Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Κύμα συμπαράστασης, αλλά και αντιδράσεων στα Ιωάννινα

Έκκληση του Ερυθρού Σταυρού για οικονομική βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό – Συγκέντρωση σήμερα στα Γιάννενα από την Πρωτοβουλία Πολιτών και πικετοφορία από το ΚΚΕ

 

Σε τρία επίπεδα κινείται η ανταπόκριση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο δράμα που εξελίσσεται στην Ουκρανία, αλλά και στο νέο προσφυγικό κύμα, που μετρά ήδη μισό εκατομμύριο πολίτες που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και πέρασαν σε ασφαλείς χώρες της Ευρώπης.

Το παράρτημα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Κων. Ντακαλέτσης, ανταποκρινόμενο και στο δράμα των προσφύγων και του ουκρανικού λαού γενικότερα, και υλοποιώντας σχετική εντολή του προέδρου του, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Οι δυνατότητες που δίνονται είναι τρεις.

Η πρώτη αφορά οικονομική στήριξη και βοήθεια μέσα από την κατάθεση χρηματικού ποσού σε λογαριασμούς στην Eurobank, με την ένδειξη όμως «Ουκρανία». Η δεύτερη αφορά στην συγκέντρωση και παροχή τροφίμων μακράς διάρκειας και η τρίτη, η συμμετοχή στον τομέα των αναζητήσεων με τον Ερυθρό Σταυρό να έχει ήδη ενεργοποιήσει το σχετικό τμήμα σε διεθνές επίπεδο.

«Είναι μία ακόμη ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει και που προφανώς χρειάζεται μία απάντηση ενεργή και δυνατή από όλον τον κόσμο. Στο μέτρο του δυνατού, ο κάθε πολίτης ας ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό που υποφέρει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντακαλέτσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας

Την ίδια στιγμή, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, στην  τακτική του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση  ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο, καταδικάζει απερίφραστα τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία καθώς αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη και διεθνώς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, θεωρεί αδιανόητο εν έτη 2022 να επιλύονται οι διαφορές με πολεμικά μέσα. Οι συνέπειες της φρίκης του πολέμου που έχουμε βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν σε άλλες Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες   έχουν  αποδειχθεί ολέθριες όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες.

Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς να τηρήσουν πολιτική ίσων αποστάσεων και να προβούν σε ουσιαστικές ενέργειες και απέναντι στην Τουρκία που επί 47 χρόνια κατέχει τμήμα της Κύπρου (κράτους μέλους της Ε.Ε.) και έχει αναγνωρίσει την παράνομη ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών ως ανεξάρτητο κράτος. Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό Λαό και στέκεται στο πλευρό των ομογενών που ήδη μετρούν τα πρώτα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων.

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Παράλληλα, το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άδικη πολεμική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία η οποία, αφενός μεν παραβιάζει την εδαφική και κυριαρχική ακεραιότητα της χώρας, αφετέρου δε θα κοστίσει σε ανθρώπινες απώλειες και θα καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια, την ανέχεια και τον ξεριζωμό.

Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρονται και τα εξής: «Η πολεμική εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη για την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα, η οποία θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όπως αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, αυξανόμενη ένταση αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο, στην οικονομία και, προφανώς, στους λαούς που πληρώνουν το μάρμαρο των επιδιώξεων των μεγάλων δυνάμεων.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, στα παιδιά, στους αμάχους και στους Έλληνες ομογενείς, που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες από τις βίαιες πολεμικές επιχειρήσεις. Ελπίζουμε, απαιτούμε και αγωνιζόμαστε, ώστε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και να επανέλθει η ειρήνη».

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων

Ακόμη, η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων, μία ανεπίσημη, ανεξάρτητη, μη κομματική, ομάδα, με ανακοίνωσή της, καλεί σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 14:00, στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων όλους τους πολίτες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας και να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή.

«Ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές διαμαρτυρίας εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Στηρίζουμε μια χώρα που αγωνίζεται για να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, το δικαίωμά της να αποφασίζει εκείνη για το παρόν και το μέλλον της.

Ζητάμε τον άμεσο τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας, που παραβιάζει κατάφορα κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Στεκόμαστε δίπλα στον λαό της Ουκρανίας, στηρίζουμε και τιμάμε τον γενναίο αγώνα του. Να είμαστε όλοι εκεί», αναφέρεται στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ιωαννίνων.

Το ΚΚΕ Ιωαννίνων

Επίσης, η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ οργανώνει πικετοφορία, σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου, στις 6.00 το απόγευμα, με σημείο συγκέντρωσης τον πλάτανο στην οδό Αβέρωφ.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία με τη συμμετοχή τους να καταδικάσουν την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και να φτάσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι το σύνθημα: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν αμέσως όλες οι βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Τέλος, εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ, πραγματοποιείται την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 7.00 το απόγευμα στις Φοιτητικές Εστίες Δόμπολης με θέμα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η όξυνση των καπιταλιστικών ανταγωνισμών και η στάση της κομμουνιστικής Αριστεράς».

Ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Νάνος, μέλος Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

«Την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί απογειώνονται απειλώντας το μέλλον των λαών, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες του μαζικού κινήματος κινητοποιούνται σε αντιπολεμική κατεύθυνση, με αιχμή την εναντίωση στην εμπλοκή στο Ουκρανικό στο πλευρό του ΝΑΤΟ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Βασικά αιτήματα να μην υπάρχει καμία ελληνική συμμετοχή, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου και να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ