Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – «Πράσινο φως» στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2022

Σημαντικά ζητήματα απασχόλησαν το Σώμα, στη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης

Το «πράσινο φως» στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2022, έδωσε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ένα πρόγραμμα, που όπως είπε ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικεντρώνεται σε έργα οδικών υποδομών και ειδικότερα έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας με κυκλικούς κόμβους σε σημαντικούς οδικούς άξονες και αρτηρίες στην Ήπειρο.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε επίσης πως σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Σκυλακάκη, ο τελευταίος έδωσε τη διαβεβαίωση στους Περιφερειάρχες της χώρας ότι ένα τμήμα των έργων οδικής ασφάλειας θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισαν οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου» με τον κ. Ριζόπουλο να τονίζει ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός έργων στην Ήπειρο και ακόμη οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Αριστερή Παρέμβαση» και «Ανυπότακτη Ήπειρος».

Αντιθέτως θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις «Ήπειρος Όλον» και «Ελληνική Αυγή».

Εκτός ημερήσιας διάταξης

Λίγο νωρίτερα χθες, και στα εκτός ημερήσιας διάταξης ζητήματα, το Σώμα αποδέχθηκε και υιοθέτησε το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ.

Το ψήφισμα αναφέρεται στο μείζον ζήτημα παραμονής στην εργασία τους, για τους εκατοντάδες συμβασιούχους στο ΠΓΝΙ, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων να επισκέπτεται χθες το πρωί το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και να ζητά την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να διεκδικηθεί η επίλυση των προβλημάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση συνεπικουρούμενη και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα συνολικά των δομών υγείας στην Ήπειρο, εκτός ημερήσιας, ωστόσο συμφωνήθηκε αυτό να γίνει σε τακτική συνεδρίαση και στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης, σε επόμενη συνεδρίαση, παράλληλα με την συμφωνία για την αποστολή του ψηφίσματος με τις θέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων.

Το δάσος στη Βαλανιδοράχη

Επίσης, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση έγινε διάλογος με αφορμή την επερώτηση του «Κοινού των Ηπειρωτών» για το δάσος της Βαλανιδοράχης με την επιτροπή των κατοίκων που έχει συσταθεί να ζητούν την αναψηλάφηση της δικαστικής απόφασης του 2018 με την οποία αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία ιδιωτών σε μία έκταση περίπου 2000 στρεμμάτων.

Εισηγητής ήταν ο Θεοδ. Κορωναίος που ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Αλ. Καχριμάνη να τονίζει πως για μία αμετάκλητη δικαστική απόφαση όπως η συγκεκριμένη, μόνο το ελληνικό δημόσιο έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει.

Το Διοικητήριο της Π.Ε. Πρέβεζας

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν και η διαδικασία για την κατασκευή του νέου Διοικητηρίου στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου υπάρχει εξασφαλισμένη η πίστωση, ωστόσο έχει υπάρξει καθυστέρηση εξαιτίας του ΚΑΣ, το οποίο έκανε δύο χρόνια να εξετάσει τη μελέτη που είχε υποβληθεί το 2018.

Οι παρατηρήσεις που είχε κάνει, τις επεξεργάζονται οι μελετητές για να κάνουν τις σχετικές τροποποιήσεις και έχει ζητηθεί από την Υπουργό Πολιτισμού να τεθούν άμεσα προς έγκριση στο Κ.Α.Σ., ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.

Οι επερωτήσεις

Ακόμη, χθες, συζητήθηκαν οι δύο επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, η μεν πρώτη για τον αποκλεισμό πολλών παιδιών στην Ήπειρο από τις λίστες εγγραφών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ με την κα. Ζέκα να τονίζει ότι στην Ήπειρο ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος των 4000.

Ο Αλ. Καχριμάνης απάντησε λέγοντας πως η διαχειριστική αρχή ενημέρωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης.

Η δεύτερη επερώτηση αφορούσε τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη να υποστηρίζει πως συντάσσεται μελέτη και όταν ολοκληρωθεί, θα αποδοθούν στους εργαζόμενους όσα δικαιούνται και οφείλονται.

Τίμησαν τη μνήμη της Φ. Γεννηματά

Εξάλλου, η συνεδρίαση ξεκίνησε με το Σώμα να τηρεί ενός λεπτού σιγή μετά από πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Φραγκούλη, στη μνήμη της πρώην προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφης Γεννηματά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ