Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ – Οι Δήμοι είχαν ενημερωθεί για την έλλειψη πόρων από το ΠΔΕ

Αιχμές από τον Αλ. Καχριμάνη προς τους δήμους που ενώ είχαν την απαραίτητη ενημέρωση, συνέχισαν να δημοπρατούν έργα με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα

 

Στην αντεπίθεση πέρασε το πρωί της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου, στην τελευταία της συνεδρίαση, αναφορικά με την έλλειψη διαθέσιμων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, οι δήμοι της Ηπείρου είχαν ενημερωθεί από το 2021, για την έλλειψη διαθέσιμων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ωστόσο συνέχισαν να δημοπρατούν έργα, με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρωί της Τρίτης, ο Περιφερειάρχης, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σχετικά με το εάν υπάρχουν δήμοι στην Ήπειρο, ποιοι είναι, αλλά και πόσα ποσά οφείλουν προς την Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη λειτουργία του Εργοστασίου, για να συνδέσει τα δύο θέματα στην απάντησή του.

Αρχικά, για το ΠΔΕ της Περιφέρειας τόνισε, ότι μέσα σε μία τριετία, το ΠΔΕ της Περιφέρειας έπεσε από τα 50 στα 15 εκ. ευρώ, και αυτός ήταν ο λόγος που από το 2021 ενημερώθηκαν οι δήμοι, ότι δε θα υπάρχουν άλλα διαθέσιμα κονδύλια κάτι που έγινε για δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο του 2022. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε,  η Περιφέρεια προχώρησε στην εξόφληση όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος τoυ 2021.

«Το ΠΔΕ από τα 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2018, που το ΠΔΕ έπεσε στα 15 εκ. ευρώ ετησίως, και όλες οι περιφέρειες δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους φορείς. Δεν είναι μόνο οι δήμοι που βοηθούσαμε, ήταν τα πανεπιστήμια κ.α.. Ενημερώσαμε όλους τους φορείς και το 2021 και το 2022 πως δεν μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για έργα που είχαν προγραμματίσει για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της περιφέρειας. Παρόλα αυτά ότι είχαν κάνει το 2021, περίπου μέχρι τον Οκτώβριο, τα πληρώσαμε όλα. Όμως, τους ειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί ξανά να συμβεί γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εμείς. Σε όλη την Ελλάδα, ουδείς έχει πλέον χρήματα για άλλους φορείς, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λένε, ότι δεν δημοπρατήσαμε κάποια έργα. Όταν ειδοποιούνται και το 2021 και το 2022 ότι οι πόροι που υπήρχαν κάποτε, δεν υπάρχουν πλέον, δεν μπορεί να βγαίνουν δημοπρασίες. Εκείνοι που θα πρέπει να απολογηθούν είναι όσοι χωρίς να έχουν διασφαλισμένα χρήματα και πιστώσεις, δημοπρατούσαν έργα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι οφειλές

Συνολικά, οι δήμοι της Ηπείρου οφείλουν, όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης 4,7 εκ. ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την πληρωμή του εργοστασίου, χωρίς να θέλει να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές κάθε δήμου. Περιορίστηκε όμως να πει, ότι υπάρχει δήμος εκτός της ΠΕ Ιωαννίνων, που οφείλει 720.000 ευρώ και πως εκείνοι που οφείλουν ελάχιστα είναι οι δήμοι Βορ. Τζουμέρκων, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ζίτσας με οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Ο δήμος Ιωαννιτών από την άλλη είναι από τους ελάχιστους που όπως είπε, πληρώνουν συνέχεια, έχοντας καταβάλλει πάντως έναντι των συνολικών του υποχρεώσεων για το 2022, 144.000 ευρώ. «Δε γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Οι πληρωμές του ΦΟΔΣΑ

Καταλήγοντας επί του συγκεκριμένου ο κ. Καχριμάνης στάθηκε στη διαδικασία μεταφοράς του υπολείμματος, που γίνεται πλέον από την Περιφέρεια, για το προηγούμενο διάστημα όμως, που γινόταν με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ.

Όπως εξήγησε μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει καταλήξει στο πως καταβάλλονταν ποσά για πληρωμές επί φυσικού αντικειμένου που δεν έπρεπε να πληρώνεται από τον ΦΟΔΣΑ, όπως είναι οι ποσότητες του κομπόστ ή τα μη επιτρεπτά απόβλητα. «Είναι απορίας άξιον πως έκλειναν τις συμβάσεις, πως πλήρωναν και ποιος έκανε τον έλεγχο. Θα συσταθεί ειδική επιτροπή για αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ