Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Η πόλη τίμησε την εθνική επέτειο με λαμπρότητα

Πλήθος κόσμου στην πρώτη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση από την έναρξη της πανδημίας  —  Μηνύματα με αναφορές στην υγειονομική κρίση

 

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην περιοχή και το γεγονός, ότι ήταν η πρώτη παρέλαση από την αρχή της πανδημίας, συνηγόρησαν καθοριστικά ώστε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου να συγκεντρώσει πλήθος πολιτών στην πόλη των Ιωαννίνων. Εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέλασαν στην κεντρική πλατεία, ακολουθούμενοι από ελάχιστα τμήματα συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων, αυτή τη φορά, όπως και από τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και συνεχίστηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης υποδέχθηκε τους επισήμους στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, όπου δώρισε στον Πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα, και τους βουλευτές που ήταν παρόντες, την έκδοση του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής για τους μεγάλους ευεργέτες, την οποία χρηματοδότηση η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Τα μηνύματα

Στις σύντομες δηλώσεις τους μετά το πέρας της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ και η βουλευτής Μερ. Τζούφη έδωσαν το στίγμα του εορτασμού με σαφείς αναφορές και σύνδεση της επετείου με την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης ελέω πανδημίας.

«Ο εχθρός δε βρίσκεται εκτός, αλλά εντός των τειχών και χρειάζεται προσοχή από όλους για λίγο ακόμη, ώστε να βγούμε στο ξέφωτο», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Η Μερ. Τζούφη από την πλευρά της στάθηκε στην ανάγκη να σταθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις απέναντι στο λόγο του ακραίου εθνικισμού. «Έχουμε χρέος όλοι εμείς σήμερα και κυρίως οι νέες και οι νέοι μας, σε συνθήκες πανδημικής, κλιματικής και οικονομικής κρίσης να σταθούμε απέναντι στον λόγο του ακραίου εθνικισμού, του μίσους και του ρατσισμού και στην ανιστόρητη θεωρία των “δυο άκρων” – που διαχρονικά ρίχνει νερό στον μύλο του φασισμού – για να μην πάνε χαμένες οι αμέτρητες θυσίες, για να τιμηθούν έμπρακτα τα αμέτρητα θύματα.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι επέτειος αγωνιστικότητας και αξιοπρέπειας του λαού μας απέναντι στην βαρβαρότητα του φασισμού, είναι υπόσχεση πάλης να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», ανέφερε.

Τέλος, με αναφορές στην υγειονομική κρίση και με εκκλήσεις για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και γρηγορότερα, πολίτες, μίλησαν οι κ.κ Καχριμάνης και Ελισάφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ