ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – Σφοδρή κριτική για την αναποτελεσματική τουριστική προβολή

Βολές από τον επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον», κατά της περιφερειακής Αρχής, για το σχέδιο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για το 2026 – Μείζονα ερωτήματα από τον Στ. Ζούμπα για την αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος

 

Στον «τοίχο» έστησε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την περιφερειακή αρχή, ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις», Στέφανος Ζούμπας, εξαπολύοντας βολές και παραθέτοντας στοιχεία για την αναποτελεσματική όπως άφησε να εννοηθεί τουριστική προβολή και στρατηγική της περιφέρειας.

Ο κ. Ζούμπας στην ομιλία του αρχικά και αφού τόνισε πως σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας, δεν υφίστανται Κέντρα Υγείας (Ζαγόρι), ή όπου υπάρχουν, λειτουργούν με σοβαρά κενά στελέχωσης, όπως αυτό στον δήμο Δωδώνης, γεγονός που υπονομεύει όχι μόνο την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων, αλλά και την ελάχιστη απαιτούμενη υγειονομική ασφάλεια για κάθε σοβαρό τουριστικό σχεδιασμό, τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο, τίθεται ένα κρίσιμο, τεχνικό και πολιτικό ερώτημα, πώς μπορεί να εγκριθεί και να υλοποιηθεί μια στρατηγική τουριστικής προβολής, όταν οι βασικές δομές ανθεκτικότητας, υγείας και ασφάλειας παραμένουν ανεπαρκείς;».

Στη συνέχεια ανέφερε πως η εικόνα αυτή επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η Ήπειρος καταγράφει μείωση πληθυσμού κατά 4% την τελευταία τριετία, στοιχείο που αποτυπώνει με σαφήνεια, τη δημογραφική συρρίκνωση, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, και τη διαρκή αποδυνάμωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της Περιφέρειας.

Και αμέσως μετά τόνισε: «Επί της προτάσεως σήμερα. Αλήθεια, ποιος είναι ο προϋπολογισμός όλου αυτού του σχεδίου, που είναι μια ενδεικτική προκοστολόγηση, αλήθεια, ζητάτε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από το Περιφερειακό συμβούλιο όταν ακόμη και οι δικοί σας σύμβουλοι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι δαπάνες στην κάθε ενέργεια αυτού του σχεδίου σας; Σας είπαμε και πάλι στις αρχές του έτους «ζητάτε την έγκριση μας επί ενός σοβαρού αλλά, ακοστολογημένου σχεδίου, χωρίς να μας έχετε δώσει μέχρι σήμερα τα κόστη των προηγούμενων ετών. Διαθέσατε τα προηγούμενα χρόνια το ποσό του 1.150.000 (με το 2024 και 2025 είναι σίγουρα πολύ παραπάνω) για σύνταξη στρατηγικής και δράσεις τουριστικής προβολής μέσω ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς να υπάρχει διαφανής και αναλυτική αξιολόγηση της απόδοσης αυτών των δαπανών. Δεν έχουμε σαφή εικόνα για τους στόχους που είχαν τεθεί, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες. Τις φέρατε ποτέ στο Περιφερειακό συμβούλιο ως τεύχος; Όχι, ούτε σήμερα, ούτε τα προηγούμενα χρόνια και θέλετε σήμερα να σας εγκρίνουμε και πάλι τους χορούς και τα πανηγύρια σας, έ όχι, αυτό είναι πολύ μεγάλο θράσος εκ μέρους σας».

Ο κ. Ζούμπας παρέθεσε στη συνέχεια στοιχεία για τον τουρισμό, με βάση μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ και εξαπολύοντας νέα πυρά τόνισε: «Συμπερασματικά θα πω, όπου πήγατε, εκ του αποτελέσματος δεν τα πήγατε καλά, και βέβαια για να μην πολυδιαφημίζετε Περιφερειάρχη τη δήθεν καλή δουλειά σας, θα πρέπει να πούμε και το εξής, οι επαγγελματίες του Τουρισμού (κυρίως οι των καλοκαιρινών προορισμών, γιατί το πουσάρησμα τουριστών κατά χιλιάδες τότε το λαμβάνουμε από μέσα Μαΐου έως αρχές Οκτώβρη), είτε δουλεύουν με την Apollo, την TUI και τις άλλες εταιρίες, χρόνια τώρα εργάζονται συστηματικά για να αυξάνουν τα μερίδια τους αλλά και να μη πέφτουν οι πωλήσεις τους, δεν σας χρειάζονται για να τους φέρετε εσείς τους τουρίστες, ξέρουν από μάρκετινγκ αεροδρομίου και προορισμού όπως και οι εκατοντάδες  ξενοδόχοι, τουλάχιστον οι μεγάλοι, ξέρουν πως να μην πέσουν οι πωλήσεις τους, πληρώνουν και στελέχη που τρέχουν την προβολή τους. Σας θέλουν να επιλύσετε όλα τα παραπάνω που σας είπαμε, για να νιώθουν ασφαλείς οι επισκέπτες σε όλους τους προορισμούς, να υπάρχουν δομές υγείας, αποχετευτικά δίκτυα».

Και καταλήγοντας αναφέρει και τα εξής: «Εσείς θα πρέπει να νοιάζεστε για την προώθηση περισσότερο περιοχών που οι επαγγελματίες δεν τα βγάζουν πέρα, που το χειμώνα ξενοδοχεία σε Ζαγόρια, Τζουμέρκα και αλλού, έμεναν κλειστά λόγω των ελάχιστων διανυκτερεύσεων, που δεν μπορούσαν με δυο και τρείς κρατήσεις να τα θερμάνουν  ή κάποια άλλα έχουν βάλει και πωλητήρια, για αυτούς να νοιαστείτε.

Εσείς θα πρέπει να νοιάζεστε για την σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κρήτη με το Ηράκλειο και που σε όποια προσπάθεια και να έχει γίνει εσείς απουσιάζετε με θόρυβο.

Στα υπόλοιπα τώρα που παρουσιάζεται το ξαναλέμε δεν θέλουμε γενικές και αόριστες τοποθετήσεις θέλουμε report και analytics.

Θέλουμε κοστολογημένα, τι περιεχόμενο δημιουργήσατε και ποιο είναι το πλήθος δημοσιευμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε χώρες όπως η Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Αμερική, Ισραήλ, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Ρουμανία, Σερβία, αναλυτικά με ονόματα και διευθύνσεις.

Κοστολογημένα, που προωθήσαμε videos και φωτογραφίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Kοστολογημένα και συγκεκριμένα, που, όπως λέτε στην εισήγηση σας κάνατε διαφημιστικές καταχωρήσεις, σε ποια τουριστικά περιοδικά και έντυπα στην Ελλάδα και σε ποιο τουριστικό περιοδικό στην Ολλανδία και σε ποια ιστοσελίδα στη Σουηδία. Κοστολογημένα όλα, πόσα μας κόστισαν.

Κοστολογημένα, που δημιουργήσατε περιεχόμενο, πως το αξιοποιήσατε στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή και συζήτηση σχετικά με το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, συγκεκριμένα κανάλια προβολής, χρόνοι και κοστολόγια.

Αναλυτικά και κοστολογημένα και με ποια συχνότητα σε ποια κανάλια, περιοδικά, media ιστοσελίδες και άλλα, οι επισκέψεις γνωριμίας, δημοσιογράφοι τουριστικών εντύπων, tour operators / travel agents – διακινητές τουριστών, bloggers – διαμορφωτές γνώμης προώθησαν τις ενέργειες τους.

Για όσα στοχεύετε το έχουμε ξαναπεί, σχεδιάζετε ενέργειες και στόχους που δεν προκύπτουν από καμία μελέτη, επιμένουμε προχωρήστε με διαφάνεια σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το Τουριστικό προϊόν «Ήπειρος 365» και μετά στον διαγωνισμό με βάση τη μελέτη. Τέλος απαντήστε σε όλους τους Ηπειρώτες σήμερα ποιος ο προϋπολογισμός αυτού του σχεδίου που φέρνετε σήμερα και ποιος ο πραγματικός συντάκτης του που εμείς προφανώς καταψηφίζουμε. Ποιος υλοποιεί πίσω από τις γραμμές αυτού του σχεδίου, ποιος πληρώνετε; Όπως και στις αρχές του 2025 έτσι και στη δύση του σας ξαναλέμε: Σας ευχόμαστε καλά ταξίδια, δεν θα σας ακολουθήσουμε  γιατί το μόνο που κάνουν είναι να χρεώνουν τους Ηπειρώτες και όχι να αυξάνουν τον αριθμό των τουριστών και να βάζουν την ήπειρο στον χάρτη μικρών διεθνών προορισμών. Η άποψη μας είναι σταθερή, η θέση μας είναι στους μεγάλους προορισμούς  και εσείς δεν έχετε ούτε σχέδιο αλλά και ούτε κάνετε για κάτι μεγάλο».

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 20-12-2025