Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Σκληρή γραμμή και επίθεση κατά του ΦΟΔΣΑ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλ. Καχριμάνης, κατηγορώντας τον Φορέα για επιπολαιότητα και δηλώνοντας πως «όσο θα είμαι περιφερειάρχης, θα είμαι με τον κόσμο και όχι με τα κυκλώματα» – Τι απαντά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ

 

 

Συνέχεια στην έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει εδώ και καιρό με τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, περνώντας ουσιαστικά στην αντεπίθεση μετά την απόφαση της Διοίκησης του Φορέα να αιτηθεί προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το σύνολο των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Καχριμάνης, σήκωσε το γάντι και μάλιστα έφτασε σε σημείο να δηλώσει δημόσια πως ο ίδιος και η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από τις σημερινές τους θέσεις, παρότι όπως είπε, είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει τις αρμοδιότητες που ασκεί μέχρι σήμερα η Περιφέρεια.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε απόλυτα τις πληροφορίες που θέλουν την Περιφέρεια να εξακολουθεί και στο επόμενο διάστημα να τηρεί «σκληρή γραμμή» απέναντι στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και στο εργοστάσιο, κάτι που προμηνύει μία συνέχεια στις έτσι κι αλλιώς δύσκολες σχέσεις των δύο πλευρών.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην αρχική του τοποθέτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και αφού άκουσε τον αρμόδιο προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Κλούμπα για τις οφειλές των δήμων προς την Περιφέρεια και της Περιφέρειας προς το εργοστάσιο, ο Περιφερειάρχης απέδωσε επιπολαιότητα στην διοίκηση του Φορέα, διατυπώνοντας τις πρώτες αιχμές.

«Ο ΦΟΔΣΑ επιπόλαια έρχεται να αναλάβει τη λειτουργία και την αναβάθμιση του εργοστασίου, που πρόκειται για το υπόλειμμα που είναι πολύ κρίσιμο γιατί από εκεί φαίνεται ο βαθμός απόδοσης του εργοστασίου. Εγώ θέλω να τα δώσω αλλά δεν μπορώ να τα δώσω σε βάρος των κατοίκων της περιοχής. Δε μπορεί κάποιοι από αυτούς να μιλάνε με την εταιρεία. Εγώ είμαι με την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά αυτή να γίνεται με κανόνες και αξίες», ανέφερε αρχικά.

Στην πορεία της συνεδρίασης και λίγο πριν το τέλος της, και ενώ είχε γίνει γνωστή η απόφαση του ΦΟΔΣΑ, ο κ. Καχριμάνης επανήλθε σε ακόμη πιο σκληρούς τόνους.

«Όσο θα είμαι περιφερειάρχης, θα είμαι με τον κόσμο και όχι με τα κυκλώματα. Θέλανε το υπόλειμμα για να μη φαίνεται ο βαθμός απόδοσης του εργοστασίου. Δε γίνεται μία κλίκα, που είναι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να συνδιαλέγεται με αυτούς από το εργοστάσιο, χωρίς αρχές ηθικής και τιμιότητας. Δε χρωστάμε τίποτε, από τα 3,5 εκ. και όλοι έχουν υποχρέωση να καταθέσου ασφαλιστικά μέτρα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να προσκυνάμε κανέναν, αλλά μόνο να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολιτών. Είμαι υποχρεωμένος να τα παραδώσω, αλλά θα πρέπει και οι δήμοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην συμπεριφέρονται ως υπάλληλοι κανενός κυκλώματος», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.

Η απάντηση του ΦΟΔΣΑ

Από την άλλη, σε ανακοίνωση που απέστειλε το μεσημέρι της Τρίτης, ο ΦΟΔΣΑ την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Καλαντζής γίνεται λόγος για συκοφαντικές και προσβλητικές δηλώσεις του κ. Καχριμάνη, τις οποίες και καταδικάζει.

«Η διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις συκοφαντικές και προσβλητικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορούσαν τα μέλη της και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προσβάλλει την αξιοπρέπεια των αιρετών μελών της, με εκφράσεις όπως «μια κλίκα που λέγεται διοίκηση του ΦΟΔΣΑ» και «να μην είναι υπάλληλοι κανενός κυκλώματος».

Πιστή στις δημοκρατικές αρχές της και στην εφαρμογή των νόμων, δεν θα παρακολουθήσει τον κατήφορο των δηλώσεων του Περιφερειάρχη και θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σεβόμενη την αρχή της πλειοψηφίας των συλλογικών της οργάνων, βασική αρχή της δημοκρατίας. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Η διοίκηση του Φορέα θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό των Ηπειρωτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι τους, επιτελώντας υπεύθυνα το έργο το οποίο έχει αναλάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων για τις οποίες οι θεσμοί του ελληνικού κράτους την έχουν καταστήσει υπεύθυνη», καταλήγει.

Για τις οφειλές των δήμων

Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και κατόπιν σχετικής ερώτησης του Δημ. Δημητρίου, ο κ. Κλούμπας έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες μέγεθος των οφειλών των δήμων προς την Περιφέρεια και αντίστοιχα της Περιφέρειας προς το εργοστάσιο.

Όπως είπε για το πρώτο εξάμηνο του 2022 μόνον ο δήμος Ιωαννιτών κατέθεσε ένα ποσό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δήμοι δεν έχουν δώσει χρήματα για τη λειτουργία του εργοστασίου. Οι δήμοι οφείλουν συνολικά 4,139 εκ. ευρώ, ενώ η οφειλή της Περιφέρειας προς το εργοστάσιο για το 2022 είναι 2,177 εκ. ευρώ.

Επίσης όμως χρεωμένοι είναι οι δήμοι και προς τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου η Περιφέρεια απέστειλε έγγραφο για τη δέσμευση ποσού 3,5 εκ. ευρώ από τα ανταποδοτικά, ο ΔΕΔΔΗΕ όμως απέστειλε ποσό μόλις 170.000 ευρώ, αφού υπάρχουν οφειλές των δήμων προς αυτόν…

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για τις δηλώσεις του Αλ. Καχριμάνη, πήρε χθες και η Ν.Ε. Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αρχικά πως ο «τρόπος που λειτούργησε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Περιφερειάρχης καθώς και οι εκφράσεις (συμμορία, κλίκα, υπάλληλοι συμμορίας) που χρησιμοποίησε για τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του Α’ Βαθμού αυτοδιοίκησης στο θέμα  των απορριμμάτων, η μη συμμόρφωση του με τους νόμους που η κυβέρνηση που υποστηρίζει ψηφίζει και η εμμονή του με παρεμβατικές συμπεριφορές  στην διοίκηση του ΦΟΣΔΑ, δεν συνάδουν με εκλεγμένο της αυτοδιοίκησης Περιφερειάρχη αλλά με «βαρώνους», που έχουν να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς τη νύχτα ή με μαφιόζους των απορριμμάτων του νότου της Ιταλίας».

Και στη συνέχεια αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι ημέρες και τα «έργα» Καχριμάνη είναι γνωστά,  όλοι οι δείκτες αποδεικνύουν πως η Ήπειρος συνεχίζει να βυθίζεται και να οδηγείται  σε μονοπάτια υπανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα  τα αποτελέσματα της απογραφής αποδεικνύουν  ότι οι νέοι άνθρωποι δεν την εμπιστεύονται για να ζήσουν με δική του ευθύνη αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά ταυτισμένο με την Αυτοδιοίκηση, είναι η Παράταξη που έκανε πράξη τις πιο ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις και έβαλε τη σφραγίδα της στο σύγχρονο περιεχόμενο του θεσμού, έχοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις απέναντι να καταψηφίζουν».

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ