Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – Προϋπόθεση για ανάπτυξη, η συνεργασία μεταξύ περιφερειών

Στο νέο «άνοιγμα» της Πελοποννήσου στην εσωτερική τουριστική αγορά, αναφέρθηκε από τα Γιάννενα, ο περιφερειάρχης, Παν. Νίκας

«Βρισκόμαστε εδώ επιδιώκοντας συνεργασίες, καθώς η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την γενικότερη ανάπτυξη της πατρίδας μας».
Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, στα Γιάννενα, με αφορμή την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην έκθεση Πανηπειρωτική Έκθεση.
Η επιλογή της παρουσίας της στα Ιωάννινα και την Ήπειρο, δεν έγινε τυχαία και αυτό προσπάθησε να εξηγήσει ο κ. Νίκας, μιλώντας και για τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών, αλλά και για τη μείωση πλέον των χιλιομετρικών αποστάσεων, με την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων.
Οι νέοι οδικοί άξονες επιτρέπουν, ανέφερε, την ανάπτυξη συνεργασιών σε αυτοδιοικητικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.
Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα Ιωάννινα εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους, ανέφερε ο κ. Νίκας.
Ο πρώτος είναι αυτός της προβολής του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου στους Ηπειρώτες, μαζί με τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους φορείς της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, με τα πρώτα βήματα να έχουν ήδη γίνει με συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των Επιμελητηρίων.
Μέσα από το περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παράλληλα αναδεικνύεται και ο ρόλος της περιοχής στην έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στην καλή σχέση και τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε για τις πρωτοβουλίες του και τη δουλειά της Περιφέρειας Ηπείρου στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η στρατηγική

Περιγράφοντας, στη συνέχεια, με αδρές γραμμές την στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων εκτιμώντας ότι αυτή θα αρχίσει την σταδιακή λειτουργία της πριν το τέλος του φετινού χρόνου, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στην βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή Αρχή στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή μέσα από ήδη προγραμματισμένα δημόσια έργα, αλλά και μέσα από δεκάδες προτάσεις ιδιωτών για σημαντικές επενδύσεις στην εν λόγω περιοχή.
Ακόμα, στάθηκε και στο θέμα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, εκτιμώντας ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουν δρομολόγια στην γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο. Δεν παρέλειψε, να επισημάνει την ενίσχυση του πολιτισμού από την περιφερειακή Αρχή, τόσο μέσα από έργα στα πάμπολλα μνημεία της περιοχής, όσο και μέσα από ποιοτικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδόσεις σημαντικών πνευματικών πονημάτων.

Συνεργασία και ανάπτυξη

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρέθεσε δείπνο στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων και στο χαιρετισμό του επανέλαβε την σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη και τον ουσιαστικό ρόλο που θα παίξει ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.
Στο εν λόγω δείπνο παρόντες ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αργολίδας Τάσος Γανώσης και Κορινθίας Γιώργος Οικονόμου.

Η συμμετοχή στην έκθεση

Από την άλλη, μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου που συνδυάζει την ξεχωριστή ιστορία και τον πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα μοναδικά τοπία, την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και τα προϊόντα ποιότητας του πρωτογενούς τομέα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει μία στοχευμένη προσπάθεια εξωστρέφειας και προβολής της εντός και εκτός Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει με το κατά κοινή ομολογία καλύτερο και πιο προσεγμένο περίπτερο στην Πανηπειρωτική Έκθεση στα Ιωάννινα, που συνδυάζει και παρουσιάζει ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές θεματικές. Την Πελοπόννησο ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, τα μοναδικά ΠΟΠ προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τις δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου σε δηλώσεις της στο ITV αναφέρθηκε στη στόχευση της Περιφέρειας μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως όπως η Ήπειρος, έτσι και η Πελοπόννησος συνδυάζει πολλές διαφορετικές εναλλακτικές για κάθε επισκέπτη είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.
Ξεχωριστή θέση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζει η θεματική για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με τον Πέτρο Σαραντάκη, συγγραφέα και συνεργάτη της Περιφέρειας σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού, να δίνει το στίγμα της προσπάθειας ώστε οι εκδηλώσεις, οι εκδόσεις και οι παράλληλές δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού να αφήσουν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα που θα διαρκέσει στο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ