Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Κέντρο πολλαπλών χρήσεων το Κλειστό της Ξιφασκίας

Νέες διευκρινίσεις από τον Αλ. Καχριμάνη που έκανε γνωστό πως το οικόπεδο που έχει επιλεγεί για την χωροθέτηση εφάπτεται στα 1.000 στρ. που έχουν παραχωρηθεί από το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης – Συζήτηση για το Αγρόκτημα Κατσικά, αλλά και για το αίτημα για χαρακτηρισμό της Ηπείρου ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός»

Σε μια αναλυτική ενημέρωση και σε δυο σημαντικές, νέες διευκρινίσεις, προς την τοπική κοινωνία για τις προθέσεις, αλλά και τις αποφάσεις που φαίνεται πως έχει λάβει για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας, έκανε χθες η Περιφερειακή Αρχή, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η συγκεκριμένη συζήτηση προκλήθηκε μετά από επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον επικεφαλής της Γ. Πρέντζα να επισημαίνει αλλά και να ζητά απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα ωφεληθούν από τη λειτουργία του Κλειστού στον χώρο που έχει προεπιλεγεί. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τις μελέτες και αδειοδοτήσεις που θα πρέπει να εκδοθούν πριν ξεκινήσει η επανασυναρμολόγηση του Κλειστού.
Από την απάντηση του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία ή καλύτερα κάποιες διευκρινίσεις αφού επ’ αυτών υπήρξαν τοποθετήσεις και στο πρόσφατο παρελθόν.
Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι το οικόπεδο που έχει επιλεγεί δεν είναι μεταξύ των 1.000 στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά εφάπτεται σε αυτό και η δεύτερη πως πρόθεση της περιφέρειας Ηπείρου, είναι να λειτουργήσει η εγκατάσταση ως ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο ως χώρος φιλοξενίας αθλητικών διοργανώσεων.
Χρησιμοποίησε μάλιστα το αντίστοιχο παράδειγμα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο, όπου εκτός των αγώνων μπάσκετ και στίβου, φιλοξενούνται πολιτιστικές, εμπορικές, ακόμη και πολιτικές εκδηλώσεις.
Από αυτές μάλιστα όπως ανέφερε, θα προκύπτουν και έσοδα για το Κλειστό, που θα κατευθύνονται στο Περιφερειακό Ταμείο της περιφέρειας Ηπείρου.
Διευκρίνισε επίσης, ότι στο Αγρόκτημα Κατσικά δε γίνεται καμία συναρμολόγηση αλλά μεταφορά και αποθήκευση προς φύλαξη των τμημάτων που μεταφέρονται από το Ελληνικό.
Επανέλαβε ακόμη, ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος αθλητικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και πως θα εκδοθεί το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει.
«Για να τοποθετηθεί εκεί η εγκατάσταση θα εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες, οι οποίες όταν θα είναι έτοιμες θα έλθουν προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στις Επιτροπές του. Είναι ευνόητο ότι θα εκδοθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες και θα υπάρξει βέβαια στενή συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών. Μια από τις άδειες θα είναι η καθ΄ ύψος υπέρβαση του νέου κτιρίου. Η υπέρβαση του ύψους ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου  θα επιλέγονταν να τοποθετηθεί», ανέφερε.
Το Αγρόκτημα Κατσικά
Ως προς το Αγρόκτημα Κατσικά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη μελέτες για τα Κέντρα Καινοτομίας ενώ  υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια συνολική μελέτη του χώρου στο οποίο υπάρχουν κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία.
«Οφείλουμε να  επαναλάβουμε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στα λιβάδια του αγροκτήματος», τόνισε ο Περιφερειάρχης ενώ για τους καθαρισμούς που γίνονται ενημέρωσε ότι υπάρχει έγγραφη εντολή προς την Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 12/9/2018, πριν ακόμη δηλαδή παραχωρηθεί το Αγρόκτημα στην Περιφέρεια.
Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Και για να μη γίνεται παραπληροφόρηση, να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε περιβαλλοντικό πάρκο, είναι αυτονόητο  ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες κατασκευές στα χορτολίβαδα. Εμείς θέλουμε την περιοχή επισκέψιμη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συντηρηθεί και να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Και αυτό θα το πετύχουμε».
Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός
Παράλληλα, τον χαρακτηρισμό της Ηπείρου ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» επιδιώκει η Περιφέρεια, υποβάλλοντας αίτηση στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού.
Τη σχετική απόφαση, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου,  έλαβε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Ως οργανισμός διαχείρισης και προώθησης του προορισμού ορίστηκε η «Αναπτυξιακή Ήπειρος Α.Ε.».
Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων Πρέβεζας
Επίσης, χθες, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τον καθορισμό του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο οδικό δίκτυο (Ιόνια διαδρομή), σύμφωνα με την οριστική μελέτη που κατατέθηκε από την Π.Ε. Πρέβεζας.
Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ακόμη, πριν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος με το οποίο  θα ζητείται η κατάπαυση του πυρός.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημείωσε – μεταξύ άλλων –  ότι «ζούμε πολύ άσχημες στιγμές. Είναι ένας πόλεμος που δημιούργησε τεράστιο θέμα σε όλο τον κόσμο. Ήδη γίνονται αυξήσεις σε προϊόντα  παγκοσμίως και  είμαστε σε αμφιβολία για το αύριο. Η χώρα μας είναι από τους αδύναμους κρίκους και τώρα φαίνεται γιατί έπρεπε να κάνουμε όλους αυτούς τους εξοπλισμούς με τα Rafale κλπ. Είμαστε όλοι κατά του πολέμου. Μας ενοχλεί δε ότι  αλλιώς περιμέναμε την συμπεριφορά της Ρωσίας και αλλιώς την είδαμε».
Ο σχεδιασμός για την οδό Νιάρχου
Τέλος, ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ε.ο. Νιάρχου, ανέφερε ότι η μελέτη παραδόθηκε από την Κρατική Περιφέρεια και είναι μια μελέτη παρά πολύ καλή.
Για τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται για τον ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή με την Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, ανέφερε ότι όπως τον ενημέρωσε η τελευταία επιβλέπουσα της μελέτης,  χρειάστηκε εργασία 2.5 χρόνων για να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα και σε αυτό συνέδραμαν πολλά τεχνικά γραφεία των Αθηνών.
Πρόσθεσε  ότι δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτε, τόσο γιατί χρειάστηκε κόπος τριών χρόνων για να μελετηθεί, αλλά και επειδή θα  άλλαζε τη φιλοσοφία του έργου και θα απεντάσσονταν από το ΕΣΠΑ.
Συμπλήρωσε δε ότι «κάθε μέρα σχεδόν τρώμε εξώδικο ή μηνυτήρια αναφορά. Εμείς όμως έχουμε όπλο την αντικειμενικότητα και το σωστό που γίνεται. Το έργο όμως πάει πάρα πολύ καλά. Σε λίγο καιρό το 1/3 θα δοθεί σε κίνηση».

Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ