Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση 1.000 στρ. στον Κατσικά

Ικανοποίηση Αλ. Καχριμάνη για την παραχώρηση από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, της μεγάλης έκτασης, στην περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετές δράσεις, εκτός από το Κέντρο Καινοτομίας

 

Πολλαπλά αναμένεται να είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την Ήπειρο γενικότερα από την μελλοντική, αλλά άμεση, αξιοποίηση μιας τεράστιας έκτασης στον Κατσικά, η οποία παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως, έκανε γνωστό χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ήδη η Περιφέρεια δρομολογεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

«Η Περιφέρεια έχει πάρει περίπου 1.000 στρέμματα στην περιοχή της παλιάς Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, στην Τ.Κ. Κατσικά. Πιστεύω ότι είναι μια μεγίστη ευκαιρία αυτά τα στρέμματα, των οποίων η χρήση δίνεται για 35 χρόνια, να αλλάξουν τα πάντα. Άλλωστε «ακουμπάνε» και στον πεζόδρομο. Ο υπουργός μου έδωσε το «πράσινο» φως για κάποιες σκέψεις που έχουμε για την αξιοποίηση της έκτασης», δήλωσε αρχικά ο κ. Καχριμάνης.

Και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης ανέφερε και τα εξής: «Είναι μια πολύ ωραία περιοχή που πρέπει να αποδοθεί, εκτός από Κέντρο Καινοτομίας στα αρωματικά φυτά και τις σπάνιες φυλές και στην αγορά παραγωγών, αλλά και στην «αναπνοή» του κόσμου. Επίσης, υπάρχει ένα ωραίο έργο που γίνεται στην περιοχή από το Δήμο Ιωαννιτών και είναι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου, που ξεκινά από την οδό Γεννηματά και φτάνει στο ΠΕΑΚΙ. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά δείχνουν διάφορα πράγματα που μπορούμε  να αλλάξουμε προς όφελος τη τοπικής κοινωνίας».

Για τον πρωτογενή τομέα

Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης, συμμετείχε την Πέμπτη, σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών, αρμόδιος για θέματα του πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Καχριμάνης ερωτηθείς υποστήριξε ότι ήταν μια χρήσιμη συζήτηση από την οποία θα προχωρήσουν θέματα και αναμένεται να δοθούν λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν τον αγροτικό τομέα.

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση, η οποία πιστεύω θα δώσει αρκετές λύσεις σε πάρα πολλά θέματα. Και πρέπει να πούμε μια αλήθεια: ότι όσα θέματα δεν λύθηκαν για πάρα πολλά χρόνια στον αγροτικό τομέα αυτή τη διετία έχουν πάρει το δρόμο τους. Αλλά χρειάζονται και άλλες αποφάσεις».

Συνεχίζοντας ανέφερε ως παράδειγμα τα προβλήματα με την πιστοποίηση των κίτρινων ΠΟΠ τυριών, τους χάρτες βόσκησης, τις χρηματοδοτήσεις για τις αναμπελώσεις (που χαρακτηρίζονται ως εισοδήματα και φορολογούνται) αλλά και με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

«Στον ΓΟΕΒ Άρτας, εξαιτίας των προβλημάτων, δεν δέχεται να αναλάβει τη διοίκηση κανένας υπάλληλος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ