.

Πιθανότατα πάντως αυτή δεν πρόκειται να γίνει ούτε στα Καρδαμίτσια, ούτε και στο ΠΕΑΚΙ, αλλά σε ιδιόκτητη έκταση της Περιφέρειας Ηπείρου στην περιοχή μεταξύ Νεοχωρόπουλου και Κάτω Μαρμάρων, για την οποία είναι πολύ πιο εύκολο να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια μπορεί να υπάρξουν σε αυτό το ζήτημα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ