Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – Στον «αέρα» οι δασικοί χάρτες

Την απόφασή του να ζητήσει από το υπ. Περιβάλλοντος να ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι δασικοί χάρτες, γνωστοποίησε ο Αλ. Καχριμάνης – Τι ανέφερε για τα ΠΟΠ προϊόντα και για τα led σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Ορατός είναι ο κίνδυνος να «καταστραφεί» η προσπάθεια σύνταξης εθνικού δασολογίου, εξαιτίας των οξυμένων προβλημάτων που έχουν ήδη προκύψει μετά τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και των νέων παραμέτρων που έρχονται να προστεθούν.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε να ξεκινήσουν και πάλι, από μηδενική βάση, οι δασικοί χάρτες.

Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη στάθηκε το σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, με αντικείμενο την διαπίστωση από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι εντοπίστηκαν ιδιώτες που δήλωναν ως ιδιωτικές, δημόσιες εκτάσεις στον Γράμμο και αλλού εισπράττοντας παχυλές επιδοτήσεις.

Το σκάνδαλο έγκειται σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ότι μεταξύ αυτών είναι και πρόσωπα που έχουν αναλάβει εργολαβικά τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ως μελετητές.

«Είναι μέγα σκάνδαλο, που φαίνεται να έχει επωασθεί από το νόμο του 2015, από όσους εμπλέκονται με τους δασικούς χάρτες και τους τεχνικούς συμβούλους και ζήτησα από τον υπουργό να σταματήσουν οι πληρωμές σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω ΦΕΚ, κάτι το οποίο και έπραξε».

Και μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ανέφερε: «Το Υπουργείο άρχισε να βρίσκει δηλώσεις ΟΣΔΕ που δεν δικαιούνται να λάβουν χρήματα. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται στο ΦΕΚ   1337/2 Ιουλίου 2015 (άρθρο 1, παράγραφοι Δ, Ε) διατάξεις του οποίου “βάζουν πολύ νερό”. Άνθρωποι ξένοι προς τη κτηνοτροφία και τη γεωργία έχουν σφετεριστεί το εθνικό απόθεμα. Αυτό φάνηκε από το 2017 μέχρι και το 2020. Κερδίζοντας στην Ήπειρο, τα επί πλέον 2,5 εκ στρέμματα  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο ήμασταν από αυτούς που θέσαμε το ζήτημα ένταξης των ορεινών βοσκοτόπων – θεωρώ ότι όλες οι περιοχές της Ελλάδος είναι αυτάρκεις και από εκεί μπάζει η τεχνική λύση και δεν χρειάζεται ο τεχνικός σύμβουλος».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι με «τέτοιες ενέργειες οι δασικοί χάρτες είναι στον αέρα» και συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.

Τα ΠΟΠ προϊόντα

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης χθες στο νέο περιστατικό παραπομπής επιχείρησης για παρατυπίες στην παραγωγή φέτας Π.Ο.Π. που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεντρώνοντας στις δυσμενείς εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά γάλακτος με νομοθετικές πρωτοβουλίες της διετίας 2016-2017. Την περίοδο αυτή, όπως είπε, καταργήθηκε το φρέσκο γάλα, θεσμοθετήθηκε η παραγωγή «ελληνικού» γιαουρτιού από σκόνη ή κρέμα γάλακτος και επετράπη η διακίνηση κίτρινων τυριών που εμφανίζονται ως ελληνικά, αλλά παράγονται σε χώρες του εξωτερικού.

«Για τη φέτα έσκασε και δεύτερη επιχείρηση στα Τρίκαλα. Όπως μας είπε ο υπουργός ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα έχει να εξετάσει 2.000 παλιότερες περιπτώσεις, με τα πρόστιμα σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία να είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Για να λυθεί οριστικά το θέμα ζήτησα να γίνονται διασταυρώσεις και καταγραφή όλων των εισαγωγών και πωλήσεων στο μητρώο “Άρτεμις” του ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο για να αντιμετωπιστούν οι αλχημείες της πρώην ΚΥΑ», κατέληξε στις δηλώσεις του, ο κ. Καχριμάνης.

Για τον οδοφωτισμό

Εν τω μεταξύ, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε χθες και στους νέους διαγωνισμούς για τον οδοφωτισμό στους δήμους Πρέβεζας και Ιωαννιτών.

«Και στην Πρέβεζα η μελέτη είχε γίνει κατά την προηγούμενη θητεία της περιφερειακής αρχής και με τα ίδια πρότυπα είχε γίνει και η μελέτη για το δήμο Ιωαννιτών. Τις νέες διακηρύξεις τις έχουμε δείξει στην Ανεξάρτητη Αρχή που εξέτασε  τις ενστάσεις, γιατί θεωρούμε ότι έπρεπε να διασφαλίσουμε τους δημότες και μετά το αποτέλεσμα. Οι πρώτες διακηρύξεις περιλάμβαναν σχεδόν ό,τι ίσχυε σε όλη την Ελλάδα, σήμερα είναι πιο σφιχτές και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό για τους δήμους».

Παράρτημα του ΙΤΕ στα Ιωάννινα

Τέλος ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ίδρυση παραρτήματος στα Ιωάννινα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που εδρεύει στην Κρήτη.

«Το ΙΤΕ έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης με 12 εκ. ευρώ την ίδρυση παραρτήματος Βιοϊατρικών Ερευνών σε χώρο απέναντι από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Βλέπω ευρύτερα ότι με το Πάρκο, με το Παράρτημα του ΙΤΕ και με άλλες πρωτοβουλίες μπορεί να γίνει μια Sillikon Valley στην περιοχή, η οποία θα μπορεί να αναπτύξει κι  άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σε αυτό βοηθάει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το επιστημονικό του δυναμικό», είπε χαρακτηριστικά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ