Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – «Ναι» με συγκεκριμένη όρο στον αγωγό EastMed

Θετικά, επί του φακέλου της ΜΠΕ, γνωμοδότησε το Σώμα, αλλά με την προϋπόθεση της διασύνδεσής του με κατοικίες και επιχειρήσεις της Ηπείρου – Προχωρούν οι νέες δικαστικές ενέργειες για τα διόδια της Εγνατίας Οδού

Θετική, με όρους ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Eastmed – Ελληνικό Τμήμα», Δ.Ε. Κομποτίου και Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά/ Δ.Ε. Φιλοθέης και Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου, Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας, Δ.Ε. Μαργαριτίου και Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Σώματος ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Βασίλης Γοργόλης. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι η εταιρεία «IGI Poseidon S.A.».
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Όπως υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους της «IGI Poseidon S.A.», η διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση και δεν αποτελεί αντικείμενο της ΜΠΕ όδευσης του αγωγού, ωστόσο οι προτάσεις που έγιναν θα υποβληθούν αρμοδίως.
Ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Περιφέρεια «βάζει όρο, ώστε περνώντας από εδώ ο αγωγός φυσικού αερίου να γίνεται και διανομή στην Ήπειρο». «Είναι θέμα αρχής, είναι θέμα επιβίωσης για μας. Δε νοείται να παίρνουμε αέριο, ούτε από πλοία, ούτε από βυτία, ούτε από δεξαμενές. Η Ήπειρος δικαιούται στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας να έχει φυσικό αέριο», τόνισε ακόμη,  επισημαίνοντας και τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.
Προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη διάθεση φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου, στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θετικής γνωμοδότησης, ζητούνται:
Η αύξηση κατά δύο των βαλβιδοστασίων που περιλαμβάνει η μελέτη. Συγκεκριμένα προβλέπονται τρία στις περιοχές Ανέζας, ένα σε περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας και ένα κοντά στην Πάργα. Η πρόταση της Περιφέρειας είναι για ένα στην είσοδο του αγωγού στα όρια της Ηπείρου και για ένα στην απόληξη του Αγωγού στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. Η ύπαρξη βαλβιδοστασίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύνδεση σε δίκτυο ή σε μονάδα παροχέτευσης αερίου.
Η Περιφέρεια ζητά επίσης την κατασκευή και ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης (προβλέπεται ένας στο Φλωροβούνι) με προτεινόμενη θέση κοντά στο Λούρο της Πρέβεζας.
«Συμπερασματικά η εξασφάλιση περισσότερων σημείων παροχέτευσης αερίου με βαλβιδοστάσια και η πιθανή κατασκευή μιας ακόμα μονάδας συμπιεσμένου αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνδεσης κατοικιών, επιχειρήσεων, βιομηχανικών περιοχών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους», καταλήγει η πρόταση της Περιφέρειας που περιλαμβάνεται στη θετική Γνωμοδότησή της επί της ΜΠΕ.
Η αντιπολίτευση
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι περισσότερες τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων με τον Γ. Ζάψα να τονίζει πως θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους μελετητές για τη διασύνδεση της Ηπείρου, κάτι που έχει σαφή πολιτική χροιά.
Ο Σπ. Ριζόπουλος τόνισε, ότι κανείς δεν πρέπει να θέτει ερωτήματα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει ο αγωγός αλλά πρόσθεσε, ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για μελλοντική διασύνδεση του αγωγού με κοιτάσματα που ίσως βρεθούν στην Ήπειρο.
Στην ανάγκη τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο επέμεινε και ο Δημ. Δημητρίου, ενώ η Τ. Ζέκα επέμεινε περισσότερο στη δημιουργία προϋποθέσεων για φτηνή πρόσβαση των καταναλωτών στο φυσικό αέριο.
Την άποψη ότι το έργο χωρίς την πρόβλεψη διασύνδεσης με το τοπικό δίκτυο δε θα έχει κάποιο όφελος για τους πολίτες εξέφρασαν οι κ.κ Γαλατάς και Νουτσόπουλος αντίστοιχα.
Για την παράκαμψη Φιλιππιάδας
Εν τω μεταξύ, ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Πέμπτης, έδωσε απαντήσεις και για το έργο της παράκαμψης Φιλιππιάδας, δηλαδή για την οδική σύνδεση της Ιόνιας οδού με τη Φιλιππιάδα.
«Το μόνο που είναι αληθές είναι ότι η είσοδος της Φιλιππιάδας ως έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2019. Δεν μπορούσαμε όμως να δημοπρατήσουμε το έργο – παρά που είχε ρωτήσει ο κ. Ζάψας (επικεφαλής της παράταξης Κοινό Ηπειρωτών  – γιατί απλούστατα δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα από το Υπουργείο για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για ορισμό τιμής μονάδας και μόλις εκδόθηκε η απόφαση αμέσως προβήκαμε στη δημοπράτηση του έργου. Για κάθε ασφάλεια το μεταφέρουμε στους ΚΑΠ, γιατί μέχρι σήμερα όλα αυτά τα έργα είχαν «μηδέν» πίστωση. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 2, 2 εκ. ευρώ ήταν ενδεικτικός και οριστικοποιήθηκε στο 1.450.000 ευρώ συν τις απαλλοτριώσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι το υπουργείο Υποδομών προ του 2019 είχε εξασφαλίσει 30 εκ. ευρώ για το σύνδεση Κόμβος Καμπής – Γέφυρα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας ότι τα χρήματα αυτά τα έβαζε η Περιφέρεια (από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ).
«Ενώ αρχικά το Υπουργείο είχε πει ότι το έργο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης θα το εκτελέσει η Περιφέρεια, τρεις ημέρες προ των εκλογών ο Γενικός Διευθυντής του μας απάντησε ότι ούτε μελέτες έχουν έτοιμες, ούτε μπορεί να κάνουμε προγραμματική σύμβαση», πρόσθεσε.
Για τα διόδια της Εγνατίας Οδού
Στις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά τη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην απόφαση στο Συμβουλίου της Επικρατείας,   για την απαλλαγή όλων  των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας οδού Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου, αναφέρθηκε ο κ. Καχριμάνης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι το Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε μεν την Περιφέρεια, ωστόσο αυτό δεν νομοθετεί και πλέον αναμένεται να καλέσει το Υπουργείο Μεταφορών για εξηγήσεις και σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα  προσκομίσει δεν δικαιολογούν τη στάση του,  τότε για τη «μη συμμόρφωσή» του στην απόφαση που εκδόθηκε θα επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί στην Περιφέρεια.
Επειδή όμως άμεσα θιγόμενοι είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση για κατάθεση ομαδικών αγωγών οι οποίες θα στρέφονται κατά του Υπουργείου Υποδομών.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε ο Περιφερειάρχης, θα συνδράμει τόσο το Δικηγορικό Σύλλογο, όσο και τους πολίτες στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια δεν έχει εγκαταλείψει και το στόχο απαλλαγής από διόδια στην υποθαλάσσια ζεύξη του Ακτίου των μονίμων κατοίκων της Π.Ε. Πρέβεζας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ